Tribuna
SONDAJ: Cât de periculoase sunt rețelele de socializare pentru copiii sibienilor: „Copiii trebuie să se dezvolte prin citit, nu prin mesaje video”
Maria-Antonia OANA
701 vizualizari
SONDAJ: Cât de periculoase sunt rețelele de socializare pentru copiii sibienilor: „Copiii trebuie să se dezvolte prin citit, nu prin mesaje video”
© Răzvan NEGRU

Un nou „trend” în rândul adolescenților vuiește pe TikTok de câteva zile. Fenomenul „Superman Challenge” este un joc pe care, mai nou, copiii îl practică în școli. Printre orașele în care jocul a făcut victime se află și Sibiul. Practicarea acestui joc a dus la numeroase accidente, mai mulți copii alegându-se cu fracturi. Pentru că este un subiect delicat și controversat am întrebat câțiva sibieni cât de periculoase sunt rețelele de socializare pentru copii și cum reușesc să combată acest fenomen.

Majoritatea dintre cei întrebați sunt părinți care încearcă pe cât posibil să își protejeze copiii de pericolele din mediul online. Unii îi îndeamnă să facă sport, alții stau de vorbă cu ei sau pur și simplu îi monitorizează prin diferite aplicații.

Aura, mămică a două fetițe, spune că este important ca părinții să intervină pentru că adolescenții nu sunt suficient de maturi: „Am aplicație de restricționat accesul. Sunt periculoase fiindcă ei sunt imaturi, nu știu să discearnă informația și se lasă duși de val. Au nevoie de ajutor, iar noi ca părinți trebuie să intervenim și să ne adaptăm. Sunt multe aplicații cu caracter obscen sau manipulator, cum este mai nou Superman Challenge”.

Nicoleta credea inițial că rețelele sunt un mod de petrecere a timpului liber, dar s-a înșelat: „Lucrez foarte mult cu copiii și aceste rețele s-au dovedit a fi foarte periculoase.Credeam că sunt un mijloc de petrecere a timpului, dar s-au dovedit a fi periculoase din cauza provocărilor transmise copiilor care nu discern cu maturitate”.

„Din cauză că au acces la orice, sunt neascultători”

Andrei a discutat acest subiect acum câteva zile pe grupul de părinți: „Sunt foarte periculoase din moment ce noi, ca părinți, nu avem control asupra rețelelor pe care copiii le accesează. Chiar zilele trecute am discutat pe grupul de părinți despre „provocarea superman”. Copiii nu mai sunt atât de ascultători din cauză că au acces la orice”.

Foarte direct, un sibian consideră că este necesar ca tinerii, în special copiii, să citească și să se informeze mai mult, dar nu de pe rețele: „Copiii trebuie să se dezvolte prin citit nu prin mesaje video. Drept dovadă, în ultima perioadă ei nu știu ce înseamnă suveranitate, legionarism, lucruri pe care le știau dacă mergeu la școală sau citeau mai multă istorie. Trebuie să socializeze prin interacțiune directă, nu prin ecrane. La nivelul statului ar trebui restricționate anumite rețele, chiar închise”.

Mihai consideră că trebuie să fie o legătură strânsă între profesor și părinte pentru a combate mai ușor diferitele situații: „Sunt foarte periculoase! Eu zic că totul pleacă de la educație. Părinții ar trebui să se informeze de la profesori despre comportamentul copiilor. Cu o educație ok, s-ar putea evita foarte ușor anumite lucruri. Ne încurajăm copiii să aibă propria opinie și să nu se lase influențați de restul”.

Unii spun că părinții trebuie să ia măsuri în ceea ce privește restricționarea rețelelor de socializare, însă Rodica spune că Parlamentul trebuie să facă ceva în privința asta:„Sunt prea multe discuții vulgare, needucative de unde copiii nu au ce învăța. Cred că Parlamentul ar trebui să ia măsuri, părinții nu pot monitoriza nonstop copiii”.

Adriana, prietena Rodicăi crede că din cauza telefoanelor copiii nu mai învață: „Nu sunt bune pentru că toate minunile sunt pe acolo. Părinții trebuie să ia măsuri pentru că profesorii nu îi pot ține sub control total. Din cauza telefoanelor nu mai învață!”

„Rețele sunt foarte toxice pentru copii”

Am stat de vorbă și cu câțiva tineri care nu au copii și am aflat de la eice părere au despre rețelele de socializare și despre noile „trenduri”. La început Petru credea că „Superman Challenge” nu este chiar așa de periculos, până și-a dat seama unde se poate ajunge.

„Dacă nu ai vârsta necesară astfel încât să-ți dai seama de tot ce este acolo prezentat și  interpretezi cu totul greșit, nu ai ce căuta pe rețelele de socializare. Când am auzit de provocarea cu supermann am zis că e o prostie și nu are cum să fie periculoasă. Nu înțelegeam nici ce este atât de nostim, dar când am văzut că ei chiar se lovesc, mi-am schimbat părerea”, spune băiatul.

Împreună cu soțul ei, Ionela nu își dorește ca în viitor copilul ei să stea lipit de ecranele telefonului sau tabletei, mai ales că rețelele, spune ea, sunt toxice.

„Rețele sunt foarte toxice pentru copii, iar aceste pericole au apărut odată cu social media pentru că înainte nu aveam atâtea cazuri de sinucidere dintr-o prostie. Nimeni nu e responsabil de creșterea copilului tău. Tu ca părinte trebuie să îl informezi și să îl înveți să facă diferența între bine și rău”, spune tânăra.

L-am întrebat și pe Toader, care este pensionar, ce crede despre noua generație digitalizată: „Dacă abuzează de ele și nu învață și alte lucruri necesare este rău. Am văzut și acea provocare cu supermann și cred că e un joc periculos. Și noi ne jucam când eram mici, dar nu să ne accidentăm. Părinții trebuie să le explice că nu e bine ceea ce fac”.

Foto: Răzvan NEGRU

 

.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
.
© Răzvan NEGRU
 






comentarii
6 comentarii

Ci e o fi de vina? Nu cumva părintele care îi pune smartphone-ul copilului in mana de la 2 ani ca sa ai a liniște?!
05.12.2024 14:17
idk csf/ncsf
05.12.2024 14:17
In ziua de astazi ''CONSTRUCTORII'' sunt de vina la ce se intampla!!!
Nu mai fac apartamente cu debara/camara unde cand ''calcai pe bec'' dupa o ''sedinta de terapie'' ieseai fara ganduri de suicid, de plecat de acasa, de prosti de pe ''flick-flock'' etc!!!
Sibian
05.12.2024 16:00
SIBIENE LASA VRAJEALA - SI IN BUCATARIE SAU DORMITOR POTI DA LECTIE DE MORALA COPILULUI - dar legile facute pe genunchi a luat dreptul parintelui sa disciplineze copilul deci ar trebii poporul sa se destepte odata si sa puna in inchisori legislativii bolnavi la capatana-- sper sa fie ales Geogescu sa faca curatenie in tara asta plina de gunoaie umane
05.12.2024 19:54
Așadar, mai nou, TikTok e foarte periculos și trebuie interzis. Pentru ca nu cumva oamenii să aibă acces la informația necenzurată.
Până săptămâna trecută era bun, acum e foarte periculos. Naște monștri.

N.B. Ce oameni slabi în poliție!
Un cititor
05.12.2024 21:07
Lasā cā e bine!
Retardul mental sever generalizat duce la pioasā ascultāricā.
Spālate pe creier vitele oligifrene trepanate nu pot cāca decât opiniile narativui!
Gogu
06.12.2024 07:51
Din aceeasi categorie
Abonamente

Filarmonica de Stat Sibiu

EVENIMENT TV
visa medica
Tribuna