Tribuna
Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu va fi iluminat în portocaliu, joi, de Ziua Mondială a Pacientului. Din respect pentru medici, la ora 12, oricine se poate opri să aplaude
Laura BUCIU
1599 vizualizari
Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu va fi iluminat în portocaliu, joi, de Ziua Mondială a Pacientului. Din respect pentru medici, la ora 12, oricine se poate opri să aplaude

Pentru a marca Ziua Mondială a Pacientului, clădirea Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu va fi iluminată în portocaliu, joi, timp de o oră, între orele 20.00 – 21.00.

De asemenea, cadrele medicale ale spitalului vor purta, pe tot parcursul zilei de 17 septembrie, câte un accesoriu de culoare portocalie, aceasta fiind culoarea desemnată de OMS ca simbol al evenimentului.

„Nu putem avea pacienți în siguranță dacă nu este în siguranță și personalul medical. Aceasta a fost marea provocare cu care ne-am confruntat în această perioadă de pandemie și spre care ne-am canalizat eforturile. Prin urmare, asigurarea echipamentului de protecție pentru cadrele medicale am considerat-o în permanență la fel de importantă ca toate celelalte servicii pe care le oferim în cadrul spitalului, în scopul vindecării pacienților noștri”, spune Cristian Roman, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu.

De la debutul pandemiei COVID-19, pentru protejarea cadrelor medicale și a pacienților internați și consultați în zonele COVID și non-COVID s-a utilizat o cantitate foarte mare de echipamente de protecție: peste 10.000 de bonete medicale, 6.250 de botoșei, 1.452 combinezoane de protecție, 6.000 de halate de unică folosință, 1.760 de kit-uri de protecție (halat, botoșei, cagulă), 140.000 de mănuși, 53.700 măști chirurgicale, 6.075 măști FFP2 și 530 de viziere și ochelari de protecție. Valoarea totală a echipamentelor de protecție utilizate depășește 400.000 lei. Alți 54.000 au fost cheltuiți de spital pentru materiale de curățenie, iar 111.855 pentru dezinfectanți.

În cadrul Spitalului de Pneumoftiziologie, de la începutul anului și până în prezent au fost externați aproape 1.700 de pacienți, 270 dintre aceștia fiind pacienți cu COVID-19. De asemenea, în ambulatoriu, în anul 2020 au fost consultați 8.328 de pacienți, dintre care 1.153 de copii și 7.175 de adulți.

Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) a declarat săptămâna 14-18 septembrie 2020 ca fiind „Săptămâna Siguranței Pacientului în România” și propune ca în toată această săptămână, atât personalul medical, pacienții, aparținătorii, cât și orice persoană care apreciază munca depusă de personalul medical, mai ales în această perioadă, să poarte un obiect vestimentar sau accesoriu de culoare portocalie. În data de 17 septembrie la ora 12.00, timp de un minut, oricine dorește să se alăture campaniei se poate opri să aplaude în semn de apreciere și mulțumire pentru personalul medical.

Sloganul din 2020 ales de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru a marca ziua de pe 17 septembrie, Ziua Mondială a Siguranței Pacientului, este „Personal medical în siguranță! Pacienți în siguranță!” („Safe health workers, Safe patients”), după ce pandemia de SARS-CoV-2 a dezvăluit provocările și riscurile uriașe cu care se confruntă personalul medical, de la infecții asociate asistenței medicale, la stigmat, boli și chiar deces.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Tribuna

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
ARTMANIA
Licitatie publica