Tribuna
Spitalele din țară, ținte ale atacurilor cibernetice. Directorul Spitalului din Sibiu: „Suntem atenți la fiecare schimbare”
Spitalele din țară, ținte ale atacurilor cibernetice. Directorul Spitalului din Sibiu: „Suntem atenți la fiecare schimbare”
© Răzvan NEGRU / Arhivă

Specialiștii Centrului de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică au anunțat, joi, că au identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase la nivel național, atenția fiind îndreptată asupra sistemelor informatice din spitale. Ulterior, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat că mai multe spitale au fost atacate.

„Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere”, se arată pe site-ul Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică.

„Avem informații că există atacuri cibernetice asupra unor cinci spitale din București, unul fiind Spitalul „Victor Babeș”. Pe celelalte le identificăm. Am solicitat direcțiilor de sănătate publică din țară să ne transmită dacă în raza coordonată există spitale afectate. Incidente izolate au mai existat. Incidente când spitalele și-au pierdut datele care au fost recuperate de informaticieni sau contra cost. Ultimul este spitalul din Huși, care și-a pierdut toate datele referitoare la pacienți”, a declarat Sorina Pintea, într-o conferință de presă.

Potrivit ministrului, aceste atacuri cibernetice afectează activitatea medicală, deoarece internările se realizează cu dificultate, rețetele sunt eliberate cu întârziere. Pintea a mai spus că nu există riscul ca salariile cadrelor medicale să nu fie plătite deoarece procedura poate fi efectuată „de mână”.

 

Managerul Spitalului de Urgență Sibiu: „Suntem atenți la orice modificare”

 

Cornel Benchea, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu, a declarat că încă de la primele ore ale dimineții a luat legătura cu informaticienii unității medicale pentru a se asigura că situația este sub control.

„Suntem atenți la orice modificare, am discutat cu informaticienii și deocamdată situația este sub control. Știm că sunt spitale în țară unde s-au întâmplat chestiuni extreme, au pierdut informații prețioase. Noi în ultima perioadă am făcut achiziții doar de calculatoare cu licență și cu sistem antivirus. Sperăm că nu vom avea probleme”, a spus Benchea.

 

CERT-RO: „Evitați accesarea ofertelor irezistibile care vin pe email, Facebook sau WhatsUp

 

CERT-RO-Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică anunță o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național, atacatorii îndreptându-și atenția în special către instituții din domeniul sănătății.

Din notificările primite, CERT-RO a identificat o creștere semnificativă a atacurilor cu aplicații malițioase de tip ransomware la nivel național în ultima perioadă, observându-se că, pe lângă utilizatorii casnici, atacatorii și-au îndreptat atenția în special către instituții din domeniul sănătății, numărul entităților afectate fiind în creștere, se arată într-un avertisment al instituției.

CERT-RO atrage atenția, atât utilizatorilor cât și personalului care se ocupa de serviciile IT, asupra următoarelor măsuri imediate ce pot fi luate pentru a preveni infectarea cu aceste tipuri de aplicații malițioase: nu deschideți fișierele primite prin e-mail decât în situația în care cunoașteți expeditorul iar în cazul unei suspiciuni adresați-vă personalului de specialitate; evitați accesarea „ofertelor” irezistibile din mediul online, indiferent de forma prin care le primiți (email, whatsapp, messenger, facebook etc.); asigurați-vă că aveți un backup al fișierelor pe un dispozitiv care nu este conectat la rețea; asigurați-vă că dispozitivele pe care le utilizați atunci când navigați online sunt updatate și au instalate soluții de securitate (firewall, antivirus, antimalware etc.); apelați numărul unic 1911 pentru raportarea acestor incidente

-accesați ghidurile puse la dispozție pe site-ul CERT-RO.






comentarii
2 comentarii

decijos dragnea!
managerul pdeleu graieste ca no luat bani destui de la bnr si brd
un handicapat LEGAL
ardeo
20.06.2019 14:48
Un back-up al bazei de date (periodic) pe un alt calculator sau mediu ar evita situatii neplacute si nu ar fi la fel de scump ca o rascumparare.

ardeo suna a invidie :))
Sibiu
21.06.2019 12:21
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA