Tribuna
Sibiul și-a actualizat harta de zgomot: Pădurea Dumbrava și Muzeul ASTRA - zone liniștite, 18 străzi cu decibeli depășiți
Sorana MAIER
4857 vizualizari
Sibiul și-a actualizat harta de zgomot: Pădurea Dumbrava și Muzeul ASTRA - zone liniștite, 18 străzi cu decibeli depășiți

Municipiul Sibiu și-a actualizat harta de zgomot și a aprobat-o în ultima ședință a Consiliului Local, în condițiile în care legea prevede că hărțile de zgomot trebuie actualizate o dată la cinci ani. Primul astfel de document strategic, o cerință a Uniunii Europene pentru orașele mari, a fost aprobat în anul 2014, în baza unor măsurători făcute în anii anterior.

Măsurătorile făcute de o firmă de specialitate din București arată că în Sibiu s-au păstrat cele două zone considerate liniștite, iar numărul străzilor pe care decibelii sunt depășiți cu valori mari a scăzut în ultimii ani.
Sibiul are o populație de 169.317 locuitori și o suprafață de 12 kilometri pătrați. Municipiul are în total o rețea de 703 străzi, care însumează 361 kilometri de străzi, din care 324 kilometri sunt modernizați.
Începând din 2011, de la ultima cartare a zgomotului în Sibiu, și până acum, în Sibiu au fost reabilitate sau modernizate 168 de străzi, ce însumează 72,5 kilometri, ceea ce a dus la scăderea numărului de străzi pe care zgomotul produs de traficul rutier este foarte mare.
Potrivit legii, administrațiile publice locale au obligația de a gestiona zgomotul ambiental la care este supusă populația determinând expunerea la zgomot prin întocmirea hărților de zgomot, să pună la dispoziția publicului aceste informații și să adopte, în baza hărților de zgomot, planuri de acțiune ce au ca scop prevenirea și reducerea zgomotului ambiental acolo unde este cazul, în special nivelurile de expunere care pot afecta sănătatea populației.

Două zone liniștite ce trebuie păstrate

Sibiul are două zone declarate liniștite, care vor trebui și integrate în Planul de Urbanism ca atare, fiind vorba despre Pădurea Dumbrava și Muzeul ASTRA, adică două zone în care nu este permis traficul rutier.
”Zona liniştită a oraşului este acea zonă desemnată de către primărie, unde pentru toate sursele de zgomot se îndeplinesc condiţiile ca nivelul de zgomot să fie mai mic de 55 dB. Asigurarea nivelului de zgomot scăzut a zonelor despre care se poate spune că actualmente sunt liniştite se poate menţine prin îndeplinirea consecventă a măsurilor care vor fi cuprinse în planul de acţiune”, se arată în documentul realizat de specialiști.
Autoritățile trebuie să delimiteze aceste zone ca fiind ”liniștite”, pentru a se asigura că nici pe termen lung zgomotul zonei să nu depăşească valoarea actuală şi ca în interiorul zonei să nu se amplaseze surse de zgomot.
”În aceste zone nu pot fi amplasate surse de zgomot, nici în cazul în care se asigură măsuri de protecţie. Pentru aceste zone trebuie dat şi numărul maxim autorizat al locuitorilor”, se mai arată în document.

18 străzi cu decibeli depășiți

Măsurătorile refăcute de specialiști arată că numărul străzilor pe care depășirile erau mari a scăzut în ultimii cinci ani. 
Dacă la măsurătorile din 2011, existau în Sibiu 20 de străzi cu zgomot mai mare de 75 de decibeli și alte câteva zeci de străzi cu niveluri între 70 şi 75 de decibeli, la ultima măsurătoare, nivelul de zgomot a fost depășit cu peste 5 dB în clădirile situate lângă 18 străzi și pe alte 38 de străzi nivelul este depășit cu maxim 5 dB.
Străzile problematice, unde nivelul de zgomot a fost depășit cu peste 5 dB, sunt în principal aceleași, marile artere, cu trafic rutier intens: Bulevardul Corneliu Coposu, Bulevardul Victoriei, Calea Dumbrăvii, Șoseaua Alba Iulia, Andrei Saguna, Argesului, Avrig, Banatului, Constituției, Cristian, General Vasile Milea, Hermann Oberth, Lungă, Maramureșului, Rahovei, Râului, Rusciorului, Semaforului.
Pe de altă parte, câteva străzi care la măsurătorile de acum câțiva ani erau în prima categorie, a celor mai mari depășiri de nivel de zgomot, acum au trecut în categoria străzilor pe care nivelul de zgomot este depășit cu maxim 5 dB în clădirile situate lângă stradă. Este vorba despre Calea Gușteriței, Malului, Metalurgiștilor, Teclu, Bâlea sau Ștefan cel Mare.
În ceea ce privește zgomotul produs de unitățile industriale, harta de zgomot arată că nu există în apropierea unităților industriale depășiri cu 10 dB limita admisă, nici cu depășiri aferente următoarei categorii, între 5 și 10 dB, ci sunt afectate șapte clădiri aflate în preajma zonelor industriale, și unde sarcina de zgomot depășește cu 0-5 dB limita maximă admisă.

comentarii
3 comentarii

da avioanele care vin la 2 sau 3 dimineata nu polueaza fonic ? chiar pe mai multe strazi ....asta nu masoara nimeni ? de ce in alte orase si alte tarii nu este voie sa aterizeze nimeni intre ora 0 si 6 dimineata ?
capitan de plai
19.09.2018 21:51
da' Nicolae Balcescu si Piata Mare? cand nu urla muzica de dimineata pana seara in asa zise evenimente culturale, striga maturatorii in gura mare la 2 noaptea, trec masinile de spalat la 3 noaptea si stau cheflii la terase pana la 1 si striga fara sa intervina nimeni !!!
locuitor
20.09.2018 11:45
Avioanele zboară mult prea aproape de blocuri. Întreceri de mașini au loc pe Mihai Viteazu. Motociclete supersonice tot mai multe. Muzică din automobile, dată la maximum, inclusiv noaptea. Nu mai vorbim de concertele urlătoare, unde Primăria dă bani de subvenție, fără ca să impună un minimum de bun simț și respectarea legii fonice. Se aud urletele ”artiștilor” la sute de metri distanță.
Maigret
20.09.2018 12:01
Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia