Tribuna
Primarul Sibiului, Klaus Iohannis:
"Spitalul de Pediatrie din Sibiu este printre cele mai bune din ţară!"
Sorana MAIER
4633 vizualizari
Iohannis afirma c&#259; Spitalul de Pediatrie, de care s–au plâns mai multe mame, ofer&#259; condi&#355;ii bune, cu un personal calificat. Pân&#259; acum s–au realizat extinderi &#351;i mansard&#259;ri, iar în viitor administra&#355;ia are în vedere extinderea pe noi spa&#355;ii, dac&#259; se va g&#259;si o solu&#355;ie, îns&#259; cl&#259;direa actual&#259; este una veche `i nu permite extinderi majore de spa&#355;ii. Primarul spune c&#259; în perspectiv&#259;, dac&#259; va g&#259;si posibilit&#259;&#355;i de extindere a spitalului, va avea grij&#259; de acest aspect &#351;i va realiza mai multe locuri pentru mamele care vor s&#259; stea cu copiii.<br> Spitalul are aprobare de la minister pentru 185 de paturi pentru copiii interna&#355;i &#351;i 30 de paturi destinate apar&#355;i­n&#259;­torilor.<br> Conducerea spitalului explic&#259; &#351;i ea situa&#355;ia &#351;i r&#259;spunde mamelor care au semnat peti&#355;ia prin care cer s&#259; se poat&#259; interna de fiecare dat&#259; cu copiii bolnavi.<br> În viitorul imediat, num&#259;rul de paturi din spital pentru mame nu poate cre&#351;te decât dac&#259; s–ar reduce num&#259;rul paturilor pentru copii, altfel spitalul nu ar respecta normele legale &#351;i de s&#259;n&#259;tate &#351;i nu ar primi autoriza&#355;ie. Greu de crezut c&#259; cineva va pune în practic&#259; o astfel de solu&#355;ie. S–ar mai putea suplimenta num&#259;rul de paturi pentru mame, dac&#259; ministerul &#351;i DSP ar aproba acest lucru, care presupune înc&#259;lcarea unor norme sanitare, din cauza lipsei de spa&#355;iu.
"Spitalul de Pediatrie este unul care asigură condiţii foarte bune, este unul din cele mai bune de acest profil din ţară. În ultimii ani, de când este în subordinea Primăriei, am alocat în fiecare an fonduri pentru extindere şi modernizare, iar împreună cu fondurile europene pe care le-a primit spitalul, s-a reuşit şi o extindere şi o modernizare substanţiale. Din păcate, locaţia nu este foarte bună pentru un spital, sunt clădiri care au fost parţial gândite pentru cu totul altceva şi atunci spaţiul este cel care se vede, chit că prin grija conducerii spitalului s-a reali­zat mansardare şi aşa mai departe. Din aceste motive este imposibil să se permită tuturor mamelor să stea cu copiii lor, ceea ce este regre­tabil, dar aceasta este situa­ţia. Pe de altă parte, mamele tuturor copiilor până în 3 ani şi mamele tuturor copiilor cu handicap au fost primite în spital. În limita locurilor, şi celelalte mame. Cred că în realitate, situaţia nu este deloc complicată şi deloc tristă, este un spital foarte bun, cu condiţii foarte bune şi mămicile din Sibiu pot fi mulţumite că beneficiază de un astfel de spital", a explicat primarul Sibiului, Klaus Io­hannis, în conferinţa de presă de ieri, situaţia de la Spitalul de Pediatrie. Printr-o petiţie semnată on­line de peste 900 de persoa­ne, din care o parte din Sibiu, i se cerea conducerii spitalu­lui să creeze posibilitatea tutu­ror mamelor de a se interna alături de copii. Primarul spune că în per­spectivă, dacă va găsi posi­bilităţi de extindere a spita­lului, va avea grijă de acest aspect şi va realiza mai multe locuri pentru mamele care vor să stea cu copiii, dar situa­ţia nu este nici critică, nici tragică. "Şi eu mi-aş dori să avem un Spital Judeţean ca în fil­mele cu americani, dar nu a­vem şi nici nu vom avea în viitorul apropiat. Dar în con­textul românesc, repet, Spi­talul de Pediatrie din Sibiu este un spital care asigură condiţii excepţionale, cu un personal foarte bine calificat, cu aparatură perfor­man­tă", a concluzionat pri­marul. 

30 de paturi pentru aparţinători 


Managerul Spitalului de Pediatrie, Alexandru Mihuţ, directorul medical Mihai-Leonida Neamţu şi directorul financiar - contabil Maria Bogazi au trimis ieri un comunicat în care explică situaţia şi încep prin a spune că este justificată cererea ma­melor de a se interna cu copiii lor, şi că şi personalul medical, în mare parte părinţi la rândul lor, au aceleaşi sentimente faţă de copii, căci "nu poţi să-ţi alegi şi să prac­tici specialitatea de pediatru decât dacă iubeşti copiii şi dacă reuşeşti să te apropii de copilul bolnav cu blândeţea, înţelegerea şi dragostea ne­ce­sare ca el să te accepte". Conducerea spitalului spu­ne că din păcate nu poate asi­gura internarea tuturor ma­melor nu pentru că nu ar vrea sau pentru că spitalul şi-a însuşit reguli speciale care îngrădesc dreptul şi dorinţa acelor mame care vor să fie alături de copiii lor, ci pentru că spitalul trebuie, pentru a primi autorizaţie, să respecte legile în vigoare, care regle­mentează circuite specifice de spital, care sunt gândite să evite infecţiile interioare de spital şi să asigure funcţio­nalităţi specifice spitalului. Există un ordin care stabi­leşte norma legală pentru numărul paturilor într-un salon precum şi spaţiul necesar pacienţilor copii şi adulţi. Sunt 185 paturi pentru copiii inter­naţi şi 30 de paturi destinate aparţinătorilor, ceea ce în­seamnă că există 16% din totalul paturilor din spital pentru aparţinători. "Spitalul a trecut recent printr-o reformă, care i-a re­dus numărul de paturi pentru copiii internaţi, spitalul luând decizia ca numărul paturilor pentru aparţinători să rămâ­nă acelaşi. Această decizie din partea administraţiei spi­talului a fost luată chiar cu riscul de a diminua veniturile spitalului din contractele de prestări servicii medicale încheiate cu CJAS Sibiu, contracte care plătesc doar serviciile medicale acordate copiilor bolnavi cu însotiţori, deci nu şi spitalizarea apar­ţinătorilor care exced preve­de­rilor legii", se arată în co­mu­nicat. Anul trecut, din Spitalul Clinic de Pediatrie s-au ex­ternat, după tratament, 9.117 copii bolnavi şi 2.680 mame însoţitoare. 

Mama sau copilul? 

Conducerea spitalului pre­zintă la finalul comunicatului şi soluţiile posibile pentru rezolvarea acestei situaţii, soluţii rapide, imediate, sau soluţii pe termen lung. Soluţiile pe termen scurt sunt extrem de dificile în condiţiile în care spitalul are o suprafaţă fixă, atât sunt spa­ţiile sale, iar extinderi s-au tot făcut şi se fac şi anul acesta însă nu acoperă necesarul. Una din soluţii, şi singura care ar respecta legea, ar fi (deşi greu de crezut că cineva va face aşa ceva) creşterea numărului de paturi pentru mame, pe seama diminuării numărului de paturi pentru copiii bolnavi. Aşa s-ar res­pecta legea privind suprafaţa utilă care trebuie să revină fiecărui pat, dar s-ar reduce paturile pentru copii şi banii de la Casă. O altă variantă ar fi creş­terea numărului de paturi pentru mame şi păstrarea aceluiaşi număr de paturi pentru copii, însă în acest fel s-ar încălca normele privind suprafaţa pe fiecare copil, în funcţie de vârstă. Ar mai fi posibilitatea de a se supraetaja paturile exis­tente acum pentru mame, dar şi în acest caz nu s-ar res­pecta normele uzuale pentru prevenţia infecţiilor interioare de spital. Una din aceste măsuri s-ar putea pune în practică cu permisiunea expresă a com­partimentului de specialitate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu şi a Ministerului Sănătăţii. Pe termen mediu, anul a­cesta se finalizează man­sar­darea corpului A de la clă­di­rea Pediatriei, investiţie su­por­tată de Primăria Sibiu şi care "va rezolva de o ma­nieră aproape satisfacătoare pro­blema internării aparţină­to­rilor copiilor bolnavi, conform reglementărilor în vigoa­re". Conducerea spitalului spu­ne că, pe termen lung, "Si­biul, ca şi toată ţara, are şi au nevoie de spitale moderne de copii, cu circuite specifice de spital, cu saloane “mam[ - copil” (“aparţinător - copil”), cu finanţare adecvată şi o lege a sănătăţii cât mai gene­roasă cu asistenţa copilului bolnav".comentarii
19 comentarii

Acesta este rezultatul muncii exceptionale , de foarte multi ani , a prof.dr.Neamtu , om care , si din linia intaia si din a doua a depus eforturi constante pentru ca acest spital sa arate asa si sa ofere servicii pe masura .
Bravo !!!
03.02.2012 06:57
Frumos spital corect. Personalul care-l deserveste este la fel de bine pregatit si respectuos precum arata acesta?. NO COMMENT.
adn pt. sibieni
03.02.2012 08:32
Sunt de acord cu petitia, dar nu si cu aruncarea de critici la adresa spitalului. Tot respectul meu domnului profesor Neamtu, doamnei doctor Dobrota, celorlaltor medici si asistente de la acest spital. Sunt oameni care isi fac datoria si care reusesc sa redea sanatatea si bucuria copiilor nostri. Pentru aceasta, le multumesc!!!
un sibian
03.02.2012 08:41
Multumiri spitalului de pediatrie si angajatilor acestuia, inclusiv rezidentilor care au trecut si trec pe acolo.
RX
03.02.2012 09:16
Fara un manager ca Mihut, spitalul ar fi fost varza, ca cel judetean.
cunoscator
03.02.2012 09:50
nu contesta nimeni echipamentele si dotarile spitalului, toata lumea contesta slaba pregatire a medicilor si a viitorilor medici din tot judetul sibiu ( avem noroc cu cei ce au invatat in alte locuri); iar de asistente NO COMMENT!!!!!au impresia ca ele au pus coada la pruna
elena
03.02.2012 10:29
Subscriu la comentariul pozitiv legat de managerul spitalului, domnul Mihut. Este un om deosebit si care pune mult suflet in tot ceea ce face pentru spital....Bravo!
un sibian
03.02.2012 11:05
Un doctor bun nu e neaparat si un manager bun. Iar dnul primar sa se mai informeze sau sa nu-si mai dea cu parerea unde nu se pricepe. Cine a fost vreodata in pediatrie stie ca e cel putin evul mediu. Eu ii admir pe oamenii care lucreaza acolo ca au puterea sa mearga in fiecare zi la serviciu, dar echipa manageriala si ministerul sanatatii NU AU NICIO SCUZA. Dpv meu de platitor la sist de sanatate, traumele provocate de acest spial sunt inacceptabile.
Razvan
03.02.2012 11:33
am impresia ca voi sunteti unii care neaparat trebuie sa critice,indiferentde caz.nu cunosc spitalul ,dar vad ca sunteti singurii destepti care vor sa ponegreasca spitalul de copii si medicii.pacat
QRAZVAN-elena
03.02.2012 12:02
din pacate cunosc destul de bine situatia si daca citesti mai atent nu am criticat spitalul.....zici de noi ca am criticat....nu am criticat...pur si simplu vedem REALITATEA!!!!!
@QRAZVAN-elena
03.02.2012 12:46
acum ca s-a descoperit ce se intampla acolo gata e cel mai bun. minciuni eu am avut copilul internat acolo si am ramas foarte dezamagita de acest spital, au un comportament jalnic cu copii
elena
03.02.2012 13:23
Cine credeti voi ca putea sa faca mai mult cu banii astia? Felicitari domnilor doctori! Sa fiti sanatosi ca sa puteti avea grija de sanatatea copiilor nostri.
c.c
03.02.2012 14:16
Asa e, felicitari.
romulus
03.02.2012 14:23
Mersi, Mersi
Mihut
03.02.2012 14:25
Cred ca unii "comentatori" incurca spitalul! Spitalul de pediatrie din Sibiu,....sau, altfel spus, fiecare sectie - chirurgie, pediatrie sau infectioase, este unul dintre cele mai curate, aranjate si profesional deservite spitale din tara! Cum zice si primarul....sigur ca nu e ca vreunul de top din SUA sau Germania, dar mergeti si la alte spitale din tara(desi nu va doresc sa aveti vreun motiv) si apoi mai intrati pe forum. Cat despre calitatea medicilor.....doar niste nume va spun si daca ati avut copilul bolnav veti sti sa judecat.......Mihai Neamtu, Bogdan Neamtu, Rodica Muntean, Luminita Dobrota, Dudas Doina si ceilalti! Va asigur ca oamenii astia nu mai traiesc pt ei ci pentru copii nostri!
stefan - tatic
03.02.2012 16:58
Se pare ca sefii de la Luter si-au mobilizat echipa de laudatori. Cunosc si alti parinti din Sibiu care au fost nevoiti sa apeleze la alte spitale pentru a-si trata copii. Asa ca s-o lase mai moale cu unul din lele mai bune spitale si cu rezultatele lor.
parinte din sibiu
03.02.2012 17:34
Din cauza profesionalismului lor, plecam cu copiii bolnavi la Tg. Mures sau Cluj!
Daniela
03.02.2012 22:02
CINE A FACUT CHESTIA ASTA AU FOST NISRE TATE SI U AM FOST INTRNATA CU FETUTA ACOLO DAR DIN CE SPUN MAMICILE EU NU CRED NIMIC APA CALDA ERA TOT TIMPUL NUMAI SA SPELI COPII BUCURATIVA CA AVETI UNDE SAI DUCETI IN LOCUL LA CADRELE MEDICALE EU PE ACESTE PERSOANE NU LEAS MAI PRIMI IN SPITAL DOAR PE COPII PENTRU CA EI NU AU NICI O VINA CA AU MAMICILE NEBUNE.ASTAZI AM FOST LA SPIOTAL SI O MAMICA II ZICEA SOTULUI EI DUPA CE IA FACUT INTERNAREA SA MEARGA LA POLISANO SI PE IA SA O SCOATA DEACOLO CA IA NU STA CU FETITA IN MIZERIA AIA RUSINE SAI FIE
ALINA
07.02.2012 23:15
MULTUMESC SP.DE PEDIATRIE CA MA SCAPAT DE AZM BRONSIC
ALINA
07.02.2012 23:21
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia