Tribuna
PNL
Softul de la Sănătate nu-i de (C)NASUL nostru ...
După ce-a spus tâmpenii, purtătorul de cuvânt a demisionat. Şeful de la CNAS pare să facă început de statuie
După ce-a spus tâmpenii, purtătorul de cuvânt a demisionat. Şeful de la CNAS pare să facă început de statuie

7 miliarde de euro! Aţi notat? Şapte, da, toate de euro! Mda, ştiu că suma nui de (C)nasul vostru, dar reţineţi că ăsta-i bugetul pe care CNAS îl ronţăie anual cu elan şi pofte hulpave de bugetofag. Atâta toacă în fiecare an Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. C-aşa-i zice încă: "de Sănătate", deşi "de Beteşug" s-ar potrivi, uneori, mănuşă.

Bun, notaţi şi că sistemul informatic al CNAS nu funcţionează din 10 iulie. Adică de ia mai socotiţi şi singuri cam câte-s zile-ntregi de atunci, să n-avem vorbe, da? Aţi notat şi asta? Perfect, hai că-ncepem să ne-nţelegem. Cu toate că nu-i tocmai lesne să-nţelegem ce-a vrut să ne spuie purtătorul de cuvânt al CNAS, Vlad Osmanovici, atunci când a opinat, cu-nţelepciune de basculantă, că oamenii mor oricum. Şi cu sistem, şi fără. Că ce mare gaură-n cer e că din nou a picat sistemul electronic pentru cardul de sănătate, iar de data asta ţine morţiş să-şi bată, iată, toate recordurile. 

  • "Cred că puteţi fi de acord cu mine că nu există pe lumea asta niciun sistem perfect. Mă refer în lume la orice sistem (...) Nu aş vrea să mă duc în această zonă apocaliptică, pentru că oamenii mor şi cu un sistem, şi fără un sistem, nu vreau să sun cinic, dar nu e o chestiune pe care să o pun că acum, dacă a picat sistemul, se întâmplă cele mai mari nenorociri de pe planeta Pământ fix în România", au fost declaraţiile pentru care Osmanovici are toate motivele să-şi caute, acum, un serviciu cu mai puţină limbariţă în fişa postului. Era să scriu fişa prostului ... 

Ce mai contează că la sănătate cotizăm ca să beneficiem de servicii, nu ca să nu le primim fiindcă nu-ş ce soft se încăpăţânează să nu coboare de pe cric? 
Buun. Conştientă că oricine îi este frică să moară, cu sau fără sistem, Viorica Dăncilă a cerut demisia şefului de la CNAS, Răzvan Vulcănescu. Ba i-a mai cerut şi ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să-i dea personal un brânci. Din motive pe care oricine îi este voie să le înţeleagă. Doar că - surpriză! - Vulcănescu nu se consideră deloc vinovat că sistemul e praf de atâta amar de vreme. „Nu iau în calcul să demisionez”, a promis şeful CNAS, convins, probabil, că de vinovăţii ar trebui să se simtă străbătuţi portarii sau şoferii de la CNAS. Întrebat de soarta lui Osmanovici, fost ştirist, deci om care, cel puţin teoretic, ar trebui să ştie că orice om îi este frică să se uşureze împotriva vântului, Vulcănescu a devenit mult mai puţin îngăduitor: "Declaraţia e regretabilă, va suporta consecinţele. Este funcţionar public. Ne raportăm la legislația specifică funcționarului public care a greșit în exercițiul funcției publice. Voi avea o discuție cu el și vom vedea, în măsura în care dânsul va merge pe varianta demisiei, atunci vom lua cunoștință".
Între timp, Osmanovici a demisionat, fără ca Pintea să mai pună şi ea umărul. Vulcănescu, în schimb, e bine-mersi şi pare că-i prieşte panorama pe care încă i-o oferă soclul. Se poate considera, deja, călit. Dacă mai scapă de încă vreo caznă două, n-are decât să înţepenească acolo. I-ar zice început de statuie. 

"Indisponibilitate nu înseamnă că sistemul nu a funcţionat"

În 10 iulie 2019, CNAS vorbea pe site-ul instituţiei de "întreruperi în funcţionarea Platformei Informatice a Asigurărilor de Sanatate (PIAS)", sub titlul  "ANUNȚ - INDISPONIBILITATE PLATFORMA INFORMATICĂ A ASIGURĂRILOR DE SĂNĂTATE". 
"Urmare a unor probleme tehnice, care au condus la întreruperi în funcționarea Platformei Informatice a Asigurarilor de Sănătate (PIAS), serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă/se eliberează în regim off-line până la remedierea indisponibilității PIAS", au anunţat reprezentanţii CNAS.
După opt zile, adică abia în 18 iulie 2019, alt anunţ a catadicsit să oblojească nişte aşa numite "Precizări despre modul de lucru offline al furnizorilor de servicii medicale". Din care aflu că "La ora actuală se desfășoară testele finale pentru revenirea la modul de lucru uzual, online, al platformei PIAS, urmând ca atunci când acestea vor demonstra că sistemul informatic se încadrează în parametri normali de funcționare să înceteze starea de indisponibilitate declarată anterior". Aha! Deci abia când funcţionarea începe să funcţioneze, starea de indisponibilitate va înceta, nicidecum invers, am înţeles bine? Noroc că următorul pasaj îmi sare, lămuritor, în ajutor: 
"Starea de indisponibilitate nu înseamnă că sistemul informatic nu a funcționat în această perioadă, ci faptul că modul de funcționare al acestuia nu a corespuns în momentele de vârf de activitate standardelor tehnice referitoare la timpul de răspuns". E ca şi cum ai spune nu că pacientul a murit, ci că, de fapt, nu mai trăieşte. 
"Explicaţiile" CNAS continuă în aceeaşi notă, decise să minimalizeze disconfortul creat medicilor  şi pacienţilor. Nu citez mai mult să nu care cumva să aflu că, de fapt, în tot acest răstimp păcătosul ăla de sistem a funcţionat în regim de 110%. Ori poate chiar mai mult! 
P.S. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a cerut scuze publice pentru situaţia de la CNAS, precizând că nu se pune problema înlocuirii acestui soft care a costat 150 de milioane de euro. Aproape că-ţi vine să te-ntrebi: dacă atâta a costat un soft care nu merge, cam de ce sumă ar fi nevoie pentru unul care să şi funcţioneze? Şi dacă 30 de ani n-au fost îndeajuns ca să fim şi noi în rândul lumii, oare următorii 30 or fi mai generoşi?

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia