FITS 2024
Tribuna
Sibiul e oraş civilizat, aşa că parchezi unde ai tu chef, că doar e maşina ta
Sibiul e oraş civilizat, aşa că parchezi unde ai tu chef, că doar e maşina ta
Am înţeles că maşina e aşa o necesitate încât o foloseşti oricând şi oricum, ai sau nu ai necesitate de ea. Vezi, de exemplu, traficul de la ora 12 din zona Dumbrăvii-Coposu-Unirii-Şaguna, unde şi când e plin de singuri şi singure la volan de zici că nu e nimeni în timpul programului sau că ocupaţia lor plătită e să se dea cu automobilul. Am mai înţeles că de la atâta traficul care este, nu sunt locuri de parcare unde avem noi chef să parcăm, aşa că parcâm unde avem noi chef şi cum avem noi chef, că orice poate fi loc de parcare.

Am monitortizat câteva zile modul de parcare al concitadinilor. Adică vorba vine "am monitorizat", pur şi simplu chestiile astea au ieşit în cale, nu am umblat intenţionat după ele. Cu ocazia asta, mai dăm timp de respiraţie celor care au impresii că oraşul ăsta e cine ştie ce standard de civilizaţie şi occidentalism. Exemple: 

De exemplu, tu nu eşti taximentist din acela care, aşa cum spun digitalii sparţi pe aplicaţii, fentezi la tarif şi bagi manele şi parchezi oriunde ai chef, chiar şi în staţie. Eşti ditamai ridesharing, adică ce mai, "ca afară", "evoluat", iar când parchezi TU în staţie, autobuzul te ocoleşte mult mai avantajos, practic şi sustenabil decât pe un taxiu portocaliu-galben. Adică pricepi, e altceva. Da, ştiu placa, ştiu şi remixul: "aşa cere/vrea clientul". Ok, clientul ar vrea sa-l duci până în baie să stea pe budă, dar tu îl poţi opri. Sau să-i spui "nu pot aştepta aici până iei tu flori, că vine 11-le din spate". Dar nu. În fine, ideea era nu că ai oprit în staţie, din astea am mai văzut, ci că nu ai plecat din ea. 

.

 

Mai avem aici parcarea semiregulamentară de shopping ocazional. Adică vrei să mergi la aprozar că tot aşa îi spune, zi-mi unul care spune "magazin de legume-fructe", dar noa, nu ai cum să parchezi fix în faţa tejghelei, ci la câţiva metri mai încolo. Aşa că, pentru a nu parca pe locul haşurat că e interzis, parcăm pe trecerea de pietoni, că e tot interzis, dar ia mai dă-i în (...) de amărâţi. Şi stai aşa, până închei sesiunea de agro-shopping. Culmea, asta se petrece in cartierul în care ne lăudăm (nu noi, ci oficialii) că e cel cu Marea Ctitorie de Veacuri, parcarea supraterano-suprapusă. 

.

Apropo de parcarea supraterano-suprapusă din Hipodrom (nu ştiu la ce mai precizez, alta nu e în Sibiu), vedeţi, faceţi ceva acolo că nu ştiu, ori de la telecomenzi, de la digitalizare, de la uaifi, de la încălzirea globală, maşinile înţepenesc şi întră în avarie în jurul ei. Adică să mai treacă cineva periodic, aşa, să le desţepenească pe la Belvedere, unde e centrul acela simpatic. Ştiu că sunt destule locuri pentru "guests" aici în parcare, aşa cum erau şi la momentul imortalizării situaţiei, numai că, na, ele sunt pe bani. Şi ştiţi că nivelul de trai în România e aşa cum e, că dacă îţi permiti maşină, nu mai ai bani şi de parcat aşa că faci şi tu cum poţi.

.

Şi ca să nu ziceţi că fac eu campanie ("las'că ştim noi cine te plăteşte!" - ei acum cine mă plăteşte?) anti ridesharing, uite şi una cu un taxiu. Parcat boiereşte, la mijloc de trotuar, pentru că de aia e trotuar, să parchezi pe el. 

.

Cei care vor comenta mărunţişuri că uite cum mă iau şi de cine mă iau sau că mi-e ciudă că au pus pistă de biciclete în loc de parcare pe lângă Coşbuc 38, le zic că ce-ar fi ca şi noi, pietonii, să ne postăm aşa, random şi cum vrea muşchiul nostru, pe carosabil, pe unde considerăm. Nu de alta dar ca să fie reciprocitate şi să vedeţi şi voi cum e. 


comentarii
2 comentarii

Bună!
Ok, tâmpitul şi nesimțitul lasă maşina cum îl taie pe el capul lui cu creier mic, dar unde este poliția locală? Au punctele lor de unde sigur iese ceva şi amendează după fotografiile trimise de cetățeni. Foarte bine, oamenii iau atitudine, dar întreb, nu au atribuțiunea să străbată orașul dintr-I parte în alta, să-şi facă datoria la un mod corect.
Au 6- 7 mi de lei salar să stea la pândă ca şi ceilalți, să-şi facă planul de amenzi pe ziua in curs şi atât.
Dacă şi-ar face corect datoria, nu ar mai există nesimțiți care să lase maşina unde îi taie pe ei capul cu creier mic!
Armenciu
09.06.2024 10:17
Pol. Locala? Sta în parcare la Scandia- poate și în altele- și dorm în mașină, se joaca pe telefon, etc. Propun unor ziariști sa facă o urmărire și un reportaj.
Babu
10.06.2024 14:53
Din aceeasi categorie
Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica