Tribuna
Șoferi beți la volanul TIR-ului și microbuzului. Se întâmplă în Sibiu
Șoferi beți la volanul TIR-ului și microbuzului. Se întâmplă în Sibiu

Teoretic, atunci când vorbim despre transportul de persoane sau de marfă, aceste activități ar trebui să se desfășoare fără cusur. Un conducător auto aflat în stare de ebrietate, la volanul unui autocar, microbuz sau camion, devine un pericol pentru ceilalți participanți la trafic. În general, suntem tentați să mizăm pe responsabilitatea acestor șoferi, însă o acțiune desfășurată săptămâna trecută a scos la iveală mai multe încălcări ale legii, abateri ce ar fi putut duce chiar la tragedii.  

 

Autovehiculele destinate transportului persoanelor și al mărfurilor au făcut obiectul unor ample acțiuni de control, desfășurate în perioada 19 – 25 februarie de polițiștii rutieri sibieni. Activitățile de control au fost organizate simultan în toate statele membre ale U.E., conform Planului de operaţiuni al Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa (ROADPOL).

 

Ce au urmărie polițiștii

 

”Acţiunile au avut drept obiectiv principal creșterea gradului de siguranță rutieră prin combaterea încălcării normelor legale privind circulaţia pe drumurile publice de către conducătorii autovehiculelor destinate transportului public de persoane cu capacitatea de transport mai mare de 8+1 locuri și a transportului public de marfă cu capacitatea de transport mai mare de 3,5 t. Pe parcursul acţiunilor, poliţiştii rutieri au vizat cu precădere starea psiho - fizică a conducătorilor auto; depistarea șoferilor care efectuează acest gen de transport în timp ce se află sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive; respectarea limitelor legale de viteză pe categorii de drumuri; respectarea timpilor de conducere și de odihnă; respectarea capacității maxime de încărcare a autovehiculelor de transport marfă și persoane; utilizarea centurilor de siguranță; starea tehnică a autovehiculelor”, informează reprezentanții IPJ Sibiu. 

 

Beți sau drogați, la volanul utilajelor mari de transport

 

Polițiștii Serviciului Rutier și cei ai formațiunilor de profil din cadrul I.P.J. Sibiu au acționat pe drumurile național – europene și pe cele județene și au verificat 1.200 de autovehicule de transport de marfă (ansambluri rutiere, camioane, microbuze) și 500 de autovehicule destinate transportului de persoane (autocare și microbuze). În urma controalelor s-au constatat 5 infracțiuni la regimul rutier, au fost aplicate peste 700 de sancțiuni contravenționale, au fost reținute 11 permise de conducere și au fost retrase 45 de certificate de înmatriculare. Printre neregulile contravenționale constatate de către polițiști amintim 76 pentru neutilizarea centurii de siguranță, 62 pentru utilizarea neregulamentară a tahografului, 55 pentru defecțiuni tehnice, 24 pentru nerespectarea timpilor de odihnă, 25 pentru viteză excesivă, 4 pentru conducere sub influența alcoolului și altele.

În ceea ce privește infracțiunile, polițiștii rutieri au întocmit 5 dosare penale care vizează infracțiunile de conducere sub influența alcoolului (3), conducere sub influența substanțelor psihoactive (1) și conducere cu permis necorespunzător categoriei din care face parte autovehiculul (1). De asemenea, a fost indisponibilizat un ansamblu TIR.

 

Un bărbat de 76 de ani, care băuse, depistat la volanul unui TIR

 

”La data de 21 februarie a.c., în jurul orei 19.00, pe DN 1, zona PC Veștem, polițiștii rutieri au oprit un ansamblu TIR condus de un bărbat în vârstă de 39 de ani, din județul Timiș. Din verificările efectuate a rezultat că bărbatul nu deține permis de conducere corespunzător categoriei din care face parte ansamblul rutier condus, în cauză fiind deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii prevăzute de articolul 335 aliniatul 2 din Codul penal.

La aceeași dată, în jurul orei 19.30, în afara localității Cristian, polițiștii rutieri au oprit pentru control un ansamblu TIR condus pe DJ 105G de un cetățean străin, în vârstă de 76 de ani. Testarea alcoolscopică a conducătorului auto a indicat o valoare de 0,07 mg/l   alcool pur în aerul expirat.  De asemenea în urma verificărilor efectuate cu privire la legalitatea documentelor deținute s-a constatat faptul că acesta utiliza o altă cartelă tahografică decât cea emisă pe numele său. Față de această situație s-a luat măsura sancționării contravenționale a conducătorului auto pentru cele două abateri constatate, imobilizarea autovehiculului, reținerea permisului de conducere și a cartelei tahograf folosită.

La data de 23 februarie a.c., în jurul orei 09.00, pe DN 1, zona PC Veștem, polițiștii rutieri au oprit un ansamblu TIR condus de un bărbat în vârstă de 54 de ani, din județul Alba.

În urma verificărilor efectuate cu privire la legalitatea documentelor deținute s-a constatat faptul că acesta nu deținea copie conformă de transport rutier de marfă valabilă, iar inspecția tehnică periodică a ambelor vehicule era expirată. Astfel, s-a luat măsura sancționării contravenționale atât a conducătorului auto, cât și a operatorului de transport pentru abaterile constatate, imobilizarea autovehiculului și reținerea certificatelor de înmatriculare”, se mai arată în comunicatul transmis de IPJ.

 

Campanii de prevenire

 

În săptămâna campaniei ROADPOL - TRUCK&BUS, polițiștii au desfășurat și activități informativ-preventive menite să ajute conducătorii auto care efectuează transport rutier de marfă și persoane să conștientizeze riscurile la care se expun atunci când nu respectă normele legale, în special cele care se referă la perioada de conducere și cea de odihnă.

Astfel, în zilele de 22 și 23 februarie a.c., conducătorii auto opriți pentru control pe DN1, la intersecția cu DN7, au primit pliante cu informații utile referitoare la: efectele oboselii în trafic; conducerea ecologică și economică înainte de plecarea în cursă, dar și cu privire la cele mai recente modificări legislative în domeniul transportului rutier de marfă și persoane. 

În cadrul acestor activități a fost utilizat laboratorul de Educație Rutieră, cu ajutorul căruia au fost expuse materiale video pentru a exemplifica situații de risc în care se pot regăsi conducătorii auto.

 

D.B.


comentarii
1 comentarii

Iar și-a luat corectorul automat vacanță?
Vasile ot Vasile
28.02.2024 13:08
Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA