Tribuna
Jidvei
Sistemul cardului de sănătate, blocat. Nervii medicilor și farmacisștilor, întinși de trei săptămâni: „Datele sunt introduse noaptea”
Laura BUCIU
948 vizualizari
Sistemul cardului de sănătate, blocat. Nervii medicilor și farmacisștilor, întinși de trei săptămâni: „Datele sunt introduse noaptea”
© Răzvan NEGRU

Nu pot fi înregistrate rețete, consultații și alte servicii medicale de 22 de zile. Nervii medicilor și farmaciștilor sunt întinși la maximum și nimeni nu poate spune când va reveni la normal situația. Până atunci, sătulă de blocajul din sănătate care pare să nu se mai termine, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a sesizat Direcția Națională Anticorupție (DNA).

Președintele Societății Medicilor de Familie, filiala Sibiu, Loredana Piloff, spune că problemele sunt încă de la apariția sistemului informatic, însă ca luna aceasta nu a fost niciodată. Medicul Loredana Piloff folosește un alt sistem informatic, care o ajută atunci când cel al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate este nefuncțional. Nu este, însă, o soluție, pentru că nu vede calitatea de asigurat a persoanei pe care o consultă.

„De la începutul lunii sunt probleme. Noi ne descurcăm fiindcă folosim peste acest sistem, un alt sistem informatic, fiindcă altfel toată activitatea ar fi complet blocată.  Eu lucrez pe un alt sistem, am un abonament la un sistem informatic care îmi permite să lucrez și atunci când sunt probleme cu sistemul acesta. Sigur, nu avem acces la calitatea de asigurat, iar dacă nu funcționează sistemul pentru a putea printa rețetele, atunci dăm offline și apoi le introducem în sistem. Cea mai mare problemă e că nu avem posibilitatea să verificăm calitatea de asigurat și riscăm ca într-un interval care nu se știe cât este, poate fi un an sau doi ani, să vină Casa să ne impute că am onorat un serviciu unui pacient care nu este asigurat. E problema de zi cu zi. Este o problemă care se perpetuează de foarte mult timp, dar acum, în ultima lună, lucrurile au fost duse la extrem, chiar nu s-a putut lucra, iar cei care nu au avut alte sisteme informatice suplimentare nu au putut lucra”, a spus dr. Piloff.

Liderul SMF filiala Sibiu spune că au fost medici de familie din județul Sibiu care, după ce au terminat programul la cabinet, au petrecut noaptea validând datele.

„Au fost medici nevoiți să stea noaptea să valideze consultații, să valideze rețetele. Lucrurile au fost foarte complicate. Noi ne luptăm cu această problemă a Casei de Asigurări de ani de zile. Mereu sunt atenționări că această formulă de program este absolut imposibil de folosit. Nu doar că e dificil de folosit, dar riscăm foarte mult, riscăm amenzi, riscăm să plătim tratamente. Noaptea nefiind atât de încărcat sistemul, pot sta colegii să valideze. Eu nu am această problemă, am achiziționat înainte de a exista sistemul informatic, un program și când nu funcționează cel al CNAS, el îmi validează ceea ce e de validat. Asta implică niște costuri din partea mea. Eu plătesc abonament de mulți ani pentru a avea o comoditate în activitate, dar asta nu este normal”, a mai spus medicul de familie.

Nu doar medicii de familie sunt blocați de sistemul nefuncțional al cardurilor de sănătate, ci și farmaciștii, spitalele și policlinicile. Practic, toată lumea lucrează offline și, uneori, unii stau noaptea pentru a valida ceea ce au lucrat în timpul zilei. Alții riscă și se pot trezi că ceea ce au prestat, vor plăti din propriul buzunar, dacă pacientul nu este asigurat.

 

Ministrul Sănătății a sesizat DNA

 

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a anunţat că raportul de control de la CNAS va fi depus la DNA, dat fiind că există suspiciunea unor fapte penale. 

„Atragem atenţia, ca minister al Sănătăţii, asupra pericolelor la care este expusă această platformă informatică. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile şi vă pot spune cu certitudine că acest raport de control va fi depus la DNA. Din punctul meu de vedere, există fapte de natură penală. Sunt convinsă că instituţiile statului îşi vor face datoria. De 17 zile, sistemul nu a funcţionat, astăzi s-a dat drumul şi, din păcate, la ora 10:00 a început să înregistreze iar sincope. Se impun măsuri urgente. Sper ca toţi cei care au avut competenţe în a rezolva aceste probleme să înţeleagă că este o urgenţă, o problemă de securitate naţională şi să îşi ia rolul în serios", a declarat luni ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea. 

 

Blocat de 22 de ori într-un an

 

Sistemul informatic al cardului de sănătate a costat aproape 20 de milioane de euro, iar Casa Națională promite că până la sfârșitul anului va avea o firmă care să se ocupe strict de această problemă. Cardul de sănătate a fost blocat de 22 de ori în ultimul an.

Sorina Pintea s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și cei ai companiei Siveco.

Teoretic, sistemul a fost repornit de vineri, iar reprezentanții Casei Naționale de Asigurări au declarat că s-au făcut teste, iar de luni totul ar fi trebuit să funcționeze. Nu s-a întâmplat, însă, acest lucru.

Premierul Viorica Dăncilă a cerut demisia președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Doar purtătorul de cuvânt al instituției a demisionat la cererea primului ministru, după ce declarase, după mai bine de două săptămâni în care sistemul informatic al instituției nu funcționa, că „oamenii mor oricum, cu sau fără sistem”.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

mega image

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia