O investiție de peste 15 milioane de euro din fonduri din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) se va face la Sibiu, la Spitalul Militar. Aici se va construi o nouă clădire ce 7.000 de metri pătrați, unde va funcționa un nou bloc operator politraumă.
Spitalele militare din Brașov, București, Cluj-Napoca, Iași, Pitești și Sibiu vor beneficia de investiții în valoare totală de 65 de milioane de lei, din PNRR, pentru reabilitare, extindere și dotare cu aparatură modernă. Investițiile realizate conform componentei 12 „Sănătate” a PNRR, vor fi destinate reabilitării, modernizării, extinderii (inclusiv prin construcții de clădiri noi) și dotării cu aparatură modernă a unor structurilor care furnizează asistență medicală ambulatorie.
Spitalul de Urgență „a picat” din PNRR
Investiția în valoare de 15,7 milioane de euro în Spitalul Militar din Sibiu este singura care se va face din PNRR la Sibiu, după ce investiția și mai mare, cea într-un nou spital de urgență a picat, din cauza valorii foarte mari.
Guvernul României a aprobat în data de 22 februarie 2023, lista celor 27 de obiective de investiții finanțate din PNRR.
Lista cuprinde spitale noi care vor fi construite în întregime, corpuri noi de clădiri, precum și reabilitarea altora.
În cadrul apelului Infrastructură spitalicească publică nouă aferent PNRR au fost depuse 46 de dosare de finanțare. Dintre acestea, 42 au îndeplinit criteriile de eligibilitate prevăzute în Hotărârea de Guvern nr. 1237 / 2022 și au intrat în următoarea etapă de analiză în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. Cele 27 de obiective au fost selectate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut și în limita bugetului alocat investiției specifice din PNRR.
În cazul blocului operator politraumă care se va construi la Spitalul Militar, acesta presupune o clădire de 7.000 de mp, în curtea unității militare. Blocul va fi structurat pe trei nivele, P+3. La parter va exista un compartiment de urgențe și investigații, precum și un serviciu de sterilizare. La primul etaj vor exista secția de ATI și blocul operator propriu-zis, cu șase săli de operație, precu și o unitate de transfuzii. La al doilea etaj sunt saloane pentru pacienții operați, iar la etajul al treilea vor fi birouri.