Tribuna
Sibiu. Iluminat festiv în centrul oraşului. De la frumos la pustiu, trist, dezolant şi chiar sinistru!
Sibiu. Iluminat festiv în centrul oraşului. De la frumos la pustiu, trist, dezolant şi chiar sinistru!

Dacă în anii trecuţi, clevetitorii de ocazie ori părerologii cu vocaţie obişnuiau să tocească invective semnalând ba că bradul din Piaţa Mare e caraghios, ba că e de-a dreptul ridicol, ba că prin alte urbi e într-adevăr arătos, de data asta părerile au căzut de acord aproape brusc. E frumos, dar tare trist anul ăsta la Sibiu. Aşa cred despre iluminatul festiv aprins în zonele centrale ale oraşului cei mai mulţi dintre sibieni. Şi nu-i tocmai la îndemână să-i contrazici: forfota de altădată pare să se fi refugiat într-o peşteră nedescoperită, zarva a amuţit, iar Niciţipenia îţi taie calea, abundă la tot pasul, stăpânind Piaţa Mare ca un despot cu apucături de tiran. Acuma, să-ncerci o comparaţie e un instinct pe care cu toţii îl avem la îndemână, dar diferenţele fiind evidente demersul nu ne mai chiar foloseşte. Plin e, în schimb, la mall unde locul de parcare e aproape o raritate. 
Pe reţelele de vrajbă, că aia numai socializare nu mai e, părerile au unisonul lor:  "Foarte frumos şi totodată foarte dezolant. Lipsește viața, forfota veselă specifica apropierii sărbătorilor Crăciunului", spune cineva.
 "Este f.f.frumos dar si f.f. trist sa vezi atata liniste pe strazile care altadata "clocoteau" de muzica de strigate de copii,de mirosuri imbietoare....Sa speram ca pana la inchidere sa ne putem bucura fiecare cate un moment placut", crede altcineva.
"Frumos, dar atat de trist! De pustiu! Păcat că străzile sunt goale!!!!"
"Frumos dar incomplet fara căsuțele Târgului de Crăciun"
"Nu are nici un farmec fara căsuțele de Crăciun!", conchide alt internaut.
"Frumos, dar trist. De frumos......f frumos......dar un pic sinistru......", scrie altcineva.
Aseară în grabă spre casă abia am numărat în Piaţa Mare vreo patru - cinci ...nici nu ştiu cum să le zic: gură-cască nu păreau, judecând după măşti şi paşii zoriţi. Răspândaci să fi fost? Posibil, însă numai cei dăruiţi pot dimensiona o apreciere exactă, aşa că las etichetarea pe mâna profesioniştilor.  
Una peste alta, experienţa asta precis n-are cum să ne strice: sigur vom învăţa să fim, data viitoare, în loc de mulţumiţi mai mulţumiţi, în loc de bucuroşi mai bucuroşi, în loc de buni mai buni, în loc de nesimţiţi mai cu simţire, poate chiar cu simţiri, în loc de răi mai puţin răi. Deşi aici am încă dubii. Mari. Dar poate că, data viitoare, vor fi, totuşi, mai mici. Până atunci însă nu rămâne decât tristeţea asta, cum văd că-i spune majoritatea licărului de lumini. Pe mine nu m-a-ntrebat nimeni, dar dacă m-ar întreba i-aş zice, mai degrabă, bucuria tristeţii. Sau licărul cald din miezul oraşului.  

 

  • "Luminile de sărbători s-au aprins în centrul orașului. Anul acesta s-au aprins mai mult ca semn de speranță: să fim cu toții sănătoși și să ne vedem la anul cu bine, așa cum ne-am obișnuit: cu forfota sărbătorilor minunate în Sibiu, cu Târgul de Crăciun plin cu bunătăți și bucuria momentelor petrecute împreună", au scris reprezentanţii Primăriei Sibiu pe pagina de facebook.

Deşi sunt încă agitatori convinşi că Târgul de Crăciun îl "face" Fodor şi că tot ea ne-a lăsat fără târg iarna asta, e bine de ştiut că organizatorul acestui proiect cultural nu-i Primăria Sibiu, ci Asociaţia Events For Tourism. Iar decizia de a anula Târgul de Crăciun din acest an aparţine reprezentanţilor asociaţiei, din motive care nu cred că mai trebuie explicate.
"În orice alt an, am fi trăit momentul aprinderii iluminatului festiv din Piața Mare împreună, la Târgul de Crăciun Sibiu.
Dar cum anul ăsta e atât de ciudat, deocamdată ne bucurăm de luminițele de Crăciun și de cât de frumos e centrul orașului, doar din poze.
Între timp, plănuim niște suprize pentru voi, ne revedem curând!", au anunţat reprezentanţii Asociaţiei Events for Tourism.  

Fotografii: Focus Photos Agency

 

© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency
© Focus Photos Agency

 

 

 


comentarii
5 comentarii

Cheltuiala aiurea! Cine sa se bucure de ele cand noi suntem tot cu carantina in oase?!
04.12.2020 20:13
Foarte frumos. Dar foarte trist.
Ma bucur ca de luni carantina o sa fie ridicata si sibienii se pot bucura de luminite.
Bulevardele sper ca anul viitor sa fie mai multicolore.
Alex
05.12.2020 02:38
Or sa se bucure de luminite 2 săptămâni și după o sa ne întoarcem de unde am plecat, nu învățați niciunul nimic din toată treaba asta, degeaba. Mai e mult pana departe.
Ptr Alex
05.12.2020 13:05
Tristetea e in fiinta si ura in traditia orasului.
Parerologsef
05.12.2020 16:59
bani,money,gelt,penz..............aruncati pe degeaba
sarbatorile fara oameni sint ca nunta la capatiiul unui mort
in frunte esint gainile galbene fodor,turcanus,cimpanus
de la mine keine vot galbejiti
sint si altii si destui
05.12.2020 18:04
Din aceeasi categorie
Palatul Brukenthal Avrig

Electrica Furnizare

sevis

Q-House

publicare anunturi

Comunicat_de_Presa_ELLIXIRZ BAR

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia