FITS 2024
Tribuna
Sibiul, pe locul patru la cea mai scumpă... PIZZA: în medie, 35 lei
Dumitru CHISELIŢĂ
736 vizualizari
Sibiul, pe locul patru la cea mai scumpă... PIZZA: în medie, 35 lei
© Clubul Copiilor

Sibiul se află pe locul patru la nivel naţional, alături de Brăila, Constanța şi Bacău, într-un clasament al preţului pentru o pizza Margherita, realizat de Clubul Copiilor, în contextul apropiatei sărbători de 1 Iunie, Ziua Copilului.

Cea mai scumpă pizza, conform sondajului, se găseşte la București cu un preţ mediu de 40 lei. Urmează, pe locul II, municipiul Iaşi, cu 38 leu/pizza, urmat, pe locul III, de Timișoara şi Cluj, cu 36 lei. Brăila, Constanța, Sibiu și Bacău de pe locul IV au un preț mediu de 35 de lei pentru o pizza Margherita. 
Realizatorii sondajului consideră că poziționarea Sibiului printre cele mai scumpe orașe din țară în materie de pizza nu surprinde, fiind una dintre cele mai importante destinații turistice din România, iar turismul influențează direct prețurile restaurantelor din Sibiu.

În contrast, cele mai ieftine orașe din țară pentru o pizza Margherita sunt, pe locul I, Deva, Reșița şi Alexandria, cu 25 lei, Focșani, Vaslui şi Pitești cu 26 lei şi Sfântu Gheorghe, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Suceava şi Tulcea, cu 28 de lei.

Pentru a realiza această analiză, au fost verificate prețurile a peste 1500 de pizzerii, consultându-se meniurile disponibile online și, acolo unde nu au fost disponibile, obținându-se informațiile telefonic. Studiul s-a concentrat pe prețul unei pizza Margherita de dimensiuni medii, aproximativ 32 cm în diametru și o greutate de 450-500 de grame.
 
Conform Clubul Copiilor, prețul mediu al unei pizza Margherita este de 31 de lei în România, dar acesta poate varia semnificativ de la oraș la oraș. Pentru o pizza mică (250-300 g), prețul este cu aproximativ 20% mai mic - 25 lei, iar pentru o pizza family (de regulă peste 1.2 kg), prețul este cu 80% mai mare, ajungând la 59 lei în medie. 

Analiza a fost realizată având ca bază peste 1500 de prețuri pentru pizza Margherita de diferite dimensiuni (diametru și greutate) și alte detalii legate de specialitate (bufala) de la 850 de pizzerii din țară. Preparatele au fost standardizate în funcție de greutate și diametru, astfel încât comparațiile să fie relevante. Prețurile au fost preluate din meniurile online ale aplicațiilor de delivery și completate cu informații obținute de pe site-urile proprii ale restaurantelor/pizzeriilor sau telefonic.

comentarii
2 comentarii

Ce rol au aceste statistici si clasamente pentru COPII???
Este COPILUL elementul statistic central al consumului de pizza Margherita?
Bā , io am fost securist, chiar si asa am avut o aversiune organicā pentru prostii statistice " cât otel revine pe cap de locuitor din industria siderurgucā " Adicā, Gheorge din Tulcea se putea lāuda cu 1004 kg de otel ce îi reveneau statistic dar Gheorge mânca cu lingura de lemn.
Dar probabil statistica acuma serveste la umflarea ouālelor unora care o sā ragā din diferite motive, ba cā pizza e prea scumpā, ba ca Sibiul e fruncea si de-aia aruncām 10 lire pe o lipie mânjitā cu checiup.
Vite!
Gogu
29.05.2024 10:23
In Occident, copiii, ca sector demografic, au cea mai mare putere de influenta in cheltuielile lunare ale unei familii. Daca in anii '50-'60 puterea de decizie a copilului era ce bomboana sa isi cumpere de 1 cent, in zilele noastre copiii decid ce calculator, ce telefon, ce mancare, ce haine, chiar si ce masina sau unde isi va petrece concediul familia respectiva.

Aceste lucruri sunt cunoscute si de catre grupul firmelor de advertising. Reclamele pentru copii sunt cheia acestor firme. Exista un documentar foarte interesant, numit "Consuming Kids The Commercialization of Childhood" aparut 2008. Poate fi gasit pe youtube.
Sibian
29.05.2024 12:31
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica