Singurul spital public din România care folosește „Reflection confocal microscop” neinvaziv fucționează în Sibiu

Acasa >

Articol

Sistemul medical din România poartă în ranița sa, de foarte mulți ani, provocări majore legate de personal, infrastructură și finanțare, implicit aspecte care necesită o asistență integrată de sănătate. În acest sens demersuri vizibile constatăm și în unitățile spitalicești din Sibiu, unde cadrele medicale cu expertiză profesională remarcabilă au fost factori determinanți pentru înnoirea infractructurii spitalicești, a logisticii medicale integrate, dar și pentru decizia achiziționării unor echipamente medicale performante. 

Imagine intercalată
Imagine intercalată

 

Cel mai proaspăt exemplu ne va fi oferit în data de 3 februarie a.c., când la Spitalul General C.F. Sibiu vom consemna o premieră națională: „prima unitate spitalicească din România care folosește un echipament în care bolnavii dermatologici nu vor mai fi supuşi biopsiilor”.

 

Un aparat revoluţionar

 

Metoda de investigație cunoscută ca fiind ”Reflection confocal microscopy (RCM)” este un tip de imagistică neinvazivă care permite specialistului să vadă leziunile pielii la nivel celular sau în țesutul proaspăt excizat. ”RCM in vivo” mărește acuratețea diagnosticului neinvaziv fiind și un adjuvant valoros la dermatoscopii, în special în zonele sensibile din punct de vedere cosmetic și funcțional (n.n cum ar fi fața sau zona genitală). Microscopia confocală este utilizată pentru a investiga primul și al doilea strat de piele, pentru a verifica orice anormalitate sau celule canceroase, mai mult este utilizată și pentru a ajuta la ghidarea tratamentului melanomului și monitorizează răspunsul unei persoane la tratament. 

Managerul instituției confirmă evenimentul național

 

Managerul Spitalului General C.F. Sibiu, Ștefania Șerban, ne-a confirmat evenimentul medical național, precizând următoarele: "Am adus un microscop confocal, foarte important şi am discutat cu cei de la Casa de Asigurări de Sănătate, instituție care asigură funcționarea unitară și coordonată a sistemului asigurărilor sociale de sănătate, despre importanța achiziției, căutând dar și găsind varianta de decontare a acestor servicii. Practic nu mai trebuie să faci biopsie excizională. Acest aparat îţi indică clar dacă leziunea, nevii sunt maligni și în ce stadiu se află. Mai mult este util și pentru prevenţia melanomului şi a diferitelor cancere de piele”. Ștefania Șerban ne-a mai spus că ”acest aparat revoluţionar a fost lansat la Milano în 2023, la Congresul Internaţional de Dermatologie, eveniment la care a fost prezent și doctor Anca Opriş. ”Ulterior doamna doctor a participat la traininguri în Italia, Germania şi America, iar această specializare a fost de bun augur atunci când am descis să accesăm fonduri europene prin care am achiziţionat acum o lună microscopul imagistic. Din acel moment am derulat și trainingul de utilizare”. Managerul Spitalului General C.F. Sibiu a ținut să argumenteze de ce ”Microscopia confocală” reprezintă o procedură diagnostică de înaltă performantă, menționând: ”astfel se diferențiază leziunile maligne cutanate de cele benigne cu aspect suspect; se pot determina limitele tumorale în special laterale, dar și profunde până la o distanță de 300 micrometri; în plus poate orienta zona cea mai specifică pentru prelevarea biopsiei cutanate și poate demonstra eficacitatea tratamentului. De facto este o procedură medicală ce permite urmărirea reacției la tratament”. 

Scade numărului de biopsii cutante nenecesare

 

Medicul primar în specialitatea dermato-venerologie, Dr. Anca Opriș, consideră că tehnologia oferă un diagnostic de certitudine, cu scăderea numărului de biopsii cutante nenecesare iar medicul poate avea o imagine în timp real, la o rezoluție de nivel celular. În final, am mai aflat de la Managerul Spitalului General C.F. Sibiu, că pentru noua achizițe, aliniată echipamentelor existente: computer tomograf, mamograf digital cu tomosinteză, tomograf în coerență optică, microscop confocal de diagnosticare a leziunilor la nivelul pielii, microscop specular pentru Oftalmologie, unit ORL, sisteme holter EKG și holtere TA, ecograf digital doppler color pentru ginecologie, diverse analizoare pentru laborator, diverse echipamente pentru fizioterapie, aparat de osteodensiometrie, dispozitiv pentru determinarea neuropatiei periferice pentru diabet și boli de nutriție”, serviciile medicale se decontează prin CJAS Sibiu cu o condiție: ”beneficiarii serviciilor să primească un bilet de trimitere către Dermatologie, în ambulatoriu şi spitalizare de zi”.

 

 

Autor
29 ianuarie 2025 la 14:56

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor b.o.n.
acum 8 ore
Medieșenii sunt invitați, duminică, la ”Crosul Primăverii”
Primăria Municipiului Mediaș și CS Atletic Star Mediaș îi invită pe toți cei care susțin mișcarea în aer...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 15 ore
Fum negru la Vatican: Cardinalii nu au ajuns încă la un acord privind alegerea noului papă
Mii de oameni s-au adunat joi în Piața Sfântul Petru de la Vatican, în a doua zi a...
Actualitate
1 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Adrian Bibu, prezent la celebrarea a 77 de ani de la înființarea Statului Israel: „Un moment deosebit și profund emoționant”
Adrian Bibu, administratorul public al județului Sibiu, a reprezentat Consiliul Județean Sibiu la ceremonia aniversară dedicată celor 77...
Actualitate
2 min de citit
Autor Maria-Antonia OANA
acum 16 ore
Elevii sibieni descoperă lumea cunoașterii la Biblioteca ASTRA
Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu găzduiește în această perioadă câteva activități speciale dedicate elevilor sibieni în cadrul programelor „Școala...
Actualitate
1 min de citit