Tribuna
Apa Canal
Sibiul s-a umplut de studenți. Chiriile sunt tot mai mari
Laura BUCIU
1708 vizualizari
Sibiul s-a umplut de studenți. Chiriile sunt tot mai mari
© Razvan NEGRU

Odată cu sosirea studenților în Sibiu, piața chiriilor pare să fi reintrat în „priză”. Prețurile sunt, în multe cazuri, mai mari decât în perioada pandemiei. Nu mai găsești garsonieră de închiriat sub 200 de euro. După doi ani de pandemie, în care studenții au făcut cursuri online sau față în față, în funcție de situația epidemiologică, acum lucrurile par să revină la normalitate, iar cei ce închiriază locuințe vor să profite din plin de acest context. Față de ceilalți ani, cei pe care i-am sunat par dispuși să încheie contract, pentru a se asigura că își vor primi banii.

Căminul, mai ieftin decât chiria

Atunci când ești student, pare că nimic nu se compară cu viața în cămin. Aici găsești tot timpul persoane de aceeași vârstă, cu interese comune. Tocmai de aceea, mulți studenți aleg pentru cazare căminele Universității „Lucian Blaga”.

Dacă vrei să îți împarți camera cu alte trei persoane, vei plăti 235 de lei la unele dintre cele mai căutate cămine, cele din apropierea Parcului Sub Arini – Bulevardul Victoriei. E mai ieftin decât dacă îți închiriezi o garsonieră, dar economia vine la pachet cu faptul că vei împărți spațiul camerei și dependințele cu alte persoane.

Confortul costă

Pentru a avea intimitate, unii studenți aleg garsonierele, pentru care plătesc, în Sibiu, prețuri cuprinse între 200 și 330 de euro, în funcție de zonă și confort. Pentru o garsonieră în Parcul Astra studenții ar trebui să plătească o chirie de 330 de euro. Pentru una modestă, în Hipodrom sau Vasile Aaron vor plăti o chirie de 200 - 230 de euro. Pe Bulevardul Mihai Viteazu, o garsonieră se închiriază cu 300 de euro, iar în Cartierul Arhitecților, cu 250 de euro.

Apartamentele cu două camere, mai convenabile

Ceva mai convenabilă pare să fie chiria unui apartament cu două camere, căci plata se poate împărți, iar fiecare locatar ar avea confortul propriei camere. Pe Bulevardul Mihai Viteazu, un apartament cu două camere se închiriază cu 390 de euro, iar pe Bulevardul Vasile Milea, cu 350 de euro. Cine vrea lux, poate găsi pe strada Doamna Stanca apartamente care trec bine de 400 de euro. În zone precum Turnișor sau Terezian un apartament de două camere se închiriază și cu 250 de euro.

Ofertele sunt și pentru cei care vor să locuiască împreună cu mai mulți prieteni, în apartamente de 3 sau 4 camere. Prețul chiriei pentru un astfel de apartament pornește de la 250 de euro în Vasile Aaron la 500 de euro în Valea Aurie, zona Calea Dumbrăvii sau strada Doamna Stanca (Șelimbăr).

Când vine vorba despre închirierea caselor, lucrurile sunt ceva mai complicate, întrucât prețul pentru acest tip de locuință variază între 700 și 1500 de euro, sume la care se adaugă facturile la utilități care se anunță destul de piperate.

Chirii mai scumpe cu 10%

Trecând în revistă prețurile din prezent existente pe piața imobiliară din Sibiu, vom constata că ele au înregistrat în multe cazuri o creștere. Majorarea este în medie de 10%, cei care închiriază dorind probabil să mai recupereze din pierderile cauzate de pandemie.

Costul total al unei locuințe închiriate nu va fi mai mare doar din cauza scumpirii chiriei, ci și a facturilor care se anunță mai mari decât cele din 2021, de aceea unii studenți preferă să locuiască și câte patru într-un apartament cu două camere, pentru a plăti mai puțin la cheltuielile de întreținere per persoană.

 

 

comentarii
2 comentarii

Asa a fost de când lumea in centrele universitare. Acum 153 de ani când eram eu student era tot asa.
Diferenta acum e cā multi studenti au masini, unele bengoase, care trebuie parcate, asadar un plus de cheltuialā in ceea ce priveste locul de cazare. Pe vremea mea ( expresie care aratā cā sunt bātrân ) anul studentesc numāra cam 150 de capete din care masini aveau 4. Acum anul studentesc per universitate are cam 500 de capete din care masini au 602....
Lumea s-a schimbat vorba lui Cheloo
Gogu
23.09.2022 09:09
Pe vremea matale, Gogule, cred ca se intra la facultate cu examen de admitere. Acum nu mai cine nu vrea nu face facultate. ca dovada ca au parintii bani sunt chiriile exagerate la garsoniere si apartamente...
@gogu
23.09.2022 16:57
Din aceeasi categorie
Astra Film Festival

Sibiu Open

Pefoc
A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Compa
Comunicat Scoala Jina
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA