Tribuna
PNL
"Spiritualitate creştină la Dunărea de Jos": carte şi manuscrise din Ţara Românească, expuse la Brukenthal

Vineri, 14 februarie, de la ora 13, la Muzeul Naţional Brukenthal va avea loc vernisajul expoziţiei "Spiritualitate creştină la Dunărea de Jos".
Concepută ca o expoziţie itinerantă, organizată de Muzeul Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos, în colaborare cu Asociaţia Culturală Octavian Smigelschi, expoziţia de faţă a debutat în luna decembrie a anului 2018 la Palatele Brâncoveneşti din Mogoşoaia. Cu prilejul Anului omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu, expoziţia a fost, pe rând, organizată în 2019 la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia – Museikon şi la Complexul Muzeal Bistriţa şi la Muzeul Oraşului Oradea.
Alexandru Constantin Chituţă, iniţiatorul şi curatorul expoziţiei spune că ”Expoziţia itinerantă Spiritualitate creştină la Dunărea de Jos, realizată cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Casian şi cu ajutorul pr. Cosmin Ilie, aduce în faţa publicului vizitator din Sibiu, din ţară şi din străinătate, un remarcabil fond de obiecte bisericeşti reprezentative pentru secolele XVII-XIX din Arhiepiscopia Dunării de Jos şi urmăreşte să pună în circuitul cultural-naţional valorile de artă religioasă ce se regăsesc adunate în tânărul Muzeu al Istoriei, Culturii şi Spiritualităţii Creştine de la Dunărea de Jos. Constituind prin excelenţă un spaţiu al interferenţelor, la fel ca şi Transilvania, ţinuturile Dunării de Jos ne devin - prin expoziţia de faţă - extrem de familiare. Căci cum altfel ar trebui să fie o lume în care s-a auzit aceeaşi Cazanie, s-a citit acelaşi text al Scripturii şi s-au sfinţit cu aceleaşi denumiri româneşti sfintele icoane? Arc peste timp şi spaţiu, Cartea românească de învăţătură a mitropolitului Varlaam şi tipăriturile transilvănene din Sibiu, Alba Iulia şi Braşov sunt doar cele mai uşor de recunoscut relicve ale trecutului nostru comun care poposesc acum în cetatea Ardealului la Sibiu spre a-şi întâlni alte surori călătoare în comuniune şi dragoste în credinţa pe care o mărturisim”.

Expoziţia reuneşte o seamă de icoane româneşti, lipoveneşti şi greceşti. Alături de Cazania lui Varlaam mai sunt expuse: "Apostolul" domnitorului Constantin Brâncoveanu – 1704, "Dumnezeieştile şi Sfintele Liturghii" a lui Constantin Mavrocordat – 1741, Biblia de la Blaj – 1795, Ceaslovul de la Braşov – 1835, Sfânta Evanghelie a lui Antim Ivireanu – 1693, două manuscrise de muzică psaltică realizate la începutul secolului XX şi altele. (D.C.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia