Continental
Tribuna
Sibiul acum 14 ani, pe iarnă, sau o felie din trecutul recent
Dumitru CHISELIŢĂ
2032 vizualizari
Sibiul acum 14 ani, pe iarnă, sau o felie din trecutul recent
© Dumitru CHISELITA
Tot făcând ordine prin fotografiile vechi, "de serviciu" sau făcute doar aşa, de plăcere, am găsit şi ceva "de sezon". Adică de pe la un început de an. Mai exact, de prin ianuarie... 2006. Mai ştiţi cum era în iarna lui 2006? Era, în primul rând, zăpadă şi ger. Ger serios, cu temperaturi chiar sub minus 20 de grade dimineaţa. Apoi, erau mult mai puţine maşini pe drumuri. În plus, Sibiul mai păstra urmele "vechi", aşa de iubite de sibienii mai "vechi", ne-amatori de "evoluţie" urbană cu orice preţ. Pentru nostalgici sau pentru simpli curioşi amatori de "cum arăta Sibiul înainte", le oferim un mic album ceva mai "retro" cu Sibiul la începutul lui 2006, cu un an înainte de a fi numit, alături de Luxemburg, capitală culturală europeană.

Traficul nesufocant al oraşului şi iarna adevărată

Pe atunci, existau maşini, da. Nu neapărat de fiţe, majoritatea cu numere de Sibiu, şi destul de multe numite "Dacia", care îşi mai trăia ultimele momente de dominaţie a drumurilor şi străzilor. De exemplu, la intersecţia cu giratoriul din Piaţa Aurel Vlaicu, nu existau ambuteiajele de acum, mai ales dimineaţa, când abia abia mai vedeai câte ceva care circula pe Dumbrăvii, mai ales când ningea vârtos. Panourile publicitare de pe spaţiul public încă aveau reclame gigantice la ţigări. Încă existau troleibuze în Sibiu, iar Dumbrăvii avea ambele sensuri, deci pe aici treceau T1  şi T2.
Chiar dacă şi atunci se vorbea de "încălzirea globală", în Sub Arini nu era vorba de aşa ceva, aici temperaturile fiind mai degrabă de eră glaciară. Cu toate acestea, oamenii se deplasau mai mult pe jos, nu ca acum, de au impresia că au dreptul să intre cu maşina până şi la piscină sau în restaurant.

Un centru cam întors pe dos

Dacă mai ţineţi minte, centrul oraşului era în şantier. TOT centrul adică. A merge pe acolo era ca şi cum ai merge pe câmp sau... pe un şantier. Bălcescu încă nu era pavat, iar terasa-cafenea din Piaţa Huet, de lângă Brukenthal (liceul) era momentan nefuncţională din motive de reabilitare (şi cercetare arheologică), lucru ce a creat pagini întregi pe forumurile sibiene (remember cu drag "sibiul.ro") despre "unde şi cum era Centura I de fortificaţii"). Pe locul unde acum e Piaţa Habermann, era o groapă cu ruine şi buruieni, şi a stat aşa foarte mult timp, ca o pată de maidan în zona turistico-istorică a oraşului.  

Firmele vechi (şi dispărute) ale Sibiului

Pe Centru sau prin Oraşul de Jos, multe magazine încă nu se debarasaseră de firmele "vechi", din perioada socialistă. Pe Faurului, mai exista "Perla" (nu mai ştiu ce vindea acolo), pe Bălcescu încă mai era funcţională Agenţia de Voiaj CFR, cu casele de bilete şi cu pendula elveţiană cu tot (oare ce se va fi ales de ea?). Farmacia de pe Turnului se numea "Farmacie" şi era chiar farmacie pe dinăuntru. Pe colţul lui Bălcescu cu Piaţa Mare,  o bucată de firmă ne aminteşte că aici era unul din cele mai populare magazine de haine: "Romarta". A dispărut şi el. Nu a dispărut însă atelierul fotografic de vizavi, deşi firma cea veche, "Foto Lux", încă era funcţională, cu instalaţia electrică cu tot.   

...Şi altele

A, şi mai avem linia Mocăniţei, cu vagoane cu tot (acum e tot mai puţin linie, iar vagoanele au dispărut cumva, undeva), o Piaţă a Unirii fără giratorii, trecerea de pietoni de la capătul bd. Victoriei înspre centru cu indicator luminos cu neon, casa aceea de vizavi de str. Justiţiei încă cu tencuiala şi ornamentele pe ea (acum e aşa, "la roşu", de 10 ani cred), Şi mai avem, dar lăsăm pe o dată viitoare. Că Sibiul s-a schimbat în ultima vreme. Nu ştiu dacă şi în bine.

© Dumitru CHISELITA

© Dumitru CHISELITA


comentarii
2 comentarii

Poate data viitoare faceti un reportaj "comparativ"... Cred ca era mult mai relevant un articol de tip before-after decat o insiruire de poze "de pe vremuri".
Deiu
28.01.2020 09:43
Ce nostalgic esti, redactore!
28.01.2020 11:26
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Publica anunturi

Vacanta Eurotrip
info
Apa Canal
Licitatie publica

accentmedia