Tribuna
SEVIS
Sibiul va avea sală polivalentă de 4.000 locuri pentru sport, concerte, festivaluri. ULBS construiește cea mai mare polivalentă din regiune, cu 18 milioane euro
Sorana MAIER
6596 vizualizari
Sibiul va avea sală polivalentă de 4.000 locuri pentru sport, concerte, festivaluri. ULBS construiește cea mai mare polivalentă din regiune, cu 18 milioane euro

O sală polivalentă cu o capacitate de 4.000 de locuri și capacitate de extindere la 5.000, teren de fotbal, terenuri de tenis, baschet, handbal, pistă de atletism va fi construită de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pe un teren de 3 hectare din Șelimbăr.

Va fi cea mai mare sală polivalentă din regiune, iar investiția va ajunge la aproximativ 18 milioane de euro. Construcția va suplini lipsa unei astfel de săli pentru studenții din Sibiu, dar și pentru comunitate, polivalenta urmând să fie folosită și pentru simpozioane, manifestări științifice și sociale, concerte, festivaluri, expoziții, târguri.

Studenții Universității „Lucian Blaga” din Sibiu vor folosi sala în comun cu studenții Academiei Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, iar investiția va fi suportată de Compania Națională de Investiții care a și lansat licitația pentru realizarea proiectelor tehnice necesare investiției.

Universitatea sibiană a finalizat la sfârșitul anului 2020 demersurile pentru luarea în administrare a unui teren pentru construirea unui complex sportiv multifuncțional destinat activităților de învățământ, competițiilor sportive naționale și internaționale, dar și unor evenimente culturale și artistice. Terenul, cu o suprafață de 31.011 mp, luat în administrare de la Academia Forțelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu, este situat pe raza comunei Șelimbăr, pe Aleea Monumentului. După preluarea terenului, ULBS a făcut demersurile pe lângă Compania Națională de Investiții (CNI-SA) în vederea includerii obiectivului de investiții „Construire Complex Sportiv la ULBS, sat Șelimbăr, comuna Șelimbăr, jud. Sibiu” în Lista sinteză a subprogramului „Complexuri sportive” aprobată prin Ordinul MLPDA nr. 3961 / 14.10.2020.

 

Prima licitație pentru proiect

 

La începutul acestui an, CNI-SA a întocmit și a publicat, în sistemul național de achiziții publice, caietul de sarcini în vederea atribuirii contractului de servicii pentru elaborarea studiului de fezabilitate pentru acest obiectiv de investiții.

„Complexul, care va întregi infrastructura universității noastre și care este deja de interes, va îndeplini două obiective extrem de importante: pe de o parte va constitui piatra turnantă a parteneriatului cu întreaga comunitate sibiană, iar pe de altă parte, va reprezenta un pilon de bază pentru dezvoltarea parteneriatelor regionale și naționale. Este momentul ca pașii pe care i-a făcut până acum Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu pentru colaborări la nivel regional și național să capete un contur mai apăsat. Acest complex multifuncțional, despre care putem observa cu toții că este de interes pentru comunitate, dacă ar fi să luăm în considerare reacțiile apărute deja în presă, va reprezenta un punct de cotitură pentru ULBS. Va fi un centru de excelență al universității, dar va fi, în egală măsură, și un spațiu care va dezvolta parteneriate și colaborări regionale și naționale”, a declarat prof. univ. dr. Sorin RADU, Rectorul ULBS.

Rectorul Sorin Radu
Rectorul Sorin Radu

Obiectivul de investiții va avea un regim de înălțime de S+D+2E+R, cu o suprafață construită la sol de 8.000 mp, iar sala de sport din cadrul acestui complex va avea o capacitate de 4.000 de locuri, cu posibilitatea de extensie de peste 5.000 de locuri. Complexul sportiv va dispune de spații interioare destinate activităților didactice de sport și educație fizică, sală de sport pentru competiții naționale și internaționale, iar spațiile exterioare vor fi amenajate pentru practicarea fotbalului, tenisului de câmp, baschetului, voleiului, handbalului și atletismului. Toate aceste spații destinate practicării sportului vor fi realizate în conformitate cu normele federațiilor internaționale de specialitate.

Complementar activităților didactice organizate pentru studenți, complexul sportiv este gândit să găzduiască și activități derulate în cadrul acordurilor de colaborare cu instituțiile locale și naționale de profil în vederea organizării de evenimente de specialitate dedicate elevilor, studenților, sportivilor amatori și de performanță, complexul va susține pe viitor programul de activități al taberelor de vară organizate de ULBS, al „Zilelor Porților Deschise”, al acțiunilor de popularizare a cunoașterii sau al FITS, potrivit Caietului de sarcini.

Polivalenta, nevoia unei universități și a unei comunități

ULBS are aproximativ 15.000 de studenţi, iar în cadrul său funcţionează Departamentul de Știinte ale Mediului, Fizică, Educație Fizică și Sport în structura Facultăţii de Ştiinţe, care derulează două programe de studii universitare de licenţă acreditate, la care sunt înmatriculaţi peste 300 de studenţi.

În susținerea necesități acestei investiții, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu invocă faptul că încheiate acorduri de colaborare cu instituțiile locale și naționale, de profil pentru activități și evenimente de specialitate dedicate elevilor, studenților, sportivilor amatori și de performanță, componenta socială care reclamă punerea la dispoziţia studenţilor şi personalului didactic şi nedidactic a unor spaţii în vederea practicării unor forme de educaţie fizică şi sport pentru menţinerea şi întărirea stării de sănătate, precum şi petrecerea utilă a timpului liber cu efecte benefice pe planul socializării.

Existența Clubului Sportiv Universitar Sibiu în care sunt organizate secții debaschet, judo, atletism, alpinism şi şah, echipa de baschet CSU Sibiu care își desfășoară activitatea de pregătire și partidele oficiale în Sala Transilvania, cu o capacitate  subdimensionată sunt de asememea argumente pentru necesitatea unei săli polivalente.

          „Realizarea activităţilor didactice de educaţie fizică şi sport din curricula universitară, a activităţilor de pregătire competiţională internă şi internaţională la un standard de calitate superioară depinde direct de cantitatea şi calitatea infrastructurii compusă din săli de sport omologate, săli de antrenamente, terenuri de sport în aer liber şi săli conexe activităţii sportive.         În acest context, menţionăm că universitatea nu dispune de spaţii cu funcţionalităţi dedicate educaţiei fizice şi sportului, acoperindu-şi necesităţile în acest domeniu prin închirierea unor săli şi baze sportive aparţinând unor unităţi din învăţământul preuniversitar din Municipiul Sibiu şi altor autorităţi şi instituţii publice, care nu răspund în toate cazurile unor standarde de calitate şi care provoacă disfuncţionalităţi în desfăşurarea procesului didactic de pregătire a performanţei sportive şi a activităţilor de agrement cerute de studenţii noştri”, prevăd documentele.

Lipsa unei săli adecvate este nu doar o problemă a Universității, ci una a comunității din Sibiu, municipiul neavând o structură adecvată care să susţină sportul de masă şi de performanţă sau evenimente științifice, social - culturale de amploare de care să beneficieze atât studenţii cât şi comunitatea locală.

 

4.000 de spectatori sau 2.500 de participanți la conferințe

 

Având o capacitate de 4000 spectatori, sala dotată și echipată conform normelor sportive în vigoare va putea găzdui competiții sportive naționale și internaționale de handbal, baschet, futsal, volei, tenis, badminton, judo, fitness, culturism.

Suprafețele de joc vor fi cele omologate de federațiile respective, dimensiunile spațiilor de învățământ vor fi conforme cu normativele în vigoare, va fi prevăzută o sală de antrenamente adiacentă sălii principale, în legătură directă cu zona vestiarelor.

Gradenele în sistem telescopic sau mobil vor asigura cele 4000 locuri pentru publicul spectator prezent la competițiile sportive, locuri aparte pentru spectator VIP și reprezentanți ai presei, locuri pentru persoane cu dizabilități, iar prin deplasarea gradenelor se vor asigura cca. 2.500 locuri pentru activități științifice, respectiv pentru congrese, conferințe, simpozioane.

De asemenea, gradenele vor fi astfel dispuse ca prin retragerea lor să poată fi amenajate scene pentru concerte, festivaluri, etc.

Zonele pentru publicul spectator, sportivi, spații administrative, spații destinate securității și organizatorilor evenimentelor, spațiile de depozitare și spațiile tehnice, spațiile medicale, grupuri sanitare și vestiare, circulațiile orizontale și verticale  vor fi construite și dotate corespunzător, iar spațiile de învățământ vor fi dotate cu mijloace de învățământ moderne, respectiv cu videoproiectoarelor, tablele interactive, mobilier adecvat.

„Se va căuta realizarea unui spațiu cât mai flexibil astfel încât să facă față cererii mari de spații pentru desfășurarea unor activități nepermanente precum spectacole, conferințe, târguri și expoziții, etc”, prevede Caietul de sarcini.

 

Complex sportiv multifuncțional cu terenuri, amfiteatre și săli de curs

 

Complexul sportiv va avea la interior o parcare la subsol sau demisol, cu o capacitate de minim 500 locuri, zona tehnic, apoi un amfiteatru cu o capacitate de 125 locuri, trei săli de curs cu capacitate de 70 locuri/sală, cinci săli de seminar cu capacitate de 30 locuri/sală, o sală profesională de 25 locuri, cabinete profesorale de 30 locuri/ cabinet, sală de jocuri sportive, de fitness, de gimnastică și de sporturi de kombat, de tenis de masă sau badminton. de 400mp

La exterior va fi amenajat un teren multifuncțional cu gazon sintetic pentru fotbal, două terenuri de tenis de câmp, teren multifuncțional pentru baschet și volei, teren de handbal, pistă de atletism. La exterior va fi o singură parcare pentru autovehicule: care de televiziune, zonă mașini ISU,  mașini jandarmerie, autocare sportivi, presă

Pentru sportivi, arbitrii, oficiali vor fi amenajate vestiare, grupuri sanitare,

Va fi și o sală de forță, zonă de recuperare fizică, cu saună, zonă de masaj, cameră anti-doping cu dotările necesare, cabinet medical și cameră de prim ajutor, cameră de consultații și multe altele.

În tribune vor fi pentru zona VIP aproximativ 150 de locuri; pentru sponsori și oficiali 50 locuri; pentru presă tot 50 de locuri,  pentru aparținători - oficiali, echipe, voluntari  -  aproximativ 200-300 locuri; iar pentru public -  cca. 3.500 locuri.

Toate tribunele vor fi prevăzute cu intrări separate pentru fiecare categorie în parte și zonele specifice vor fi izolate una de cealaltă și vor fi prevăzute locuri pentru persoane cu dizabilități amenajate în tribunele sălii și în grupurile sanitare conform normelor în vigoare.

 

Expoziții, concerte, festivaluri

 

Documentația proiectului prevede faptul că viitoarea sală polivalentă va putea găzdui expoziții, târguri, concerte, simpozioane și multe altele.

Expozitii și târguri se vor putea organiza în zona terenului de joc și a spațiilor  închise.

Concerte, festivaluri, evenimente cu celebrități vor putea fi organizate în spațiul terenului de joc. Aici poate fi amplasată o scenă, iar pentru spectatori pot fi amplasate scaune suplimentare pe suprafața de joc sau pot rămâne în picioare în jurul scenei.

Simpozioane și manifestiri științifice și sociale vor putea fi organizate tot în zona terenului de joc și a spatiilor închise.

Durata minima de functionare pentru Complexului sportiv va fi de 50 ani.

 

 

 


comentarii
8 comentarii

Felicitări Sorine!
Sbarcea Nicolae
19.01.2021 17:00
Se va putea juca si rugby?
S
19.01.2021 18:52
Sibiul nu are teren destul,ce interese sunt sa consruiesti asemenea sala intr-o comuna?
20.01.2021 10:31
Locuri de parcare sunt suficiente, ca in Selimbar nu se tine cont ca o constructi sa aiba si locuri de parcare.
S-a construit bloc de 17 etaje si langa el alte doua blocuri de 10 etaje fara nici un loc de parcare, toate masinile sunt parcate pe carosabil. S-a construit o sosea D-na Stanca foarte circulata cu un singur trotuar si acela inspre camp. Cred ca Selimbarul e Caracalul ardealului
Sorin
20.01.2021 12:35
BRAVO U.L.B.S.!!! Şi poate mai cedează M.Ap.N. ceva teren şi se gândeşte Primăria să construiască un teren de fotbal şi atletism (cu o pistă de 8 culoare) şi cu tribune pentru 30.000 de spectatori. Cu parcări subterane şi alte utilităţi, care să descongestioneze municipiul pentru ziua când se dispută meciuri sau alte întreceri atletice, fiind la marginea municipiului şi aproape de autostradă.
Încă odată, BRAVO U.L.B.S.!!!
BON
20.01.2021 14:19
Sibiul va avea sală polivalentă, se spune in titlu. Nu, Selimbarul va avea. Bravo Grecu ? Fodor n-a fost in stare, nici Iohanis cand a fost primar, desi ar fi fost terenuri in Sibiu, dar nu le iesea nimic... Si bravo Rectorului Sorin Radu, care stie bine si serveste interesele institutiei pe care o conduce.
cititor
21.01.2021 09:16
Felicitari d-lui rector! In sfârșit un om pt sibieni! Bunicuța fodor ne- a făcut doar skate PARK pt. ca atâta meritam! Nicio sala de teatru ori o piața decenta nu au fost capabili sașii pe care- i tot votați sa facă! Pt dl. Sorin din comentarii : stati liniștit nici la Sibiu nu sunt parcări,se parchează și pe trotuare,pietonii nu mai au pe unde circula!
Dana
22.01.2021 20:38
Bravo lor! Poate construiesc si aqua-parc inaintea primariei.
Iulia
25.01.2021 11:53
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia