Continental
Tribuna
Spitalele din Sibiu, pomenite în scandalul dezinfectanţilor diluaţi
Laura BUCIU
5018 vizualizari
Spitalele din Sibiu, pomenite în scandalul dezinfectanţilor diluaţi
Sibiul este menţionat în ancheta publicată de jurnalistul Cătălin Tolontan, care acuză că firma ce livrează dezinfectante în spitalele româneşti diluează substanţele şi statul nu poate verifica în laborator şi nici nu a făcut-o vreodată.

Din cauză că se lucra după alte rețete decât cele normale au apărut permanent probleme. Cei din spitale își dădeau seama. Uneori s-au retras de pe piață mii de bidoane cu produse Hexi Pharma (...) Au existat probleme de neconformitate în multe județe și la multe spitale: Arad, Sibiu, Tg. Mureș, Argeș, Slatina… Dar, în final, toate au fost mușamalizate”, a declarat sursa pentru tolo.ro.

Medicii Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu spun că dezinfectanţii produşi de Hexi Pharma, liderul pieţei de profil, care astăzi este incriminat că ar fi modificat cu bună ştiinţă concentraţia, se folosesc în sălile de operaţie. Nu este vorba, însă, de Thor şi Suprasept, însă nu poate fi exclusă varianta în care şi alte produse să fie neconforme. 


Statul nu verifică dezinfectanții din spitale

Mai mult decât atât, nici la nivel național nimeni nu a verificat vreodată dacă aceste produse sunt conforme și conțin chiar ceea ce scrie pe etichetă, acuză ancheta jurnalistică publicată astăzi.
În lipsa unei metode reale de verificare, medicii nu pot face altceva decât să ia de bun ceea ce producătorul scrie că foloseşte. Acesta vine cu produsul la licitaţie incluzând prospectul şi poate câştiga sau nu licitaţia. La spitalul din Sibiu, Hexi Pharma a dat dezinfectant pentru dezinfectat instrumentarul şi pentru dezinfecţia mâinilor.


”Aici folosim Hexioscrub şi Hexiosept, care sunt produse de Hexi Pharma. Pot să nu fie între cele incriminate. Ceea ce sigur pot spune este că nu se poate observa neapărat dacă substanţa este sau nu diluată. Sunt substanţe – unele pe care le folosim pentru dezinfectat instrumentarul, iar altele pentru dezinfecţia pe mâini şi nu ştiu nici dacă avem aici din şarja diluată despre care se vorbeşte. În plus, nu am mecanism de verificare decât dacă este afişată concentraţia şi dacă ei (n.red. Hexi Pharma), în mod oficial, au făcut acest lucru, considerând că e suficient unu la sută în loc de cât era concentraţia normală, dar acest lucru trebuie pus pe prospect”, a declarat, pentru Tribuna, prof.dr. Dan Sabău, şeful Clinicii de Chirurgie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu.  


Practic, producătorul de dezinfectanţi participă cu produsele la licitaţie şi dacă are norocul să se încadreze în limitele stabilite de preţ şi calitate, câştigă. Spitalul nu are cum să verfice dacă ceea ce scrie pe prospectul dezinfectantului este real sau nu. 
Ancheta publicată de Cătălin Tolontan în Gazeta Sporturilor arată că fabrica Hexi Pharma, liderul pieței și firma care are contracte cu peste 300 de spitale din 40 de județe, produce dezinfectante cu o concentrație mult mai scăzută decât cea de pe etichetă. 

Ministrul Sănătății, Cadariu-Achimaș, a declarat, în această dimineață, la Realitatea Tv ”Sînt sincer, nu știam că nimeni din statul român nu verifică prin analize de laborator dezinfectanții din spitale! Tocmai de aceea e important că ministerul lansează mîine programul împotriva infecțiilor nosocomiale. De undeva trebuie început”. 

„Ne putem gândi şi că medicamentele au probleme”

Întrebat dacă a avut sesizări din partea personalului medical în ceea ce priveşte calitatea dezinfectantului folosit, managerul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, a spus că nici medicii, dar nici asistentele şefe, care lucrează mai mult cu aceste substanţe nu au spus nimic. Vasile Spinean a cerut, însă, să fie informat despre această situaţie.

Mărturisesc că nu mi-au spus nici medicii nici asistentele şefe. Ele ar fi trebuit să se sesizeze că sunt probleme cu dezinfectanţii, pentru că ele folosesc în mod deosebit dezinfectanţii în mediul spitalicesc. Eu tocmai am cerut să mi se aducă o situaţie cu ce şi de la cine achiziţionăm noi. Ceea ce vă pot spune este că noi achiziţionăm prin procedură de achiziţie publică. La licitaţie se solicită potrivit normelor în vigoare certificat de calitate şi de conformitate date de autoritatea care permite punerea pe piaţă a produsului. Ar fi culmea să verificăm! Ar trebui să verificăm şi toate medicamentele şi tot ce intră în spital, ceea ce nu avem nici calitatea şi nici responsabilitatea să le verificăm. Și la medicamente ne putem pune aceeaşi problemă, că nu au substanţa activă scrisă pe prospect”, spune Vasile Spinean, managerul Spitalului de Urgenţă Sibiu. 


Într-o situaţie în care spitalul ar fi pus să verifice conformitatea produsului, managerul Spinean spune că Agenţia Naţională a Medicamentului şi comsiile de specialitate ale Ministerului ar trebui să se desfiinţeze şi să fie înfiinţate la nivelul spitalelor astfel de comsii, ceea ce nici nu s-ar putea şi nici nu ar fi normal.

Nu se pune problema. Noi verificăm conformitatea cu documentele de calificare. Adică, dacă prin protocoalele de calitate se spune că trebuie folosite anumite substanţe – pentru că sunt anumite protocoale, nu se dăm noi cu părerea ce folosim - , că trebuie să folosim un anumit produs cu anumite caracteristici, noi pe aceleea le trecem în caietul de sarcini şi pe acelea le cumpărăm. Cum anume se comportă ele nemijlocit, în ceea ce priveşte concentraţiile de substanţe active u avem posibilitatea să le verificăm noi”, spune Spinean.

În această situaţie, unităţile medicale spitaliceşti pleacă de la premisa că produsele sunt bune, pentru că cei care le vând au resposanbilitatea produsului şi răspund pentru neconformităţi.

„În momentul în care eu am cumpărat ce trebuia să cumpăr, în cantitatea pe care prevede norma că trebuie să o cumpăr şi în acea cantitate o folosesc, nu ar trebui să fie probleme”, a mai spus Vasile Spinean.

 

La Spitalul Judeţean a crescut cantitatea de dezinfectant folosit

Managerul general al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu a declarat că Sibiul nu iese din cadrul naţional în ceea ce priveşte infecţiile nosocomiale.

„Suntem în medie. Nu am observat o creştere a infecţiilor, am observat o creştere a consumului de substanţe. E o creştere constantă a substanţelor biocide, dezinfectanţi etc. pentru că ne-am îngrijit ca pacientul să fie cât mai în siguranţă, ca dezinfecţia saloanelor să se facă cu ritmicitatea care trebuie, dezinfecţia aparatelor care se folosesc să fie dezinfectate”, a mai spus Vasile Spinean.

 

Spitalul de Pediatrie schimbă periodic substanţele

Şi Spitalul Clinic de Pediatrie se aprovizionează de la Hexi Pharma cu substanţe pentru dezinfectarea suprafeţelor şi a mâinilor. Alexandru Mihuţ, managerul spitalului, spune că la intervale regulate de timp schimbă furnizorul de dezinfectante tocmai pentru a evita situaţiile în care o bacterie se obişnuieşte şi devine rezistentă la un anumit dezinfectant.

„Medicul nostru epidemiolog face regulat analize de pe suprafeţe şi până acum nu au apărut probleme. Noi cerem toate documentele de la furnizor, dar nu putem verifica ce concentraţie au produsele respective”, a declarat Alexandru Mihuţ.

Pe lângă firma Hexi Pharma, Pediatria achiziţionează dezinfectante şi de la o firmă din Târgu Mureş şi le utilizează prin rotaţie.

La Pediatrie nu s-au înregistrat situaţii de germeni rezistenţi.

 

DSP: Au fost probleme în 2014

Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au declarat că au fost probleme în 2014 cu dezinfectanţii, nu şi acum. Substanţele dezinfectante cont controlate de inspectorii Direcţiei, în cadrul controalelor tematice dispuse de Ministerul Sănătăţii.

"Substanţele dezinfectante din spitale sunt controlate de inspectorii DSP în cadrul controalelor tematice, dispuse de Ministerul Sănătăţii. A existat o singură situaţie, în anul 2014, când s-a detectat o neconformitate, la o unitate spitalicească din judeţ, care deţinea prodese biocide prin achiziţie directă. Neconformitatea s-a constatat la concentraţia unei soluţii pentru sprayere, care avea o concentraţie mai mică specificată pe etichetă faţă de avizul de punere pe piaţă, emis de Comisia Naţională a Produselor Biocide. Analize de laborator asupra produsului nu au fost necesare, întrucât neconformitatea se referea doar la erori de etichetare şi nu au fost motive de suspiciune asupra conţinutului/compoziţiei produsului, neexistând nici reclamaţii sau informări privind neconformităţi din cadrul autocontrolului pe infecţii nosocomiale efectuat de către Serviciul de Supraveghere, Prevenire şi Controlul Infectiilor Nosocomiale (SPCIN) în unitatea sanitară în cauză, raportată la DSP Sibiu, iar procedura aprobată şi revizuită SPCIN prevede folosirea alternativă a produselor biocide în unitate”, se arată în răspunsul primit din partea DSP Sibiu în ceea ce priveşte scandalul dezinfectanţilor. 

foto: Arhiva Tribuna

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia