Continental
Tribuna
Starea maşinii şi reparaţiile, verificate în timp real prin "ISTORIC VEHICUL", aplicaţia gratuită lansată de RAR
Starea maşinii şi reparaţiile, verificate în timp real prin

Vrei să cumperi o maşină şi nu ştii sigur dacă nu cumva a fost ferecată într-un garaj, evident din Germania, de o doamnă în vârstă care n-a prea condus-o? Nu-i ştii trecutul, te temi să nu se fi înhăitat cu tot soiul de haimanele, maşina, fireşte, nu nemţoaica? Întreb pentru un prieten ...

Răspunsul vine însă tocmai de la Registrul Auto Român care anunţă lansarea aplicaţiei "ISTORIC VEHICUL" prin care orice persoană care deţine sau are de gând să cumpere o maşină poate verifica istoricul autovehicului. Fireşte, cu condiţia ca maşina să fi făcut cel puţin o vizită la RAR. 
Aplicaţia RAR este gratuită şi arată în ce stare este maşina şi de câte reparaţii a avut nevoie. Potrivit unui comunicat al Registrului Auto Român, aplicaţia este disponibilă pe site-ul oficial al instituţiei, www.rarom.ro.
Informaţiile despre maşină pot fi obţinute introducând în aplicaţia "ISTORIC VEHICUL" adresa de mail şi numărul de identificare al vehiculului în cauză (seria de caroserie/şasiu). Aplicaţia generează apoi un cod de acces, pe care îl va expedia pe adresa de email introdusă iar, după validarea lui, va furniza către aceeaşi adresă de email informaţiile considerate utile pentru deţinătorul sau viitorul proprietar al unui vehicul.

  • "Datele generate sunt: activităţile derulate la RAR şi numărul de kilometri înregistraţi în bordul maşinii (kilometri regăsiţi în baza de date a RAR sau a staţiilor ITP autorizate), existenţa/valabilitatea cărţii de identitate a vehiculului, câteva date tehnice şi de identificare, gradul de poluare, valabilitatea ITP", transmit reprezentanţii RAR.
  • "Datele oferite reflectă configuraţia vehiculului şi statutul acestuia şi sunt valabile la data interogării acestora în sistemul nostru informatic. Aceste date nu sunt destinate comercializării, iar folosirea aplicaţiei se supune unor termene şi condiţii, care sunt detaliate în momentul accesării aplicaţiei „ISTORIC VEHICUL”", precizează reprezentanţii RAR.

 

 

În cazul în care aplicaţia este accesată în mod abuziv, solicitantului îi va fi restricţionat accesul. Aplicaţia poate fi accesată şi de pe smartphone.

  • "Principalele beneficii pe care le-am identificat se referă la posibilitatea verificării în timp real a corectitudinii datelor cuprinse în documentele însoţitoare ale vehiculului, a valabilităţii ITP şi a succesiunii înregistrărilor valorilor odometrului, care ar trebui să fie sub forma unei creşteri continue. Orice punct de inflexiune ridică un semn de întrebare cu privire la posibila fraudare a kilometrajului real al unui autovehicul.
  • În viitor, avem în vedere extinderea domeniului informaţiilor pe care le oferim, prin includerea şi a unor date referitoare la eventuale daune şi/sau reparaţii care interesează structura de rezistenţă a unui vehicul. Întrucât acestea sunt informaţii care nu ne aparţin, este posibil ca furnizarea lor să comporte anumite costuri", explică reprezentanţii RAR.

comentarii
2 comentarii

Daca ar si functiona, ar fi minunat. De azi dimineata incerc sa aflu istoricul masinii pe care doresc sa o achizitionez. Pana aflu istoricul, se vinde masina. Multumesc RAR
Gabi Orlanda
21.03.2019 19:43
povesti nemuritoare...aplicatia "minunata si gratuita" spune cati km a avut masina la ultimul ITP...multe se pot intampla in 2 ani...deci povesti nemuritoare cu RAR...mai bine ar opri din circulatie sutele de mii de rable care circula!!!
un sibian
22.03.2019 07:49
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia