Tribuna
PNL
Spectacolul regizorului Alexa Visarion se joacă miercuri pe scena TNRS
Andra MARINESCU
2049 vizualizari
Spectacolul regizorului Alexa Visarion se joacă miercuri pe scena TNRS
© Dragoş Dumitru
Regizorul Alexa Visarion montează, la Sibiu, "Woyzeck", de Georg Büchner. Reprezentația va fi jucată miercuri, 20 septembrie, de la ora 19, pe scena Teatrului Național "Radu Stanca" din Sibiu, sub semnătura scenografică a lui Alin Gavrilă.


"Piesa este o taină, un hăţiş de întrebări ce scormonesc fiinţa umană. Un loc şi un timp pentru mărturisirea noastră, a tuturor. Oameni împotriva oamenilor, gânduri împotriva gândului, viaţă împotriva vieţii, totul disperat de adânc, de laconic, de sfâşietor... Omul istoric şi omul etern laolaltă. Luciditate şi nebunie îngemănate. Instinct şi raţiune torturate. Shakespeare şi Brecht deopotrivă. Într-un orăşel năduşit de oameni, duhnind de nimicuri şi speranţe, de derută şi activitate, se repetă continuu, zi de zi, ceas de ceas, obsedant, chinuitor, aceleaşi fapte, aceleaşi reacţii, aceleaşi senzaţii", își descrie Alexa Visarion spectacolul.


Tânăul care și-a ucis iubita din gelozie, executat la Sibiu


„Woyzeck” este una dintre cele mai jucate piese în repertoriul teatrului german. Spectacolul tratează procesul de dezumanizare al tânărului soldat, dar explorează și tema sărăciei și a moralității umane. Piesa este bazată pe cazul real al tânărului care și-a ucis iubita din gelozie, urmând ca mai târziu să fie executat public. Sursele sale de venit provin din munca în subordinea Căpitanului și a doctorului, care îl folosește drept cobai, pentru un experiment. Universul tânărului este demolat pe măsură ce devine din ce în ce mai gelos. Fiind lovit de terorismul social, Woyzeck clachează.


Un bilet la premiera spectacolului de pe scena TNRS costă 20 de lei, respectiv 15 lei, cu reducere, pentru elevi, studenți și pensionari. Spectacolul va fi jucat de Secția Germană și va fi tradus în limba română. Cei care vor da viață personajelor sunt Johanna Adam, Veronica Arizancu, Cristina Blaga, Emőke Boldizsár, Daniel Bucher, Anca Cipariu, Ioana Cosma, Robert Fekete, Ali Deac, Simona Negrilă, Alexandru Malaicu, Alexandra Murăruș, Cătălin Neghină, Eduard Pătrașcu, Fabiola Petri, Daniel Plier, Viorel Rață, Valentin Späth, Dana Taloș, Ștefan Tunsoiu, Pali Vecsei și Liviu Vlad.


Alexa Visarion, regizorul care a montat peste 100 de spectacole


Alexa Visarion este regizor și scenarist de teatru și film. Până în prezent, a montat peste 100 de spectacole și a realizat șapte filme artistice de lung metraj. Prima sa colaborare cu Teatrul Național „Radu Stanca” a adus pe scena sibiană doi actori de renume, Marian Râlea și Ilie Gheorghe, în „Noaptea bufonilor”. În timpul ediției din 2014 a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, Alexa Visarion și-a lansat cartea „Ana – Sens și Imagine”, urmată de proiecția filmului „Ana”, ce a avut premiera în SUA, la Institutul Cultural Român de la New York. De-a lungul timpului, a fost onorat cu o mulțime de premii, dintre care premiul UNITER de Regie pentru întreaga activitate (2005) și Premiul Aristizza Romanescu al Academiei Române, acordat pentru întreaga creație teatrală și cinematografică, în 2008. În 2014, i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al UNATC, București.

 

© Dragoş Dumitru
© Dragoş Dumitru
© Dragoş Dumitru
© Dragoş Dumitru







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Festivalul Gradinilor Sibiu

Comunicat de presa

Comunicat de presa

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA