Tribuna
Sibiul, cetate deschisă libertății și creației, dovada materializată a unei memorii a Festivalului greu egalabilă
Pr. Constantin NECULA
2410 vizualizari
Sibiul, cetate deschisă libertății și creației, dovada materializată a unei memorii a Festivalului greu egalabilă

Albumul FITS - Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu/ Sibiu International Theatre Festival, 1994-2018, Editura Honterus, 2018, 264 pg.

O istorie în date și imagini a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este ce-a de-a patra carte a Festivalului. Poate că cea mai amplă descriere a Festivalului ca prezență în lume, ca energizant cultural al României și Sibiului. Președintele României, Klaus Iohannis, Festivalul desfășurându-se sub înaltul patronaj al Președinției României, scrie în mesajul său: „Am acordat Înaltul Patronaj FITS 2018 în anul Centenarului României moderne pentru simbolistica întâlnirii fericite dintre celebrarea împlinirilor istorice cu cele ale artei. Felicit abordarea autentică, deschisă întregii lumi, prin care Festivalul sibian își manifestă respectul pentru trecutul României. „Pasiune”, motto-ul FITS 2018 este expresia inspirată a energiei culturale care aduce încă o dată la Sibiu mari personalități ale teatrului, coregrafiei și muzicii. Pentru câteva zile, aceștia vor fi promotorii diversității și interculturalității, dovada vie că arta poate depăși orice barieră”. 
Volumul acesta, în sine, dovedește în mod fericit cum Sibiul este o cetate deschisă libertății și creației, fiind dovada materializată a unei memorii a Festivalului greu egalabilă. Volumul cuprinde, îndată după mesajul prezidențial, cuvintele Alteței Sale Regale Prințul de Wales, Charles, Patron al acestei a 25-a ediții, care subliniază una din trăsăturile specifice ale Festivalului: dimensiunea internațională a programului de voluntariat. Mesajele Primarului Municipiului Sibiu, Doamna Astrid Fodor, Ministrului Culturii și Identității naționale, Domnul George Ivașcu, a Președintelui Institutului Cultural Român, Doamna Liliana Țuroiu, al Președintelui Consiliului Județean Sibiu, Doamna Daniela Câmpeanu sunt, dincolo de conținutul de felicitare, documentele vii ale unei implicări românești valoroase și în adânc respect față de acest fenomen care este FITS. 
Mesajul ultim, din această serie, aparține lui Constantin Chiriac, artizanul și sufletul unei explozii de energie umană convertite în cultură și umanism de calitate. Urmează o serie de date privind Festivalul (pp. 22-32) cu temele sale, rețelele partenere, proiectele cofinanțate prin programul Europa Creativă al Uniunii Europene, publicațiile apărute în colecția Festivalului, lista celor care participă la organizarea și dezvoltarea unui proiect, îndrăznim să scriem, fără egal, deocamdată, în spațiul culturii teatrale. 
O importantă parte a Albumului FITS 25 o reprezintă prezentarea celor prezenți în Walk of Fame, galeria nemuritorilor chemați să fie consemnați în fila de nemurire propusă prin FITS (pp. 34- 43), „primitorii stelelor” fiind prezentați cu certificarea motivului alegerii lor între aleșii artei prăznuite la Sibiu. Urmează apoi sute de fotografii, de impresii reținute în retina fotografului de evenimente, mai bine de 200 de creditări de gen, o istorie în imagini a inimaginabilului făcut vizibil în Festival. Un ultim capitol al Albumului ne prezintă piesele jucate la Sibiu în acești 25 de ani. Merită urmărit cum a crescut de la 13 istorii de scenă la sute, cât înregistrează azi, de la 7 țări participante dintâi la... 7 continente. Undeva, în deschiderea tehnică a Albumului stă scris: „În 1993, un grup de oameni, a pornit un Festival. Din dragoste de teatru, de oraș, de comunitate. Astăzi o lume întrreagă recunoaște cu reverență că, vreme de zece zile, în timpul Festivalului Internațional de Teatru, Capitala Culturală Mondială este în România, la Sibiu. Veniți să fiți parte din poveste!”. Albumul este dovada că povestea este adevărată!

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Licitatie publica

accentmedia