Tribuna
Sevis
Sibiul a primit oficial, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană
Sibiul a primit oficial, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană

Sibiul a primit, miercuri, în mod oficial, la Atena, titlul de Regiune Gastronomică Europeană, pe care îl va purta, în 2019, alături de regiunea Egeea de Sud, din Grecia.

Decernarea oficială a titlului a avut loc la Atena în prezența reprezentanților de la Institutul Internațional de Gastronomie, Cultură, Artă și Turism. Din delegația prezentă la eveniment fac parte președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean; vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Wiegand Fleischer; primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor; șeful Serviciului Strategii Dezvoltare Economică și Socială din cadrul Consiliului Județean Sibiu, Dana Lupică; directorul general al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu, Eugen Iordănescu; președintele Asociației Județene de Turism Sibiu, Alin Chipăilă.

Preşedintele CJ Sibiu a vorbit despre unitatea europeană

  • “În numele regiunii Sibiu şi a României vă mulțumesc pentru onoarea de a purta în anul 2019 titlul de regiune gastronomică europeană. Este o ocazie deosebită de a reafirma vocația europeană a României și regiunilor sale, de a participa la unitatea europeană prin diversitate și de a reafirma caracterul multinațional, multietnic şi multicultural al Sibiului. Credem ca şi voi că viitorul nostru comun are o bază mai solidă dacă se bazează pe specificul local și regional, pe conservarea şi dezvoltarea identității culturale și etnice, pe cooperarea în diversitate si toleranță”, a precizat președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean la preluarea oficială a titlului de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019.
  • ”Astăzi (n.red. miercuri), la Atena, Regiunea Sibiu a primit oficial titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019. Iată că la 10 ani de când Sibiul a fost capitală culturală europeană un alt titlu european important face din Sibiu o emblemă pentru dezvoltarea economică, dar și turistică. Turiștii care ajung anual în Sibiu apreciază pe lângă obiectivele vizitate, mâncărurile tradiționale specifice fiecărei zone a județului. Dar cu siguranță mai sunt multe de descoperit în domeniul gastronomic, iar acest program va avea multe de oferit. Așteptăm cât mai mulți turiști români, dar și străini să se bucure de evenimentele care vor avea loc în cadrul programului Regiunea gastronomică europeană 2019”, a precizat vicepreședintele Consiliului Județean Sibiu, Wiegand Fleischer.

Primarul Sibiului a vorbit despre obiectivele programului

Primarul Sibiului, Astrid Fodor, a prezentat în cadrul acestei ceremonii principalele obiective ale programului pentru anul 2019.

  • „Ideea principală este să încurajăm oamenii să consume produse proaspete în defavoarea produselor procesate și chiar să își producă la scară mică, în propria gospodărie, o parte din produsele pe care le consumă. În acest sens cred că Programul trebuie să ne facă să privim cu alți ochi grădina din spatele casei. Îmi amintesc că nu demult oamenii foloseau aceste grădini pentru a crește legume și verdețuri. Astăzi, mai vedem în grădini doar gazon, câțiva pomi ornamentali și poate o piscină mică. Vreau ca acest program să ne facă să înțelegem că este mai sustenabil să ne producem chiar noi unele legume, fructe și verdețuri, cultivându-le în grădina proprie. [...] Un alt obiectiv foarte important al Programului Regiune Gastronomică Europeană este acela de a sprijini întreprinderile mici și mijlocii prin organizarea unor evenimente în cadrul acestui program în care aceștia pot să își vândă produsele și să le promoveze, creînd legături mai directe cu consumatorii”, a spus Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.

 

Dosar depus din iulie 2016

Dosarul de candidatură pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană pentru anul 2019 a fost depus în luna iulie 2016 și a fost analizat de un juriu internațional în luna septembrie 2016. Consorțiul care a depus candidatura Sibiului este format din Consiliul Județean Sibiu, Primăria Municipiului Sibiu, Primăria Municipiului Mediaș, Universitatea „Lucian Blaga” Sibiu, Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Sibiu și Asociația Județeană de Turism Sibiu. Programul Regiune Gastronomică Europeană își propune să ofere turiștilor posibilitatea de a descoperi preparatele tradiționale din județul Sibiu.

„Să readucem în atenţia tinerilor gusturile de poveste”

  • „Ne dorim să readucem în atenția tinerilor gusturile de poveste cu care ne-au obișnuit bunicile noastre, dar în același timp ne dorim să promovăm creativitatea și să reinterpretăm, să înnoim gusturile şi bucatele tradiționale. Ne asumăm, în acest fel, atât provocarea de a îmbogăți şi harta de gusturi a Transilvaniei și a României, cât și cea de a promova viața sănătoasă, producția şi cercetarea, agricultura şi hrana sustenabilă, contribuind la creșterea belșugului în Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei, o regiune cu gust de poveste”, a mai spus Daniela Cîmpean.

Președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean i-a invitat pe cei prezenți să viziteze Regiunea Sibiu, Poarta de Sud a Transilvaniei și să descopere gustul de poveste al Sibiului în anul 2019.


comentarii
3 comentarii

suntem, da, si de doamna presedinta a judetului careia i se vede piersica
fain
25.01.2017 20:24
bine ca suntem regiune gastronomica si gunoaiele de la Soma ce fac?
25.01.2017 21:01
e ok si asta...mai bine "d-na Fodor" ramanea in Sibiu sa se ocupe de curatat strazile si in general toata mizeria din oras!!!
un sibian
26.01.2017 07:58
Din aceeasi categorie
Staer

A.D.I. Eco Sibiu

Ghid informativ clienti EFSA

Tursib

Comunicat de presa

Vacanta Eurotrip
info
EVENIMENT TV
Licitatie publica

accentmedia