Tribuna
Starea de alertă aduce reguli noi! Unde e obligatorie masca? În taxi, spaţiul dintre şofer şi pasageri trebuie delimitat
Starea de alertă aduce reguli noi! Unde e obligatorie masca? În taxi, spaţiul dintre şofer şi pasageri trebuie delimitat

Executivul a aprobat astăzi Hotărârea de Guvern prin care a declarat starea de alertă în baza legii 55/2020, adoptată săptămâna trecută de Parlament. Starea de alertă cuprinde câteva modificări față de prevederile anunțate la finalul săptămânii trecute.
În interiorul localităților este interzisă circulația persoanelor în grupuri pietonale mai mari de trei persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
Nunțile, botezurile sau înmormântările pot fi făcute doar cu prezența a maxim opt persoane, iar pentru circulația în afara localității sunt reglementate o serie de excepții. La ceremoniile private, la nunți, botezuri sau înmormântări, numărul participanților este limitat, fiind interzisă participarea la evenimente private în spații închise, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult opt persoane și cu respectarea regulilor de distanțare socială. 
Sunt interzise activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber, cu excepția celor care se desfășoară cu participarea a cel mult trei persoane care nu locuiesc împreună, respectiv ciclismul, drumețiile, alergarea, canotajul, alpinismul, vânătoarea, pescuitul și alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz.
Organizarea și desfășurarea de mitinguri, demonstrații, procesiuni, concerte sau altor tipuri de întruniri în spații deschise, a întrunirilor de natura activităților culturale, științifice, artistice, sportive sau de divertisment în spații închise sunt complet interzise.
Instituțiile și autoritățile publice, operatorii economici și profesioniștii au obligația să asigure, la intrarea în sediu, în mod obligatoriu, triajul epidemiologic și dezinfectarea obligatorie a mâinilor, atât pentru personalul propriu, cât și pentru vizitatori.
Hotărârea de Guvern instituie obligația desfășurării activității la nivelul cabinetelor stomatologice și unităților sanitare non-COVID în condițiile stabilite prin ordinul ministrului sănătății.
Activitatea instituțiilor muzeale, a bibliotecilor, librăriilor, cinematografelor, studiourilor de producției de film și audiovizual, a instituțiilor de spectacole și/sau concerte, a centrelor și/sau a căminelor culturale și a altor instituții de cultură, precum și evenimentele culturale în aer liber și festivalurile publice și private poate fi desfășurată în anumite condiții stabilite prin lege.


Când avem voie să ieșim din localitate

Circulația în afara localității de domiciliu este interzisă, cu o serie de excepții prevăzute de lege. 
Românilor le este permis să iasă din localitate pentru deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință și locul  de desfășurare a activității profesionale și înapoi; deplasarea în scop umanitar sau de voluntariat; deplasarea pentru realizarea de activități agricole; deplasarea pentru comercializarea de produse agroalimentare de către producătorii agricoli;  deplasarea pentru îngrijirea sau administrarea unei proprietăți din altă localitate sau eliberarea de documente necesare pentru obținerea unor drepturi; deplasarea pentru participarea la programe sau proceduri medicale.
Mai este permisă deplasarea din alte motive justificate, precum îngrijirea sau însoțirea copiilor ori a membrilor de familie, îngrijirea unei rude, afin sau persoană aflată în întreținere, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități, decesul unui membru de familie; deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță;  deplasarea pentru activități recreative sau sportive individuale desfășurate în aer liber, respectiv ciclism, drumeție, alergare, canotaj, alpinism, vânătoare, pescuit sau alte activități recreative și sportive desfășurate în aer liber stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății și al ministrului tineretului și sportului sau al ministrului mediului, apelor și pădurilor, după caz.
Este permisă deplasarea pentru participarea la evenimente familiale; deplasarea pentru achiziția, service-ul, efectuarea ITP sau alte operațiuni de întreținere a vehiculelor, activități care nu pot fi efectuate în localitatea de domiciliu; deplasarea pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile persoanelor și animalelor de companie sau domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale.
Polițiștii sau organele care fac verificări pot solicita ca dovadă a deplasării în afara localității legitimația de serviciu sau adeverința eliberată de angajator ori o declarație pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, completată în prealabil.

Terasele rămân închise

Consumul produselor alimentare și al băuturilor alcoolice și nealcoolice în spațiile comune de servire a mesei din restaurante, hoteluri, moteluri, pensiuni, cafenele sau alte localuri publice, atât în interiorul, cât și la terasele din exteriorul acestora este interzis.
În spațiile menționate la pct. 1, este permisă prepararea hranei și comercializarea produselor alimentare și băuturilor alcoolice care nu se consumă în spațiile respective.
Sunt suspendate activitățile de comercializare cu amănuntul a produselor și serviciilor în centrele comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, respectiv în mall-uri.
Sunt permise activitatea desfășurată în centrele comerciale mici, de sub 15.000 mp, cu magazine individuale din incintă de sub 500 mp fiecare, activitatea de vânzare a produselor electronice și electrocasnice, doar dacă operatorii economici asigură livrarea acestora la domiciliul/sediul cumpărătorului; activitatea desfășurată de operatorii economici din cadrul centrelor comerciale care au accesul asigurat direct din exteriorul incintei și este întreruptă comunicarea cu restul complexului și activitatea desfășurată de către magazinele agroalimentare, farmacii, cabinetele stomatologice, curățătorii de haine și centrele de îngrijire personală, precum și vânzarea produselor și serviciilor de optică medicală.

Cum circulăm în mijloacele de transport în comun


Hotărârea de Guvern prevede și o serie de reguli pentru transportul în comun cu taxiul, autobuzul, trenul, metroul, etc.
În taxi, spaţiul dintre şofer şi pasageri trebuie delimitat, sunt obligatorii masca și dezinfectarea zilnică a autoturismului. Locul din față nu poate fi ocupat de pasageri.
În autobuze masca este obligatorie, trebuie să existe soluții de dezinfectare, șoferul să fie izolat de pasageri, iar în microbuze, transportul este permis doar pe scaune.
Masca este obligatorie și în tren. Pe peron nu vor mai avea acces decât persoanele care prezintă bilet de călătorie și controlorul nu mai are voie să atingă biletele atunci când face verificarea.
În gări, ghișeele vor fi deschise alternativ, iar dezinfectarea se va face la fiecare patru ore.
În ceea ce privește călătoria cu avionul, pasagerii vor fi transportaţi la avion şi de la avion cu un mijloc de transport care nu trebui să depăşească 50% din capacitatea sa.
În aeroporturi dezinfecția trebuie făcută la fiecare patru ore, tăviţele de la filtrele de securitate la fiecare sfert de oră, iar toaletele la fiecare două ore.
Rămân suspendate zborurile efectuate de operatorii economici din aviație spre Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Franța, Germania, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia, și din aceste țări către România pentru toate aeroporturile din România.
Legea prevede și suspendarea transportului rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport spre Italia, Spania, Franța, Germania, Austria, Belgia, Confederația Elvețiană, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos și Turcia și din aceste țări către România.

comentarii
1 comentarii

Când l-am găsit pe dr. Ogume, care locuiește în Turcia, am avut nevoie disperată de a-mi readuce fostul iubit. M-a lăsat pentru o altă femeie. S-a întâmplat atât de repede și nu am avut niciun cuvânt de spus în situație. Doar m-a aruncat după 3 ani fără nicio explicație. L-am contactat pe dr. Ogume prin contactul său și mi-a spus ce trebuie să fac înainte să mă poată ajuta și am făcut ceea ce mi-a spus, după ce i-am oferit ceea ce dorea, a aruncat o vrajă de dragoste care să ne ajute să ne întoarcem împreună. La scurt timp după ce și-a făcut vraja, iubitul meu a început să mă trimită mesaje din nou și m-a simțit oribil pentru ceea ce mi-a trecut. El a spus că eu sunt cea mai importantă persoană din viața lui și știe asta acum. Ne-am mutat împreună și el a fost mai deschis pentru mine decât înainte și a început să petreacă mai mult timp cu mine decât înainte. De când m-a ajutat Dr. Ogume, partenerul meu este foarte stabil, credincios și mai aproape de mine decât înainte. Recomand cu drag Dr. Ogume oricui are nevoie de ajutor. E-mail: ogumenspellcaster@gmail.com sau WhatsApp +2348069032895 îl puteți contacta pentru oricare dintre următoarele probleme:
Diana Hanganut
20.05.2020 00:49
Din aceeasi categorie
Muzeul Astra

SEVIS

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Comunicat Carmangeria Imperial final
Licitatie publica

accentmedia