Clasamentul celor mai scumpe orașe din punctul de vedere al pieței imobiliare a suferit schimbări în ultimii ani. Sibiul e unul dintre municipiile reședință de județ în care prețurile apartamentelor au crescut semnificativ până la un moment dat, iar acum stagnează, plasând orașul de pe Cibin înaintea Bucureștiului, în ceea ce privește valoarea locuințelor. Una dintre cauzele principale ale scumpirii este creșterea prețului materialelor de construcții. Iar dacă apartamentele nou construite e normal să aibă prețuri mai mari din motivul anterior invocat, proprietarii de locuințe vechi s-au aliniat tendinței din piață, majorând tarifele.
Cine și-ar fi închipuit, în urmă cu câțiva ani, că un apartament cu două camere va ajunge să coste în Sibiu, 100.000 de euro? Capitala a fost detronată de orașe precum Cluj Napoca și Sibiu, unde o garsonieră sau un apartament costă mai mult decât pe malurile Dâmboviței.
Dacă diferențele dintre Cluj Napoca și București sunt destul de mari, în privința Sibiului se observă, în unele cazuri, o depășire a prețurilor practicate în Capitală sau o valoare asemănătoare acestora, nicidecum una mai mică.
Garsonierele de azi, la prețuri de apartament cu 3 camere din 2017
Dacă în 2017 cu 65.000 de euro puteai cumpăra un apartament cu 3 camere, azi lucrurile stau cu totul și cu totul altfel. Cu această sumă poți cumpăra, în prezent, o garsonieră, e drept, într-un bloc nou. De exemplu, o astfel de locuință cu o suprafață de 38 mp situată în zona de Vest a orașului costă 67.500 euro. În centrul istoric o garsonieră de 30 mp se vinde cu 77.000 euro, în timp ce în zona de Est găsim pe un site de imobiliare o astfel de locuință cu o suprafață de 31 mp, la prețul de 70.300 de euro. Garsoniere ceva mai ieftine găsim pe strada Semaforului – 16 mp la 35.000 de euro, sau în zona mall-ului, la 53.000 de euro pentru 45 mp. În comparație cu aceste prețuri, oferta din București e asemănătoare, uneori chiar mai avantajoasă. De exemplu, o garsonieră cu o suprafață de 32 mp în zona unui mall costă 62.500 de euro, dar găsim și oferte mai avantajoase: 41 mp la 53.000 de euro, 37 mp la 44.000 de euro, 30 mp la 51.000 de euro (prețurile variază în funcție de zonă și de etaj, un criteriu decisiv în cazul Bucureștiului). Un calcul simplu ne arată că în Sibiu prețul unui metru pătrat poate depăși 2000 de euro, în cazul unei garsoniere, o creștere semnificativă, comparativ cu perioada anterioară pandemiei.
Două camere ”bat” suta de mii de euro
Cine și-ar fi închipuit vreodată că un apartament cu două camere ar putea costa peste 100.000 de euro în Sibiu? Ceea ce în urmă cu câțiva ani părea o aberație a ajuns, azi, realitate. O astfel de locuință cu o suprafață de 53 mp, situată în Turnișor are un preț afișat de 117.000 de euro, în anunț specificându-se că este vorba de un penthouse. Pe strada Ogorului un apartament cu două camere, cu o suprafață de 38 mp costă 73.000 de euro (cu tot cu loc de parcare), în vreme ce pe B-dul Mihai Viteazu o locuință de 53 mp este scoasă la vânzare cu 93.000 de euro. Ceva mai ieftin găsim un apartament de 46 mp, la prețul de 65.000 de euro, în Turnișor. Și cum zona D-na Stanca e una în continuă dezvoltare, să spunem că aici un apartament cu o suprafață de 50 mp costă 80.000 de euro. În privința apartamentelor cu două camere, în București acestea sunt mai ieftine decât în Sibiu. Într-un complex rezidențial din Fundeni, un apartament cu două camere, cu o suprafață de 65 mp costă 85.500 de euro. În Drumul Taberei, pentru două camere, însumând 62 mp, tariful este de 83.000 de euro, în timp ce în Berceni, lângă stația de metrou, un apartament de 52 mp se vinde cu 52.000 de euro (este valabilă aceeași observație legată de zonă și etaj, criterii care influențează prețul). Dacă în Sibiu prețul pentru un metru pătrat în cazul unei astfel de locuințe trece, de multe ori, peste pragul de 2000 de euro, în Capitală constatăm o medie de 1350 – 1500 de euro.
3 camere la preț de două
O analiză a prețurilor promovate pe platformele de vânzări imobiliare ne arată că nu există diferențe foarte mari de preț între apartamentele cu două camere și cele cu trei. În Sibiu, în zona D-na Stanca, un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 61 mp, costă 92.000 de euro, iar pe Calea Șurii Mici se cer 110.000 de euro pentru 64 mp. Un preț mai mic găsim în cazul unei locuințe din Terezian: 88 mp – 86.000 de euro. Și pe strada Rahovei prețul e unul accesibil: 60 mp – 74.000 de euro. La intersecția B-dul Mihai Viteazu – strada Rahovei cei 54 mp ai unei astfel de locuințe se vând cu 100.000 de euro. Tot peste 100.000 de euro costă și un apartament situat în Cartierul Arhitecților: 54 mp costă 105.000 euro. Trecem la oferta din București și găsim un apartament cu 3 camere, cu o suprafață de 88 mp, situat în sectorul 4 la prețul de 110.000 euro. Într-un ansamblu rezidențial nou din cartierul Rahova un apartament de 77 mp costă 98.400 euro, iar pentru cei ce preferă o zonă exclusivistă, cum ar fi Pipera, găsim un duplex într-un ansamblu rezidențial la prețul de 265.000 de euro pentru 80 mp.
Situație paradoxală în Sibiu
Cu toate că mulți prognozau o scădere a prețurilor pe piața imobiliară sibiană, mai ales în contextul vânzărilor tot mai puține, nu s-a întâmplat acest lucru. Cei care lucrează în branșă spun că prețurile nu au scăzut decât în situațiile în care vânzătorul vrea neapărat să valorifice proprietatea. ”Volumul tranzacțiilor a scăzut în ultima perioadă, cel puțin asta e percepția mea. Am vorbit și cu alți colegi și mi-au confirmat situația. Prețurile nu au scăzut, iar numărul vânzărilor e mai mic decât în pandemie. Tendința s-a schimbat, acum apartamentele fiind ceva mai căutate decât casele”, spune Talita Adam de la Agenția Oglan Imobiliare. De aceeași părere este și Gabriela Vlad de la Agenția Piedra: ”Proprietățile se vând mult mai greu, nivelul vânzărilor a scăzut considerabil. S-a vorbit mult despre o diminuare a prețurilor după pandemie, dar iată că suntem în 2024, ne apropiem de jumătatea anului și nu observăm o ieftinire a locuințelor. Părerea mea este că nici nu se va întâmpla așa ceva prea curând”. Cei ce se apleacă atent asupra a ceea ce se întâmplă pe piața imobiliară românească amintesc printre cauzele care au dus la scăderea volumului vânzărilor mai mulți factori: scumpirea creditelor ipotecare și înăsprirea condițiilor de creditare, instabilitatea economică și incapacitatea de a evalua transformările socio-economice din viitorul apropiat. Sibiul rămâne unul dintre orașele în care veniturile se situează la un nivel decent, dar sub salariul mediu din București. Cu toate acestea, prețul locuințelor este mai mare decât cel din Capitală, unde, e drept, există un alt raport între cerere și ofertă și totodată un alt tip de mentalitate, orientată mai mult spre închirieri.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |