Tribuna
Statuia lui Avram Iancu nu poate fi amplasată în Parcul ASTRA. Ministerul Culturii îi răspunde deputatului Ovidiu Ganț: ”Găsiți alt amplasament!”
Sorana MAIER
4071 vizualizari
Statuia lui Avram Iancu nu poate fi amplasată în Parcul ASTRA. Ministerul Culturii îi răspunde deputatului Ovidiu Ganț: ”Găsiți alt amplasament!”

Ministerul Culturii și ldentităţii Naţionale a emis un punct de vedere în problema amplasării bustului lui Avram Iancu în parcul ASTRA din Sibiu, la solicitarea deputatului Forumului Democrat al Germanilor din România, Ovidiu Ganț.
Ministrul susține că mai multe comisii au respins, de-a lungul anilor, amplasarea în Parcul ASTRA, inițial din motive estetice, apoi pentru că bustul ar fi intrat în concurență cu alte monumente din parc și cere inițiatorului proiectului să găsească un alt loc pentru amplasarea bustului lui Avram Iancu.
De la Sibiu, în anul 2017, au fost lansate mai multe acuzații vizavi de refuzul Ministerului Culturii de a aviza amplasarea bustului în parcul ASTRA.
Ministrul se apără spunând că de-a lungul anilor, comisii cu componențe diferite au dat același verdict: bustul nu are ce căuta în Parcul ASTRA.

Aviz doar dacă schimbă amplasamentul

  • Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale poate emite un aviz favorabil, doar în baza aprobării Comisiei Naţionale pentru Monumente de For Public, a proiectului de amplasare. În acest sens este necesar ca iniţiatorii să respecte decizia Comisiei din data de 11.05.2017 şi să prezinte un proiect cu un alt amplasament, în care lucrarea propusă să nu intre în concurenţă cu monumentele deja existente”, se arată în răspunsul transmis deputatului ovidiu ganț și semnat de Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu.

El subliniază faptul că de-a lungul anilor, inițiatorii nu au respectat recomandările comisiei, adică să amplaseze bustul în altă parte, nu în parcul ASTRA.

  • Dorim să subliniem faptul că această comisie, constituită potrivit prevederilor Legii 120/2006, este alcătuită exclusiv din specialişti (nominalizaţi de către instituţii de învăţământ superior de specialitate, Academia Română, respectiv filiale ale Uniunii Artiştilor Plastici din teritoriu) a căror competenţă profesională nu poate fi pusă Ia îndoială. Având în vedere că mandatul Comisiei, conform prevederilor legale, este de 2 ani, documentaţiile privind amplasarea, în Parcul Astra din mun. Sibiu, jud. Sibiu, a monumentului de for public „Avram Iancu”, transmise de Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu”, au fost analizate, începând cu anul 2014 până în prezent, de trei comisii diferite, toate trei ajungând Ia aceeaşi decizie, a respingerii proiectului”, se mai arată în răspunsul respectiv.

Istoria unui bust respins cu repetiție

Ministrul face și o trecere în revistă a numeroaselor cereri respinse pentru amplasarea acestui bust.
Prima dată, bustul lui Avram iancu nu ar fi fost bun pe motiv că era ... inestetic.

  • Documentaţia privind amplasarea, în Parcul Astra din mun. Sibiu, jud. Sibiu, a monumentului de for public „Avram Iancu”, autor Radu Aftenie, transmisă de Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu”, a fost analizată de Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, potrivit prevederilor legale, în şedinţele din 29.05.2014, 12.09.2014 şi 6.11.2014, proiectul fiind considerat lipsit de calităţi estetice, motiv pentru care a fost respins, cu unanimitate de voturi”, explică ministrul.

Acesta susține că în martie 2016, proiectul a fost redepus și analizat la solicitarea Direcţiei
Judeţene pentru Cultură Sibiu, dar au constatat că de fapt au depus același proiect, fără nicio modificare și fără să respecte recomandările comisiei, motiv pentru care l-au respins din nou.

  • În luna martie 2017, Societatea Cultural - Patriotică “Avram Iancu” a transmis Ministerului Culturii şi ldentităţii Naţionale, Memoriul cu nr. 67/02.03.2017, referitor la amplasarea în Parcul Astra din mun. Sibiu, jud. Sibiu, a monumentului de for public „Avram iancu", autor Radu Aftenie. Întreaga documentaţie, ce cuprindea un proiect identic cu cele prezentate anterior (fără modificări ale lucrării), a fost analizată de Comisia Naţională pentru Monumente de For Public, în şedinţa din 11.05.2017. Comisia a respins proiectul cu unanimitate de voturi, recomandând iniţiatorului identificarea unui alt amplasament, în care lucrarea propusă să nu intre în concurenţă cu monumentele deja existente”, susține ministrul.

Potrivit acestuia, din luna mai și până în prezent, nimeni de la Sibiu nu a mai depus vreun proiect care să conțină modificările cerute de Comisie.

Ovidiu Ganț: ”Este inadmisibil, trebuie clarificată situația”

Deputatul Ovidiu Ganț spune că autoritățile trebuie să găsească o soluție și să rezolve problema.

  • ”Important este ca anul acesta să se realizeze amplasarea bustului lui Avram Iancu. este inadmisibil așa ceva. Aș fi bucuros să se clarifice în cât mai scurt timp situația”, ne-a declarat Ovidiu Ganț.

 

comentarii
2 comentarii

Suntem condusi de alogenii de dupa 89 ,clasa politica e la picioarele lor ,de ce ar vrea sa tina cu natia cand este pe cale de disparitie din toate punctele de vedere ?! Inca o lovitura data neamului nostru .Sa dea socoteala toti cei care doresc lucrul rau facut in tara noastra .
06.01.2018 02:04
Sa se execute o statuie in marime naturala a unui bou!Aceasta statuie nu poate fi invinuita decat ca seamana cu un bou si ar reprezenta perfect pe oricare politician si decident din Romania!Ar putea fi amplasata oriunde in toate localitatile patriei si ar aduce un zambet privitorilor!
Propunere!
06.01.2018 10:49
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA