Tribuna
Sibiul a avut 12 candidaţi de 10 la BAC în ultimii şase ani
Ana Maria MĂTUŞOIU
2101 vizualizari
Sibiul a avut 12 candidaţi de 10 la BAC în ultimii şase ani
Judeţul Sibiu se menţine şi anul acesta în top cinci în ţară la rata de promovare a examenului naţional de Bacalaureat, obţinând un procent de 78,83% la sesiunea iunie-iulie 2016, mai mare decât media naţională - 68,1%. La examenul naţional de Bacalaureat de anul acesta cel mai bine s-au descurcat elevii de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Colegiul Naţional "Gheorghe Lazăr”, Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, colegii cu cea mai mare promovabilitate din judeţ. Vorbim, totodată, de colegiile care au dat elevii de 10 la BAC, în Sibiu, din 2010 şi până în 2016. În total, de-a lungul celor şase ani 12 candidaţi au promovat cu media 10.


Tribuna vă prezintă o statistică complexă a rezultatelor examenului de Bacalaureat din judeţul Sibiu, pe licee, după contestaţii, dar şi situaţia mediilor de 10 din ultimii şase ani. Rezultatele finale au fost publicate de Ministerul Educaţiei Naţionale sâmbătă, 16 iulie, în urma reevaluării lucrărilor rata de promovare a Bacalaureatului de anul acesta fiind ridicată cu 1,14 procente. Astfel, dacă pe 12 iulie judeţul Sibiu se clasa pe locul IV la nivel naţional, cu o rată de promovare de 77,69%, după afişarea rezultatelor contestaţiilor, promovabilitatea a crescut la 78,83%. De menţionat că rezultatul înregistrat în sesiunea iunie-iulie 2016 este net superior celui de anul trecut, când deşi Sibiul a obţinut tot locul IV la nivel naţional, rata de promovare a fost de 69,9%.

Topul liceelor: „Goga”, „Brukenthal” şi „Lazăr”, colegiile cu cea mai mare promovabilitate la BAC

La nivelul judeţului Sibiu au fost depuse 605 contestaţii ca urmare a nemulţumirii faţă de notele primite la probele scrise ale examenului de Bacalaureat, cele mai multe dintre ele vizând testarea la Limba şi literatura română.
 Potrivit datelor statistice transmise de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sibiu, după rezolvarea contestaţiilor, cea mai mare promovabilitate a fost înregistrată la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Sibiu. Din cei 181 candidaţi înscrişi unul singur a fost respins, rezultând o rată de promovare de 99.45%. Cei mai mulţi dintre candidaţi au reuşit să obţină note foarte bune la Bacalaureat, 92 din cei 180 elevi primind note între 9 şi 9,99. Pe locul doi în judeţ se află Colegiul Naţional „Samuel von Brukenthal”, cu o promovabilitate de 99,17%. La acest colegiu, tot un singur absolvent a fost respins, dintr-un total de 121 candidaţi. Cei mai mulţi dintre ei au obţinut medii între 9 şi 9,99, doar 2 fiind punctaţi cu note între 6 şi 7. Pe locul trei în top se situează Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, care a dat şi singurele absolvente de 10 din judeţ ale examenului de Bacalaureat: Alexandra Simion şi Cristina Făgeţan. CNGL a obţinut o rată de promovare 98.90%, din cei 181 de candidaţi înscrişi, doi fiind respinşi.

Liceele cu promovabilitate zero sau foarte mică la BAC

Dacă cele trei colegii se află în top, pe listă găsim şi licee cu promovabilitate zero la BAC, sau scăzută. La Liceul Teoretic Iacobeni un singur candidat s-a înscris pentru a susţine examenul de Bacalaureat şi a picat examenul, rata de promovare fiind, deci, zero. O rată mică de promovare s-a înregistrat la Liceul Tehnologic Mârşa: 9.09%. Aici, din  cei 11 candidaţi prezenţi, unul singur a reuşit să promoveze. O promovabilitate scăzută        s-a înregistrat şi la Liceul Tehnologic Automecanica Mediaş, unde doar 3 din cei 14 candidaţi prezenţi au reuşit să obţină medii de trecere. Prin urmare, rata de promovare la liceul din Mediaş este de 21,43%.  Tot o rată mică de promovare a avut şi Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu” din Dumbrăveni, unde din 7 candidaţi numai doi au obţinut medii de trecere, promovabilitatea fiind de 28.57%.
Anul acesta, 23 de licee din cele 35 din judeţ au avut promovabilitate de peste 50% la examenul de Bacalaureat. Cele mai multe medii între 9-9,99 au fost obţinute de absolvenţii Colegiului Naţional „Octavian Goga” - 92. De partea cealaltă, cele mai mici medii, între 6-6,99 s-au înregistrat la Colegiul Agricol „D.P. Barcianu” Sibiu. În total, la sesiunea iunie-iulie a examenului de Bacalaureat din Sibiu s-au înscris 2.216 candidaţi, dintre care la probe s-au prezentat doar 2.102. Dintre aceştia, 1.657 au reuşit să promoveze, 444 fiind respinşi şi unul eliminat.

Câţi absolvenţi de 10 a avut Sibiul în ultimii şase ani?

În ultimii şase ani, Sibiul a avut cel puţin un candidat de 10 la examenul naţional de Bacalaureat. Din 2010 şi până în 2016 12 candidaţi au obţinut media maximă la BAC,  cele mai multe medii de 10 fiind împărţite de Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” şi Colegiul Naţional „Octavian Goga”. La prima sesiune de anul acesta s-au înregistrat două medii de 10, ambele candidate care au fost notate cu 10 pe linie fiind absolvente ale Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” din Sibiu. În 2015, un singur elev a obţinut media 10, fiind vorba tot de un absolvent de la „Lazăr”. În 2014 în judeţul Sibiu s-a înregistrat tot o singură medie de 10, fiind vorba de o absolventă de la „Goga”. Cele mai multe medii de 10 au fost obţinute în 2013, când două absolvente ale Colegiului Naţional „Gheorghe Lazăr” şi una a Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” au primit 10 curat la BAC. În 2012, două absolvente de la „Lazăr” au reuşit să promoveze cu media 10, iar în 2011, doi absolvenţi de la „Goga”. În 2010, s-a înregistrat o singură medie de 10, obţinută de un absolvent de la „Gheorghe Lazăr”.
* În semn de apreciere a excelenţei, Ministerul Educaţiei Naţionale va premia anul acesta cu câte 3.000 de lei pe fiecare dintre cei 78 de elevi din ţară care au obţinut media 10 la Bacalaureat. De asemenea, va oferi câte 1.000 de lei celor 253 de elevi care au obţinut 10 la Evaluarea Naţională.
Candidaţii care nu au promovat examenul de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie se pot înscrie la a doua sesiune, începând de vineri, 22 iulie. Sesiunea de toamnă a Bacalaureatului 2016 este programată între 16 august şi 1 septembrie. *

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA