Tribuna
Sibiul, în criză de substanţe dezinfectante. „Poate primim mâine”, răspunsul de fiecare zi
Sibiul, în criză de substanţe dezinfectante. „Poate primim mâine”, răspunsul de fiecare zi
© Răzvan NEGRU
Pe lângă măsuri preventive precum spălatul pe mâini şi evitarea contactului cu persoane ce prezintă simptomele unei viroze, românii sunt sfătuiţi să folosească dezinfectanţi, atât pentru mâini, cât şi pentru diferite suprafeţe cum ar fi clanţele uşilor, birouri, balustrade, telefoane etc. Dacă până acum o lună gelurile dezinfectante pentru mâini şi alte produse pentru sterilizarea suprafeţelor ori săpunul lichid antibacterian se găseau din belşug în magazine şi în farmacii, de mai bine de o săptămână, Sibiul se confruntă cu o criză de astfel de produse. Dezinfectanţii de orice fel au devenit cele mai căutate articole, dar ori de câte ori întrebi un vânzător dacă poţi cumpăra astfel de produse, răspunsul este negativ.

Un experiment desfăşurat de Tribuna pe parcursul mai multor zile arată că în prezent, la Sibiu, nu mai poţi cumpăra un strop de dezinfectant din magazine sau din farmacii.

 

„S-au vândut de pe o zi pe alta”

 

Fie că vorbim de hipermarketuri, magazine de cartier sau farmacii, situaţia e aceeaşi: nicăieri nu găseşti produse dezinfectante pentru mâini sau suprafeţe. Am ales câteva magazine din diferite zone ale Sibiului, unde am întrebat zilnic dacă există şanse să fie aprovizionate cu astfel de articole. „S-au vândut de pe o zi pe alta. Luau oamenii în cantităţi foarte mari. Nici nu ne-am dat seama când s-au terminat. Chiar m-a sunat mama să îi cumpăr şi ei o sticlă şi până să fac asta am constatat că nu mai aveam de unde. Avem promisiuni că vom primi, dar nu ştim când. Cred că în fiecare zi ne întreabă zeci de oameni, dacă nu chiar sute”, ne-a spus o vânzătoare de la un magazin situat pe şoseaua Alba Iulia, miercuri dimineaţă. Alt supermarket, în zona comercială dinspre şelimbăr, acelaşi răspuns: „Nu mai avem de aproape două săptămâni. Încercaţi mâine”. A doua zi suntem îndemnaţi să revenim tot „mâine”. Situaţia se repetă şi în următoarele patru zile. „Mâine” este amânarea din fiecare zi, dar, se pare că e doar o formulă prin care comercianţii încearcă să ofere clienţilor un răspuns dătător de speranţă. Am întrebat la nici mai mult nici mai puţin de 15 farmacii situate în diferite zone ale Sibiului, răspunsul fiind invariabil: „Nu mai avem, sperăm că vom primi”.

 

Unde au dispărut dezinfectanţii?

 

Mulţi dintre cei ce merg regulat la cumpărături în marile magazine se întreabă unde au dispărut toate produsele pentru dezinfectat, în condiţiile în care luni la rând ele puteau fi găsite în toate magazinele. Explicaţia a venit de la un vânzător întâlnit pe culoarele unui supermarket din Sibiu: „Cum să se mai găsească dacă au venit oamenii şi au umplut coşurile? Cumpărau dezinfectanţi de toate felurile, cum cumpără apă minerală. Nu înţeleg ce fac cu atâta. Îl ţin pentru ei, îl dau rudelor sau poate îl vând, habar nu am”.

 

Afaceri pe timp de criză cu dezinfectanţi şi mănuşi

 

Orientaţi, unii comercianţi vând astfel de produse pe diferite site-uri, dar preţul este mult mai mare decât cel practicat în mod obişnuit, 100 ml din „soluţia magică” ajungând să coste 19 lei, comparativ cu 7-8 lei cât era acum o lună. Aceeaşi tendinţă de scumpire se poate observa şi în cazul mănuşilor, care se vând în unele locuri şi cu 2 lei perechea, în condiţiile în care o cutie cu 100 de perechi costa înainte de criză 25 de lei. Preţuri exagerate au putut fi constatate şi în cazul măştilor de protecţie care se vindeau, la un moment dat, pe site-uri şi cu 140 de lei setul de 5 bucăţi. În lipsă de produse dezinfectante omologate, mulţi sibieni recurg la improvizaţii, preparându-şi substanţe cu ajutorul cărora să-şi sterilizeze mâinile şi diferite suprafeţe după reţete care circulă în mediul on-line, unele pe bază de clor, altele de alcool. 

comentarii
1 comentarii

poate sa spuna exact azi cit costa in 3 magazine retele diferite urmatoarele
1 l ulei
1 kg zahar
1 kg faina
30 oua
1 kg cartofi
1 kg ceapa
1 l lapte

faceti diferenta cu preturile de acum 3 zile la aceleasi produse
postati si foto
adi3
18.03.2020 18:07
Din aceeasi categorie
Cartuse toner, unitati cilindru

Medialcare24

A.D.I. Eco Sibiu
VISA MEDICA
Licitatie publica

EVENIMENT TV

ACCENT MEDIA