Tribuna
Silvia Macrea și Junii Sibiului, decorați cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler
Silvia Macrea și Junii Sibiului, decorați cu Ordinul Meritul Cultural în Grad de Cavaler
© CJCPCT Cindrelul-Junii SIbiu

Cu multă emoție a fost trăit primul spectacol desfășurat în Piața Mare, în cadrul ediției cu numărul 45 a Festivalului Internațional de Folclor „Cântecele Munților”, eveniment organizat de Consiliul Județean Sibiu și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Cindrelul - Junii” Sibiu,  acțiune cofinanțată de Primăria Municipiului Sibiu. Junii Sibiului au urcat pe scenă, cu mare bucurie, pentru spectacolul de teatru muzical coregrafic „La Sibiu, în Piața Mare, târg de n-are asemănare”, o producție în care Silvia Macrea, manager și coregraf, și-a dorit să prezinte Sibiul cu ce are el mai frumos: cultură, tradiții, evenimente în aer liber și, de asemenea, să prefațeze momente de folclor românesc și internațional, prezentate în festival de ansamblurile invitate.
Daniela Cîmpean, președintele Consiliului Județean Sibiu, i-a felicitat pe Junii Sibiului pentru spectacolul extraordinar și a declarat:
"Am stat în culise și am văzut bucuria Junilor, când Silvia Macrea a intrat pe scenă, am trecut pe lângă dumneavoastră, spectatorii, și am văzut bucuria din ochii dumneavoastră, și mi-am dat seama cât de mult ne-au lipsit Junii Sibiului, nouă, iubitorilor de folclor. Și vreau să vă mai spun ceva din culise: cât de mult le-a lipsit Junilor publicul pe care dumneavoastră îl reprezentați! (…) Sunt aici pentru a-i mulțumi Silviei Macrea, care, cu încăpățânare și perseverență, a făcut ca imposibilul să devină posibil: acesta este cel mai mare eveniment cultural care se desfășoară în această perioadă în Piața Mare. Când Silvia Macrea mi-a spus «o să vedeți că o să luăm toate măsurile necesare în organizarea festivalului, dar noi trebuie să ajungem la publicul nostru», nu eram sigură că este posibil. Felicitări, Silvia Macrea: indiferent de vremuri, de  condiții găsești soluția să fii alături de publicul care vă iubește atât de mult! Junii Sibiului au fost, sunt și vor fi mereu alături de public! Vă doresc, dragi Juni, să transmiteți cât mai multor generații dragostea pentru cântecul și jocul românesc, pentru tradiții. Vă mulțumesc în numele locuitorilor din județul Sibiu pentru că ați transformat Sibiul într-unul al tradițiilor, asta ne distinge de multe județe din țară și ne face să fim mândri că suntem sibieni și că îi avem pe Junii Sibiului alături de noi!”


Distincții la cel mai înalt nivel

Finalul spectacolului a intensificat emoțiile artiștilor, căci Silviei Macrea și Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului” le-au fost înmânate distincțiile Ordinul Meritul Cultural în grad de cavaler, conferite prin decret de președintele României, Klaus Iohannis. Ceremonia a fost condusă de Raluca Turcan, vicepremier în Guvernul României, care a înmânat cele două înalte distincții și a dat citire decretelor prezidențiale, evidențiind următoarele:
"...În semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti, Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria D – „Arta spectacolului”, Ansamblului Folcloric Profesionist „Cindrelul-Junii Sibiului”.
În semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale, Președintele României a conferit Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria F – „Promovarea culturii”, doamnei Silvia Macrea.

De asemenea, vicepremierul Raluca Turcan a declarat: „Doamnă Silvia Macrea și dragi Juni, sunteți adevărați promotori și păstrători ai tradiției românești, ai culturii noastre, a identității noastre de români.
Dragi Juni, vă iubesc și vă admir; sunteți și pentru mine, așa cum spunea domnul Ion Besoiu, mare om de cultură, ca un basm, sunteți tinerețe fără bătrânețe. Vă iubesc și vă prețuiesc! Silvia Macrea și familia sa ne-au arătat ce înseamnă să îți iubești comunitatea, satul, oamenii apropiați și să îți dăruiești întreaga viață pentru a le cinsti valorile, memoria și pentru a le mângâia sufletul. De aceea, aș putea spune că Silvia Macrea a crescut cu dansurile și cu muzica Junilor și îți mulțumesc din suflet, Silvia Macrea, pentru felul în care, în respect față de sat și față de tatăl tău, onorezi tradiția românească”.
 Raluca Turcan a remarcat buna organizare a Festivalului „Cântecele Munților” subliniind că măsurile implementate din perspectiva sănătății publice ar putea fi un exemplu de urmat de  organizatorii de evenimente.

În discursul de mulțumire pentru cele două onorante distincții, Silvia Macrea a remarcat:
„Stimată doamnă vicepremier Raluca Turcan, mulțumesc în numele Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” pentru că ne-ați oferit aceste distincții și pentru că iubiți cultura tradițională și pentru că ați susținut multe proiecte culturale care s-au derulat aici, în judeţul Sibiu. Prin dumneavoastră vreau să adresez un mesaj de mulţumire Excelenţei Sale, Domnul Klaus Werner Iohannis, Preşedintele României, din partea noastră a Junilor Sibiului, şi vă rog să îi transmiteți vibrația de bucurie pe care eu, personal, o simt în sufletele artiştilor. Este o surpriză pentru noi: am văzut artiști care plângeau când ne-ați oferit această distincție, ce încununează munca de peste 76 de ani a generații și generații de artiști care au format Junii și cărora, noi generația de azi, le mulțumim din suflet și le dedicăm această înaltă distincție. În aceeași măsură, suntem recunoscători Consiliului Județean Sibiu, instituția în a cărei subordine funcționăm, pentru tot sprijinul acordat de-a lungul anilor. Vă mulțumim, stimată doamnă Daniela Cîmpean!
Eu mă simt și mai onorată, pentru că la 45 de ani, am fost decorată de Excelența Sa Președintele României, domnul Klaus Iohannis. Tot ceea ce fac, fac în amintirea tatălui meu, care și-a dorit foarte mult ca povestea Junilor Sibiului să continue și cred că am reușit. Dedic această distincţie familiei mele, tatălui meu, mamei mele, tuturor membrilor Ansamblului „Cindrelul-Junii Sibiului” şi prietenilor care m-au încurajat, zi de zi, să merg mai departe şi să lupt pentru promovarea tradiţiilor noastre româneşti.
Dragi spectatori, dedicăm această distincție fiecăruia dintre dumneavoastră, mulțumindu-vă că ne sunteți mereu alături și ne încurajați cu aplauze. Vă doresc, din suflet, sănătate multă, dumneavoastră şi familiilor dumneavoastră!”.

© CJCPCT Cindrelul-Junii SIbiu

© CJCPCT Cindrelul-Junii SIbiu

© CJCPCT Cindrelul-Junii SIbiu

© CJCPCT Cindrelul-Junii SIbiu


comentarii
1 comentarii

fara raluka din botoshani,pdlistpnlista nu se putea
da cu beutul la guvern cum e?
basista
adi3
02.08.2020 15:40
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia