Tribuna
PNL
Sibiul, descoperit prin perspectiva manuscriselor muzicale
Sibiul, descoperit prin perspectiva manuscriselor muzicale
Asociaţia "Musica Ricercata” organizează în perioada 13-15 decembrie, o nouă serie de convorbiri, în care descoperim Sibiul dintr-o perspectivă surprinzătoare - cea a manuscriselor muzicale. Rolul acestor dialoguri este de a aduce în faţa publicului larg capodopere care au fost uitate şi de a prezenta muzica sibiană şi transilvăneană în contextul celei vest-europene din secolele XVII-XIX.

”Personalităţi marcante precum scriitorul Radu Vancu, istoricul Răzvan Pop sau dirijorul Cristian Lupeş, directorul Filarmonicii de Stat Sibiu, dialoghează cu dirijorul Gabriel Bebeşelea despre toate faţetele culturale din trecut, prezent şi viitor, incitând publicul la o discuţie cu cei prezenţi prin moderarea activă a Smarandei Bălan. Locurile de desfăşurare nu sunt alese întâmplător, ele fiind emblematice pentru istoria Sibiului dar şi a întregii Românii: Sala Atrium (Curtea interioară) a Primăriei Sibiu, Sala Thalia, Sala Festivă a Bibliotecii Judeţene ASTRA. Discuţiile vor fi completate de recitaluri ale percuţionistului Andrei Marcovici. Această serie de dialoguri este rezultanta unei cercetări ample realizate în arhivele din Sibiu, Napoli şi Moscova şi aduc la lumină noi descoperiri muzicale prin care se demonstrează sincronismul cultural dintre teritoriile româneşti din secolele XVIII-XIX cu spaţiul Europei Centrale", spun organizatorii.

Pentru ca impactul acestor convorbiri să fie mai răspândit, acestea vor fi transmise în direct pe pagina de Facebook a "Musica Ricercata". Este o pregătire pentru “Musica Ricercata Festival Op.2” şi turneul naţional “Beethoven conTempo”, desfăşurate în lunile iulie-august 2020. Acest proiect din vara anului 2020 prezintă manuscrise ale compozitorilor transilvăneni sau care şi-au desfăşurat activitatea pe actualul teritoriu al României, alături de integrala simfoniilor lui Ludwig van Beethoven, sărbătorind astfel 250 de ani de la naşterea “titanului de la Bonn”. Proiectul este unic şi ambiţios nu doar prin premierele moderne ale acestor manuscrise, ci şi prin interpretarea integralei beethoveniene pe instrumente de epocă, în premieră absolută în România. Importanţa internaţională este girată de parteneriatul extraordinar cu Orchestra de Tineret a Uniunii Europene (European Union Youth Orchestra). (L.S.)

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
jidvei

qhouse sibiu

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia