Tribuna
Sibiu, capitală a folclorului românesc şi internaţional, la început de august, prin „Cântecele Munţilor”
Dumitru CHISELIŢĂ
3889 vizualizari
Sibiu, capitală a folclorului românesc şi internaţional, la început de august, prin „Cântecele Munţilor”
Unul din cele mai cu tradiţie evenimente culturale din Sibiu, chiar dacă nu e cu tentă "fest" sau modernist muzicală sau culinară, este Festivalul Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor". Deceniu după deceniu, "Cântecele Munţilor" a devenit, dintr-un festival cu impact mai mult local (anii '80-'90) unul din cele mai importante puncte ale evenimentelor tradiţionale, atât interne cât şi europene. Gazdele de la "Cindrelul Junii", trupe cu nume din folclorul naţional şi mai ales oaspeţi din străinătate, din ţări vecine sau chiar de pe alte continente aduc, la fiecare început de august, culoare şi pitoresc centrului Sibiului. Aşa a fost şi anul acesta, la cea de-a 44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor". Duminică a fost punctul final, cu un spectacol în care cele patru generaţii ale Junilor Sibiului au sărbătorit 75 de ani de activitate a celei mai vechi formaţii de dansuri populare din România, oferind un altfel de spectacol marca "Junii Sibiului".

Seri tematice, cu muzică şi mâncare tradiţională şi ateliere de dans

O seară tradiţională românească a fost evenimentul care a deschis, miercuri, cea de-a 44-a ediţie a festivalului. În contextul în care anul acesta Sibiul deţine titulatura de Regiune Gastronomică Europeană, în plus, Gazdele de la "Junii Sibiului" împlinind o frumoasă vârstă de 75 de ani de activitate neîntreruptă,în debutul festivalului am avut un eveniment cu specific gastronomic românesc, în compania celor de la Junii, la Restaurantul "Cămara Boierului" din incinta Hotelului Hilton. Cei prezenţi au avut ocazia ca, alături de "Junii Sibiului" şi soliştii Robert Târnăveanu, Sînziana Ştefan, Oana Tomoiagă, Gabriel Dumitru, Izabela Tomiţa, Vlăduţa Lupău, Ovidiu Homorodean şi Adrian Neamţu, să deguste din bucătăria tradiţională de la noi. De pe mese nu au lipsit lipia cu varză, tochitura ţărănească, mămăliga, salata de castraveţi muraţi şi clătita cu urdă şi mărar. Acompaniamentul a fost asigurat de orchestra Ansamblului "Cindrelul-Junii", condusă de maestrul Gabriel Popescu.
La eveniment au mai fost prezenţi consilieri locali şi judeţeni, reprezentanţi ai instituţiilor de stat din Sibiu şi "cele două doamne care patronează programul Sibiu - Regiune Gastronomică Europeană", preşedintele Consiliului Judeţean, Daniela Cîmpean şi Astrid Fodor, primarul municipiului Sibiu.
Gândurile celor prezenţi            s-au îndreptat şi înspre violonista ansamblului Cindrelul-Junii, Camelia Peligrad, care a fost condusă marţi pe ultimul drum, şi s-a păstrat un moment de reculegere în amintirea ei.
Pe 1 august, a urmat o serată cu romanţe şi cântece de petrecere, în compania interpreţilor Matilda Pascal Cojocăriţa, Ştefan Cigu şi a Junilor Sibiului, la restaurantul Hotelului "Hilton". Meniul a inclus preparate gourmet, ca prossecco, tartine cu foie gras, somon, brânzeturi franţuzeşti, duo de muşchi de vită şi piept de raţă cu cartofi gratin şi sos de Porto, parfait de afine cu sos de căpşuni.
Sâmbătă, 3 august, cei doritori de bucătărie bucovineană au avut parte de un regal culinar, graţie prânzului în compania celor de la Ansamblul "Arcanul" din Fundu Moldovei şi a interpretului Călin Brăteanu. Preparate specifice, precum peşte afumat, carne cu dulceaţă de fructe de pădure, caş, şvaiţer, urdă, sarmale cu urdă în foi de sfeclă, tocăniţă de viţel cu mămăligă de cartofi, brânză frământată, salată de gălbiori marinaţi, ţuică şi prăjituri de casă sunt deliciile care fac parte din meniul bucovinean. Evenimentul a avut loc tot la "Cămara Boierului" de la Hilton. Aici a avut loc şi primirea oficială a delegaţiilor ansamblurilor participante la cea de-a              44-a ediţie a Festivalului Internaţional de Folclor Cântecele Munţilor.
Astăzi, ultima parte a festivalului Cântecele Munţilor se va "juca" pe ritmuri cipriote, iar în  completare vor fi preparatele de la Seara Tradiţională Cipriotă, ce e organizată azi, 5 august, de la ora 20, la Restaurantul "Grand Hotel". Brânză halloumi, humus cu taxini, tzatziki, macaroane la cuptor, tavvas, cârnaţi sheftalia, kritharaki, baclavale, prăjitura shiamali, îngheţata de vanilie - toate sunt incluse în meniu, alături de muzica şi dansurile în compania Ansamblului "Achna Forest".
Cei interesaţi în a privi, a încerca sau chiar a învăţa din tainele dansurilor româneşti sau ale altor naţiuni, au avut această ocazie prin atelierele de dans organizate la sediu CJCPCT "Cindrelul-Junii" sau în Sala de Sport a Cercului Militar. Ateliere de dans româneşti au fost joi, româneşti şi cipriote vineri şi luni, româneşti şi sârbeşti duminică.

Vineri: paradă a portului popular pe Bălcescu, spectacol în Piaţa Mare

Aşa cum ne-am obişnuit, prima parte a spectacolului Cântecelor Munţilor a debutat pe str. Nicolae Bălcescu, cu Parada Portului Popular, care, a adunat, până în Piaţa Mare, o parte din ansamblurile folclorice participante la festival. În compania unui număr mare de spectatori, care admirau, ascultau, cântau sau filmau, de pe pietonală, de la terase sau de la ferestre, au trecut pe rând, cu mici "pauze" de reprezentaţii folclorice, Fanfara "Neppendorfer Blaskapelle" din Turnişor, ansamblurile "Cindrelul-Junii", "Veteranii Junilor", copiii de la Şcoala de Dans "Ioan Macrea", "Ceata Junilor", toate din Sibiu, "Abraşevici" din Serbia (unul din cele mai importante din ţara vecină), "Bihorul" din Oradea, "EAK Larnaka" şi "Athanasia" din Cipru, "Ardealul" din Sibiu şi "Arcanul" din Fundu Moldovei - Suceava şi "Mărginimea" din Sibiu.
Atmosfera a fost asezonată cu baloane albe, pentru marcarea a 75 de ani de existenţă a Junilor Sibiului. Toate ansamblurile împreună cu spectatoriii, s-au adunat apoi în Piaţa Mare, în aşteptarea deschiderii oficiale.
La ora 19, s-a dat startul oficial al primei seri, din cele trei, a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor", ediţia a 44-a, prin cântecul-imn al festivalului, urmat de o suită de jocuri din zona Sibiului, interpretată de membrii ansamblului "Cindrelul-Junii", acompaniaţi de Orchestra "Lăutarii" din Chişinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros. A urmat deschiderea oficială a festivalului, de către Silvia Macrea, directorul festivalului şi managerul Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii", care a mulţumit atât ansamblurilor prezente la festival, echipei TVR, tuturor spectatorilor prezenţi în Piaţa Mare, cât şi instituţiilor care au sprijinit această ediţie a festivalului: Primăria Municipiului Sibiu, Consiliul Local Sibiu, Cercul Militar Sibiu, Casa de Cultură a Municipiului Sibiu, cât şi Consiliului Judeţean Sibiu şi                 echipei de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale "Cindrelul-Junii". Apoi, în aplauzele publicului, a urcat pe scenă Daniela Cîmpean, preşedintele CJS, îmbrăcată într-un costum popular autentic, şi a urat bun venit celor prezenţi la festival, spectatori sau ansambluri sosite de pe trei continente. Ea a mai anunţat că anul acesta, Ansamblul Cindrelul-Junii împlineşte 75 de ani, de când "regretatul maestru Ioan Macrea şi-a pus în operă visul ca tradiţiile populare româneşti să fie duse mai departe peste ani de un ansamblu profesionist".
Tot Daniela Câmpean a anunţat, vineri, faptul că preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut Junilor, la aniversare, un "dar special": cu prilejul împlinirii a 75 de ani de la înfiinţarea Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului", în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba artei spectacolului, devenind un veritabil ambasador al culturii tradiţionale româneşti, Klaus Iohannis a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria D - "Arta spectacolului", Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului". În plus, în semn de apreciere pentru activitatea importantă pusă în slujba promovării valorilor româneşti, atât în ţară cât şi peste hotare, precum şi pentru meritele avute la descoperirea şi preţuirea civilizaţiei tradiţionale, preşedintele României a conferit Ordinul "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, Categoria F - "Promovarea culturii", Silviei Macrea.
Silvia Macrea a mulţumit pentru onoranta distincţie, mai ales că Cindrelul-Junii este, până acum, "primul ansamblu folcloric profesionist care a primit o distincţie din partea preşedintelui României".
Sărbătoarea din Piaţa Mare a continuat cu spectacolul special "O dată în viaţă la Sibiu" cu Iuliana Tudor, în cadrul căruia muzica populară a întâlnit lumea sportului şi a muzicii uşoare, care a fost provocată să cânte şi să joace româneşte. Pe scenă au urcat Monica Anghel, Elisabeta Lipă, Marcel Pavel, Nico, Alexandra Ungureanu, Paula Seling, Viorica Macovei, Tudor Limbean, Mariana Deac, Ionuţ Dolănescu, Cornelia şi Lupu Rednic, Niculina Stoican, Florica Zaha, Petrică Mîţu Stoian, Floarea Calotă, Alexandru Pugna, Nicoleta Voica, Constantin Enceanu, Veta Biriş, Matilda Pascal Cojocăriţa şi Ştefan Cigu, Irina Loghin, Nicolae Furdui Iancu, Ionuţ Fulea, alături de Orchestra "Lăutarii" din Chişinău şi Ansamblul Folcloric Profesionist "Cindrelul - Junii Sibiului".
Sâmbătă, seară "internaţională" şi bănăţeană, dar cu vreme ostilă

A doua zi a celei de-a 44-a ediţii a Festivalului Internaţional de Folclor "Cântecele Munţilor" nu a fost prea prietenoasă cu spectacolele în aer liber, dar, în final, spectacolul de sâmbătă a reuşit să adune spectatori.
De la ora 19, în Piaţa Mare, a început, pentru a doua zi, spectacolul folcloric. În deschidere au fost bihorenii de la Ansamblul "Bihorul" din Oradea, urmaţi de ceva rarisim pentru Sibiu: recitalul Ansamblului "Lanzhou" din China, care a oferit celor prezenţi o istorie a muzicii şi dansului chinez: Dansuri cu o vechime de milenii sau melodii cântate la erhu -"vioara de sud", instrument cu două coarde cunoscut şi ca "vioara chineză". Au urmat macedonenii de la "Stobi" cu pitoreştile dansuri cu inegalabilul acompaniament pe ritm de tobă pe două tonuri.  Apoi periplul muzical s-a mutat pe alt continent, în America, prin antrenantele dansuri din zona Quebec-ului ale canadienilor de la "Nouvelle Epoque". S-a revenit apoi "acasă", la Sibiu, prin recitalul Ansamblului "Mărginimea" din Sibiu.
Dacă nu ştiaţi că se poate dansa cu 32 de pahare pe cap, puse unul peste altul, aţi putut vedea la ciprioţii de la "Athanasia" şi "EAC Larnaca", ce au reuşit, ca de obicei (ei fiind prieteni tradiţionali şi fideli ai festivalului) să smulgă aplauzele publicului sibian. Recitalul ansamblului "Abraşevici" nu mai are nevoie de comentarii, sârbii fiind de obicei super-staruri pe scenele sibiene. La fel, pentru al doilea an, cu un recital în care tradiţionalul s-a îmbinat cu clasicul (în stilul celor de la Igor Moiseiev) tinerii ucrainieni de la ansamblul "Soneciko" au adus puţin soare în seara sibiană destul de înnorată ("soneciko" înseamnă "însorit" în ucrainiană).
Spectacolul a continuat cu o "Seară bănăţeană" cu Ansamblul Folcloric "Timişul" - Timişoara şi soliştii: Anda Sabadoş, Mihaela Petrovici, Petrică Irimică Miulescu, Carmen Popovici Dumbravă, Stana Stepanescu, Dumitru Teleagă. Spectacolul de sâmbătă a fost transmis în direct, pe TVR 3.

Duminică, sărbătoare la 75 de ani de existenţă a Junilor
Duminică, în Piaţa Mare s-a încins din nou petrecerea alături de ansamblurile "Ardealul" - Sibiu, prietenii ciprioţi de la "Achna Forest", "Arcanul" - Fundu Moldovei şi solistul Călin Brăteanu. Ulterior, scena a aparţinut celor patru generaţii ale Junilor Sibiului, care au sărbătorit 75 de ani de activitate


Şcoala de Dans "Ioan Macrea", "Ceata Junilor", "Veteranii Junii Sibiului", profesioniştii de la "Cindrelul - Junii Sibiului", alături de Orchestra de Tineret a Ansamblului Folcloric Profesionist "Cindrelul-Junii Sibiului" şi Fanfara din Turnişor au oferit un altfel de spectacol marca Junii Sibiului.

Spectatorii au fost purtaţi prin folclorul etniilor conlocuitoare, prin dansuri clasice ca valsul şi tangoul. Nu au lipsit "hit"-urile, piesele populare ale muzicii populare din marile zone etnofolclorice ale României, împreună cu Alexandru Brădăţan, Oana Tomoiagă, Giulia Medrea, Florin Boita, Bogdan Firu, Stana Stepanescu şi Bojidar Ciobotin, Nicu Mâţă, Ancuţa Corlăţan, Andra Matei, Izabela Tomiţa, Daniel Pop, Mădălina Mîrza, Adriana Anghel, Daria Gâdea, Narcisa Băleanu, Răzvan Năstăsescu, Bogdan Toma, Geanina Gavrilă, Bogdan Cioranu, Codruţa Rodean, Andreea Vulcu, Paul Ananie, Oana Bozga-Pintea, Sînziana Ştefan, Andreea Haisan, Gabriel Dumitru, Tudor Furdui Iancu, Nelu Albu, Camelia Cosma Stoiţă, Viorica Ţepeş, Marcel Părău, Doiniţa şi Ioan Sîmbotin, Ovidiu Homorodean, Adrian Neamţu, Robert Târnăveanu, Alina Bîcă, Alina Pinca, Ilie Medrea, Mariana Anghel, Laura Lavric, Ion Ghiţulescu, Sava Negrean Brudaşcu, Nineta Popa, Gheorghe Turda şi Ionuţ Fulea.

Gazda spectacolelor în aer liber a fost ca de obicei, prezentatoarea TVR, Iuliana Tudor. Directorul festivalului este Silvia Macrea, evenimentele fiind finanţate de Consiliul Judeţean Sibiu şi cofinanţate de Primăria Municipiului Sibiu. Parteneri sunt Cercul Militar Sibiu şi Casa de Cultură a Municipiului Sibiu.

Foto: Ştefan TRIHENEA, Dumitru CHISELIŢĂ







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA