Continental
Tribuna
Site-ul ANAF a picat! "De la începutul anului numai în mentenanță este ANAF. Să înțeleg că putem depune declarații când vrem noi?"
Rareș BIŢU
1015 vizualizari
Site-ul ANAF a picat!

Dacă vă era dor de ghişee şi nu ştiaţi cum să le mai îngroşaţi cozile, acum e momentul: site-ul ANAF a picat. Din nou.

Şi nu se ştie exact de când întrucât pe pagina Fiscului apare următorul mesaj:

  • "În prezent, portalul ANAF generează erori de accesare, deoarece resursele TIC disponibile sunt suprasolicitate. Se identifică soluţii de utilizare optimă a tuturor resurselor. Ne cerem scuze pentru eventualele inconveniente! Vă mulţumim pentru înţelegere!" 

Dintre toate - recunosc -  cel mai mult îmi place faza cu "eventualele inconveniente", ştii ce zic? Deşi n-are, n-are cum să fie vorba de inconveniente nici măcar eventuale. Păi, cine are nevoie ca Fiscului să-i meargă site-ul taman în mijloc de săptămână? Oare n-au aflat cei de la ANAF că omul accesează site-ul ăsta de regulă în concediu? În concediu când trage din paiul înfipt într-o nucă de cocos burduşită cu cocktailuri de vară. Şi la snorkeling, siiigur că da. Păi, cum să efectuezi o scufundare cinstită fără să arunci un ochi pe site la ANAF?  Altfel te uiţi în ochii caracatiţei când tocmai ţi-ai clătit privirea cu site-ul minune, este?

... Cum? Ce spui acolo? Ce-i ăla "TIC"? ... Hmm, probabil camaradul lui TAC, ştiţi doar ce pereche plină de prospeţime produc, nu? Deşi nu-i deloc exclus să fie ceva legat de Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiilor, cu toate că ăl mai corect ar fi să-i zică Lipsa de Tehnologie. Sau Ioc Comunicaţii! 
 Aşa cum s-a întâmplat şi dăţile trecute când site-ul  a păţit la fel, utilizatorii au înfierat isprava care după cum s-a priceput. 

  • "De la începutul anului numai în mentenanță este ANAF. Să înțeleg că putem depune declarații când vrem noi?", întreba ironic un contabil pe o reţea de socializare.
  • ”Dar pe noi ne înțelege cineva, adică ANAF-ul, când stăm și pierdem timp și nervi cu depunerea și așteptatul recipiselor?”, a scris altcineva.

Grav e că astfel de situaţi precum cea de miercuri sunt tot mai dese, în ciuda investiţiilor masive. Derulate în colaborare cu Banca Mondială, programele de informatizare şi implementare de softuri au înghiţit zeci de milioane, toate de euro, în vreme ce alte sume, la fel de consistente s-au dus pe tot soiul de activităţi de ... consultanţă, şi nu pe achiziţia de echipamente performante. 

Şef ANAF: "Niciun leu pe sistemul IT"

La începutul lui 2018, şeful ANAF s-a lăudat la audierile din Comisia economică a Senatului că ANAF nu a cheltuit niciun leu pe sistemul IT, în urma implementării programului cu Banca Mondială, toţi banii consumaţi fiind alocaţi consultanţei. 

  • "Acest program a fost realizat, din păcate, în proporţie de 23,5%, în sensul că s-au cheltuit 23,5% din sumele alocate, în schimb niciun leu pe sistemul IT. Absolut toţi banii, echivalentul a 60 de milioane de lei, au fost cheltuiţi numai pe consultanţă. Am avut discuţii cu reprezentanţii Băncii Mondiale din acest punct de vedere. Ei au sesizat din 2012, în fiecare an, faptul că nu s-au făcut progrese la nivelul sistemului IT şi că ne-am rezumat la a face analize şi consultanţe", afirma Mişa în 2018.

Mai ştiţi povestea cu casele de marcat care ar trebui să fie conectate direct la site-ul ANAF? Adică să vadă Fiscul tot ce mişcă? Ca să nu mai colecteze, ca acum, doar jumătate din ce ar trebui să colecteze la bugetul statului? Păi, şi ştiţi vreo glumă mai bună??

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia