12 ambulanțe pentru nou născuți, destinate transportului în condiții de terapie intensivă, intră în dotarea IGSU începând de marți.
„Este o șansă în plus la viață pe care de astăzi o oferim celor mai vulnerabili dintre pacienți. Noile autospeciale achiziționate din fonduri externe nerambursabile în valoare totală de 2 milioane de euro sunt dotate cu echipamente moderne, de ultimă generație și vor înlocui cele 9 ambulanțe tip neonatologie aflate până acum în dotarea IGSU. Nu putem vorbi de salvarea de vieți fără dotări tehnice pe măsură”, a spus ministrul de Interne, Lucian Bode.
Echipajul de la Sibiu se alătură altor echipaje din țară
„Astăzi asistăm la un pas foarte important: înlocuirea ambulanțelor de transport neonatal. Cele mai noi le aveam din 2009 și creșterea capacității prin desemnarea de noi centre zonale de transport neonatal pentru copiii critici. Istoric, vreau să spun că primele acțiuni ale noastre de trasnport neonatal cu ambulanțe dedicate și cu personal instruit au început în 2004 în 3 localități: Târgu Mureș, București, Iași”, a spus, marți, raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.
În 2009, cele trei localități au fost suplimentate, achiziționându-se un număr de ambulanțe de terapie intensivă care au intrat în dotarea medicilor de la ISU Cluj, ISU Constanța, ISU Dolj și ISU Timiș.
Cele 12 mașini inaugurate marți vor merge să înlocuiască mașinile vechi din țară, dar vor fi create și noi echipaje la Brașov, Prahova și Sibiu.
„Medicii care urmează să lucreze pe aceste ambulanțe vor parcurge cursuri specific de pregătire pentru transportul neonatal. (…) Anul trecut au fost 1.737 de misiuni de transport a unor nou-născuți aflați în stare critică, foarte mulți prematuri, de câteva sute de grame (…) transportați către centrele specializate din spitalele care au maternități avansate”, a mai spus Arafat.
Din cele 1.737 de cazuri transportate anul trecut, 1.400 au fost transportate cu unitățile terestre de terapie intensivă mobilă, 325 folosind elicopterele SMURD dotate cu incubatoare și 12 cazuri cu avionul SMURD pentru asigurarea unui transport rapid.
Anul acesta au fost déjà 579 de misiuni de transport neonatal, din care 472 terestre, 97 cu elicopterul și 10 cu avionul.
„Îmi aduc aminte înainte de 2004 când veneau copiii prematuri, copii în stare critică, nou-născuți într-o ambulanță, înfășurați cu niște pături ca să păstreze copilul cald și aduși de o moașă sau de o asistentă de la Ambulanță și predați la unitățile de primiri urgențe. Decesul pe timpul transportului era foarte ridicat ca cifră, ajungeau cu complicații, hipotermie. Încet – încet, acest lucru s-a modificat, mortalitatea este foarte scăzută. Anul trecut am avut 3 decese, din păcate. Era mai bine dacă aveam zero decese. În acest an colegii nu au raportat niciun deces pe durata tramsportului, din cele 579 de cazuri”, a mai spus dr. Arafat.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |