FITS 2024
Tribuna
Sibiul promovează mobilitatea sustenabilă, prin participarea și în acest an la Săptămâna Europeană a Mobilității
Sibiul promovează mobilitatea sustenabilă, prin participarea și în acest an la  Săptămâna Europeană a Mobilității
© foto: Primăria Sibiu

Sibiul participă și anul acesta la programul Săptămâna Europeană a Mobilității (16-22 septembrie), o inițiativă a Comisiei Europene menită să atragă atenția asupra importanței trecerii de la deplasarea cu mașina personală la un mod de deplasare mai prietenoasă cu mediul, cu transportul public, cu bicicleta sau pietonală. Primăria Sibiu a înscris orașul în acest program, conștientizarea fiind o componentă importantă în lupta împotriva efectelor schimbărilor climatice. Tema aleasă pentru acest an este “Save energy”.

“În Sibiu mobilitatea verde, sustenabilă, este promovată de Primăria Sibiu prin investiții concrete. Datorită acestora, în Sibiu există alternativa reală de a utiliza autobuzul, bicicleta sau deplasarea pe jos. De aceea, sper ca sibienii să treacă în număr tot mai mare spre un mod de deplasare care să scadă nivelul de poluare, în scopul îmbunătățirii calității aerului în Sibiu. Schimbările climatice sunt reale și sunt prezente în jurul nostru – efectele devastatoare ale acestora sunt tot mai vizibile. Prin gesturile mici pe care fiecare dintre noi le facem, putem să contribuim la atenuarea acestora, iar trecerea la o mobilitate curată este una dintre aceste măsuri care stă în puterea noastră”, spune Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

Astfel, Primăria Sibiu și partenerii săi, au pregătit pentru perioada 16-22 septembrie un program de activități și proiecte care să îi atragă pe sibieni spre deplasarea cu autobuzul sau cu bicicleta. Le prezentăm pe scurt, aici, pe câteva dintre acestea, urmând să detaliem programul în zilele următoare:

  • Zilele fără mașini pe mai multe străzi din centrul istoric, în 16 și 17 septembrie. De sâmbătă, 16 septembrie, ora 08.00 și până duminică, ora 20.00 următoarele zone vor fi închise traficului, iar locurile de parcare vor fi eliberate de mașini: str. Centumvirilor, str. Avram Iancu (de la bifurcația cu strada Magheru până în Piața Mare), str. Mitropoliei (între str. Tribunei și str. Al. Odobescu) și str. Alexandru Odobescu (până la intersecția cu str. Moș Ion Roată), De asemenea, Piața Mică va deveni pentru 2 zile complet pietonală, desființându-se inclusiv locurile de parcare destinate locatarilor.

  • Activități sportive în Piața Mică, în 16 și 17 septembrie, între orele 12.00 și 18.00, organizate cu sprijinul Decathlon Sibiu. Sibienii mici și mari vor putea juca ping-pong, baschet, tenis, badminton sau tir cu arcul.

  • Ateliere de pictură pentru copii pe str. Al. Odobescu, organizate în 16 septembrie, de Teatrul pentru copii și tineret Gong

  • Momente de dans în Piața Huet, în 16 septembrie, organizate de balerinii Teatrului de Balet Sibiu

  • Serenade de chitară în Piața Mică, pe str. Avram Iancu, pe str. Centumvirilor, în Piața Schiller și în Piața Huet, în 16 și 17 septembrie, un proiect realizat de Asociația Cultură Play

  • Activități cu participare gratuită la Baia Populară Sibiu. În 16 septembrie, echipa de la Baia Populară organizează un atelier pentru lecții de autoapărare și o acțiune sportivă TRX și core circuit, pentru primele 10 persoane care se înscriu la fiecare dintre cele 2 activități.

  • “Dimineți creative” pe str. Arhivelor în 16 septembrie, eveniment organizat de Asociația Street Delivery, constând în diverse ateliere

  • Cursă cu obstacole în Piața Schiller în 20 septembrie, realizată cu sprijinul Clubului Sportiv Comunitar și dotată cu premii constând în abonamente oferite de Muzeul Astra.

  • O plimbare pe bicicletă până la Muzeul ASTRA în 22 septembrie, cei care ajung cu bicicleta la muzeu în data respectivă urmând să beneficieze de intrare gratuită în Muzeu

 

Și anul acesta Primăria Sibiu organizează un concurs cu premii, sub denumirea “Mix & Move”, care se va desfășura în perioada 16-22 septembrie. Acesta va consta în postarea pe pagina personală de Facebook a unei singure poze în care participantul se va fotografia într-un loc preferat de pe un traseu de autobuz sau o pistă pentru biciclete, postarea urmând să fie însoțită de hashtag-urile: #Sibiu, #europeanmobilityweek. Primăria Sibiu va acorda, prin tragere la sorți, 3 premii constând în abonamente Tursib sau Sibiu Bike City.

Un program complet și detaliat va fi făcut public de Primăria Sibiu prin intermediul mass media și a canalelor proprii de comunicare – site-ul sibiu.ro și pagina de Facebook: Primăria Municipiului Sibiu.

 

Serviciul Comunicare

Primăria Municipiului Sibiu


comentarii
15 comentarii

Sibiul promoveaza ghetoul de 15 min, puscariile viitorului !

Un ghetou vrea sa devina ghetou digital, si fara sa-si anunte locuitorii de intentiile lor, ale clasei "politice" si ale elitei din it, aia de sunt rupti de realitatea asta, aia de traiesc in randari virtuale !

SIBIU, GHETOU INTELIGENT DE 15 MIN !
12.09.2023 08:21
Asta pentru ca sasalucii sunt spalati pe creier. Germania nu mai exista ca natiune. Au fost atat de obedienti incat au acceptat sa fie distrusi ca neam. Au fost inlocuiti cu turci si cu sirieni, cu imigranti musulmani.
Asta au facut politicile progresiste din occident. Au distrus fiecare natiune in care au fost implementate. Franta la fel, Marea Britanie la fel. Tarile nordice, vai de capul lor ce este in cartierele NO-GO. Vai de femeile lor care nu mai pot sa circule seara pe strada de frica de a nu fi violate de imigranti. Chiar si ziua este periculos in anumite zone.
Asta se implemeteaza in Sibiu si in Romania. Dictatura progresista. Sunt filmari din UK in care oamenii se plang ca au primit amenzi uriase pentru ca au intrat cu masina pe o anumita strada.
Restrictionarea deplasarii face mai usor controlul vitelor. Ca doar nu vrei sa lasi animalele sa umble lela pe unde le taie capul, sa fugi dupa ele sa le prinzi ca sa le aduci inapoi. Mai bine le pui restrictii sa nu poata circula decat pe unde vrei tu sa le lasi.
Marea resetare
12.09.2023 11:03
cretinatati marca primaria sibiu. o parcare subterana nu pot face doar sa inchida strazile toata ziua.
12.09.2023 11:07
fraierii platesc abonament la parcare !
12.09.2023 11:08
Primăria Sibiu ar trebui, în scop didactic, să organizeze o Zi Specială, în care ORICINE poate să parcheze ORIUNDE !!
Sile
12.09.2023 14:42
Sibiul ar trebui mutat în subteran !! Iar suprafața vizibilă să fie consacrată parcării mașinilor și...manifestărilor LGBTQ !!
Baciul Histaminergic
12.09.2023 14:49
Ma apuca rasul cand vad cat de imbecili sunt progresistii astia. Săptămâna Europeană a Mobilității se serbeaza INTERZICAND masinile, care ofera mobilitatea cea mai ridicata si PROMOVAND mersul pe jos, care ofera cea mai mica mobilitate.
Nu mai prind sasalucii voturi pentru primaria Sibiului nici 100 de ani de acum inainte. Au distrus jermanica si vor sa ne ditruga si pe noi.
eu
12.09.2023 15:47
Saptamana Europeana a Imobilitatii, sa priceapa orice bou care mai crede in astfel de gargara progresista.
tot eu
12.09.2023 15:50
Exercitii pe aceeasi tema (inapoi in anii 80).
- energie sustenabila: pene dese de curent
- hranirea sustenabila: penurie de alimente
- hidratarea sustenabila: intreruperea furnizarii de apa
- independenta sustenabila: n-ai voie sa cresti animale sau sa cultivi pamantul
12.09.2023 17:13
Mobilitatea sustenabila pentru care se tot bat tobele nu se poate realiza doar cu niste biciclete, chiar si in orase cu clima mai blanda. In orice oras care se respecta ar trebui sa ai un transport in comun care acopera cam orice zona a orasului la cam orice ora si cu preturi modice. Orasele mai mari obligatoriu metrou. Pe langa toate astea se pot face piste sigure pentru biciclisti si trotuare generoase pentru pietoni. Dupa ce ai aceste lucruri poti spune ca ai facut ceva pentru "mobilitatea sustenabila". Altfel sunt doar vorbe
2cents
12.09.2023 17:32
Un pas înainte ar fi sa învețe și bicicliștii și trotinetistii sa NU circule pe interzis fu..i în gura de lbgisti
12.09.2023 22:07
'Tu-va-n gura de nenorociti cu mentalitatea voastra de legume LGBTQ-iste, progresistii p--ii! Primarie de cacat condusa de o jigodie senila ce nu este in stare sa faca nimic pentru comunitate doar pentru aproipiatii ei si cercul de interese in furat!
Daca japita semianalfabeta mai castiga un mandat, sau daca FDGR-ul in general mai castiga ceva la Sibiu, atunci otrasul asta e idiot!!!!
Primaria fundului bine pupat!!!
13.09.2023 07:57
Hahaha, câtă frustrare aveți în voi, probabil pentru că va petreceți jumătate din viața cu curul in mașină
@comentaci
13.09.2023 22:14
cred ca iti intra tie in ... cand mergi fara sa la bicicleta
pt postacul lbgist de mai sus
14.09.2023 12:44
nu mai trece mult timp si veti fii condusi de olteni si adusi la nivelul zero disciplina coruptia va fi mare si la Sibiu
bp
15.09.2023 09:38
Din aceeasi categorie
CONTINENTAL

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica