Tribuna
Sibiul va avea un parc mare în Tilișca, pe locul unui fost depozit de resturi din construcții. Tiroliene, alei de promenadă, arteziană, terenuri de sport și piste de biciclete
Sorana MAIER
3772 vizualizari
Sibiul va avea un parc mare în Tilișca, pe locul unui fost depozit de resturi din construcții. Tiroliene, alei de promenadă, arteziană, terenuri de sport și piste de biciclete

Cel mai modern parc al Sibiului și al doilea ca mărime după Parcul Sub Arini, va fi construit de Primăria Sibiu în cartierul Tilișca, pe un teren care în trecut a fost ocupat cu deşeuri din construcţii.

Finanțarea proiectului care presupune amenajarea unei suprafețe de peste 6 hectare este asigurată din finduri europene.

Primarul Sibiului, Astrid Fodor și directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Centru, Simion Crețu au semnat joi, la sediul Primăriei Sibiu, contractul de finanțare din fonduri europene nerambursabile pentru crearea unui parc în zona cartierului Tilișca. Valoarea proiectului este de 14,78 milioane de lei, din care 13,45 milioane lei sunt fonduri nerambursabile, restul fiind sume asigurate din fonduri de la bugetul local al Sibiului.

“Un element esențial pentru calitatea vieții in Sibiu este existența unor zone verzi cât mai generoase si mai bine amenajate, pentru confortul sibienilor și pentru a crește calitatea mediului în oraș. Parcul Tilișca va fi al doilea cel mai mare parc al Sibiului totalizând 6,2 hectare de zonă verde. De asemenea, este primul proiect de reconversie urbană pe care Primăria Sibiu îl inițiază, transformând un fost spațiu de depozitare a materialelor de construcții într-un parc pentru promenadă și agrement”, a declarat Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

© Răzvan NEGRU
 

Tiroliene, arteziană, parcuri, aparate de fitness, terenuri de sport

 

Noul parc va fi construit în imediata apropiere a cartierului Tilişca, fiind delimitat de străzile Preot Bacca şi Săcel, urmând să deservească, prin integrarea cu alte proiecte de infrastructură locală, comunitatea din acest cartier al municipiului Sibiu.

Proiectul presupune amenajarea spațiului verde cu iarbă, arbori, arbuști și flori, alei pietonale și alei “verzi”, piste pentru biciclete, un labirint verde cu zone de relaxare, un teren de minigolf, un teren de sport multifuncțional, o zonă de fitness în aer liber, o fântână arteziană în zona centrală a parcului, un loc de joacă pentru copiii cu vârsta între 8 și 15 ani, o mini-tiroliană și dotarea cu mobilier urban a parcului.

În total este vorba despre 5,5 hectare de zonă verde, 2.800 mp de alei și piste pentru biciclete, 1.500 mp de zone de relaxare, joacă și sport și 750 mp de alei “verzi”.

Proiectul presupune crearea şi dotarea unei zone verzi cu utilităţi de recreere şi petrecere a timpului liber, prin modelarea terenului şi plantare de material dendrologic specific parcurilor. Sunt prevăzute lucrări de stabilizare a versantului şi crearea unui sistem de scări ce vor permite accesul în zona de promenadă dinspre strada Săcel. Pe suprafaţa complet reamenajată vor fi create alei pietonale, piste de biciclete, alei ecologice, va fi construită o fântână arteziană la nivelul pavajului, asemeni celei deja existente în Piața Mare, va fi creat un teren de sport multifuncţional, un teren de minigolf.

Nu va lipsi nici zonele dotate cu echipamente de joacă pentru copii, de fitness în aer liber, precum şi una pentru o mini-tiroliană.

Parcul va avea mobilier urban complet nou, panouri informative, cişmele, suporţi pentru parcare biciclete, propria reţea Wi-Fi şi sisteme de supraveghere video a spaţiilor amenajate. Terenul obiect al investiţiei va fi complet racordat la utilităţile publice, va avea propriile sisteme de irigaţii, de iluminat şi de supraveghere video, fiind amplasate inclusiv toalete cu igienizare automatizată.

Prin acest proiect va fi amenajată şi strada Preot Bacca, pe tronsonul cuprins între strada Islazului şi strada Săcel, inclusiv reţelele de apă si canalizare din corpul acesteia.
 

Sibiul, 10 contracte de 11,5 milioane euro"Pentru municipalitatea din Sibiu, în precedenta perioadă de finanţare am avut încheiate 10 contracte, prin care s-au atras peste 11,5 milioane euro, care au asigurat dezvoltarea acestui important pol urban din Regiunea Centru. S-au reabilitat obiective locale importante şi unităţi de învăţământ, s-a investit în infrastructura de transport, dar şi cea medicală. Acum, pe programul REGIO 2014-2020, avem deja contractate 15 proiecte, prin care se vor folosi sume totale de peste 27 milioane euro, în timp ce alte 7 proiecte, cu o sumă totală de peste 190 milioane lei sunt în faze avansate de evaluare şi contractare. Administraţia publică locală investeşte în eficientizare energetică, în reabilitarea şi modernizarea infrastructurii locale de transport şi a celei de petrecere a timpului liber, iar multe proiecte au diverse componente de tip "smart", cum ar fi toaletele cu igienizare automată şi stâlpii de iluminat "inteligenţi" din noul parc Tilişca. Pentru acest proiect, spaţiile de recreere proiectate presupun creşterea diversităţii şi eliminarea monotoniei din spaţiile urbane, în vederea creşterii posibilităţilor de relaxare şi de deconectare de la tumultul cotidian pentru cetăţeni", a declarat la Sibiu. Simion Creţu, director general ADR Centru.

© Răzvan NEGRU
 

Sibienii au răspuns la chestionarul "Care sunt provocările Sibiului?", în momentul elaborării Strategiei Integrate de Dezvoltare Urbană Durabilă a Municipiului Sibiu (SIDU 2023).

„Una dintre cele mai mari provocări identificate de către respondenţi a fost considerată lipsa unei oferte variate de petrecere a timpului liber, care să treacă dincolo de valoarea ofertei culturale a oraşului şi care să fie susţinută de o infrastructură adecvată. Prin intermediul unei abordări integrate teritorial, Municipiul Sibiu obţine acum finanţare nerambursabilă, pentru reconversia funcţională şi reutilizarea unui teren degradat, vacant şi neutilizat din interiorul municipiului, practic pentru transformarea acestui teren din cartierul Tilişca într-o zonă modernă de agrement, potrivită pentru petrecerea timpului liber şi dorită de comunitatea locală”, spun reprezentanții ADR Centru.

Cererea de finanţare cu titlul "Crearea unui parc în zona cartierului Tilişca" a obţinut fonduri europene nerambursabile prin Programul Operaţional Regional (REGIO) 2014-2020, Axa Prioritară 4, Prioritatea de Investiţii 4.2. - Realizarea de acţiuni destinate îmbunătăţirii mediului urban, revitalizării oraşelor, regenerării şi decontaminării terenurilor industriale dezafectate (inclusiv a zonelor de reconversie), reducerii poluării aerului şi promovării măsurilor de reducere a zgomotului. Valoarea totală a investiţiei este de 14.774.796,73 lei, din care suma nerambursabilă solicitată este de 13.452.602,12 lei, diferenţa fiind reprezentată de contribuţia Primăriei sibiene la cheltuielile eligibile şi la cele neeligibile ale proiectului.

Estimarea este ca lucrările să fie gata până în data de 30 noiembrie 2022.

Studiul de fezabilitate pentru acest parc a fost realizat deja de Primăria Sibiu și este în curs procedura de achiziție pentru alcătuirea proiectului tehnic, ofertele depuse aflându-se deja în evaluare în prezent. Următorul pas după predarea proiectului tehnic este contractarea lucrărilor propriu-zise printr-o procedură de achiziție, potrivit Primăriei Sibiu.

 


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia