Tribuna
SEVIS
SIBIU | Noul regulament pentru taxa de salubritate - reduceri pentru persoanele singure și scutire de taxă pentru spațiile nelocuite
SIBIU | Noul regulament pentru taxa de salubritate - reduceri pentru persoanele singure și scutire de taxă pentru spațiile nelocuite

Regulamentul privind taxa de salubritate în Sibiu va fi modificat, iar persoanele singure vor plăti taxe reduse. Primăria Sibiu elaborează în această perioadă noua variantă de regulament care va fi supusă votului Consiliului Local.

„În urma analizei interne, Regulamentul propus a fost modificat, mai ales în ceea ce privește nivelul taxei în cazul imobilelor în care locuiește o singură persoană sau două persoane, aceasta fiind principala problemă identificată în cadrul consultării publice. Concret, în cazul acestor imobile propunem aplicarea unor reduceri din costul abonamentului Practic, mai mari pentru imobilele locuite de o singură persoană.  Aceste reduceri se vor aplica în contextul în care Serviciul Salubrizare și Direcția Fiscală Locală vor pune un mai mare accent pe verificarea situației în teren și identificarea situațiilor în care declarațiile depuse de sibieni nu corespund cu realitatea, anumiți cetățeni sustrăgându-se de la plata taxei. Se vor avea în vedere cu prioritate: Imobilele declarate nelocuite pentru care, de la data intrării în vigoare a noului Regulament, nu se va mai plăti taxă, și imobilele în care locuiesc 1 persoană sau 2 persoane”, a transmis Primăria Sibiu.

În cazul constatării că declarația de impunere nu corespunde realității, proprietarul va fi sancționat conform noului Regulament, adică va plăti de două ori taxa de salubritate.

Verificările vor fi realizate și cu sprijinul Asociațiilor de Proprietari care, conform Regulamentul propus, vor avea obligația să comunice semestrial informații cu privire la numărul de persoane care locuiesc în apartamente.

„Având în vedere aceste modificări în modul de calcul al taxei speciale, se lucrează în prezent la adaptarea Regulamentului. Înainte de a prezenta noua propunere de Regulament Consiliului Local, Serviciul Salubrizare a solicitat un aviz consultativ din partea ADI Eco Sibiu care să ateste că noua modalitate de calcul respectă: încadrarea în nivelul maximal din Planul Tarifar actualizat și prevederile privind implementarea instrumentului economic „Plătește pentru cât arunci””, a mai transmis Primăria Sibiu.

În momentul finalizării noii variante de Regulament, avizată consultativ de ADI ECO Sibiu, aceasta va fi adusă la cunoștința publică și va fi supusă aprobării Consiliului Local.

 

Consultare publică încheiată

 

Perioada de consultare publică pe tema Regulamentului privind taxa de salubrizare s-a încheiat în 17 ianuarie. În cadrul acesteia, autoritățile au primit 522 de e-mailuri în care cetățenii au exprimat opinii, sugestii sau propuneri concrete de modificare a Regulamentului. Dintre acestea 25% au subliniat inechitatea taxării pe imobil, fără a se ține cont de numărul de persoane – aceste propuneri nu mai pot fi implementate în actualul cadru legislativ; 20% au considerat că valoarea taxei este mare raportată la veniturile populației și celelalte impozite; 12,3% au transmis diverse aspecte legate de infrastructura serviciului de salubrizare și doar 14% au transmis propuneri și sugestii concrete de modificare a Regulamentului privind taxa de salubrizare.

Aceste propuneri, împreună cu cele semnalate în cadrul dezbaterii publice din data de 14 ianuarie 2021 și cele sosite pe alte canale, au fost analizate de Serviciul Salubrizare. Cele viabile, care respectă legislația și sunt posibile din punct de vedere logistic și financiar, au fost centralizate și incluse într-un raport comparativ, care a fost prezentat conducerii Primăriei Sibiu.

Dintre toate variantele propuse și eligibile, Primăria Sibiu a alcătuit o versiune revizuită, care întrunește cele mai multe beneficii pentru populație: respectă legislația în vigoare în domeniul gestionării deșeurilor; respectă constrângerile impuse de Planul Tarifar, aprobat prin aplicația de finanțare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor, actualizat de ADI ECO Sibiu pentru anul 2021; respectă cât mai îndeaproape posibil principiul “plătește pentru cât arunci” și reduce substanțial impactul taxei asupra celor care locuiesc singuri sau în familii de 2 persoane.

 


comentarii
7 comentarii

Si totusi, cat ar plati o persoana?
27.01.2021 17:46
Titlul articolului este inselator - practic in noua propunere de regulament abonamentele o sa fie substantial mai scumpe decat in prezent.
Cu toate protestele si opozitia justificata a sibienilor, primaria joaca dur – renuntand probabil doar la cativa lei la pretul unui abonament propus.
O sa fie interesant de atacat in justitie ORICE abuz din noul regulament ce promite sa ramana abuziv si mult mai scump (inca nejustificat) decat cel prezent in vigoare.
doru
28.01.2021 08:44
Asa e Doru,si sa speram ca oameni luminati si bataiosi nu vor lasa Primaria sa-si bata joc de cetățeni! Mulțumiri d-lor Ropotin si Grigorescu!
28.01.2021 11:27
Cum se va incadra o familie cu doua persoane sau la o singura persoana?Deja au inceput s-o balaceasca primaria.Astia sunt rupti de realitate,o intoarce si o suceste si tot ca ei fac.
gogu
28.01.2021 13:26
minciuni si incompetanta
made in primaria bunicii pensionare si arvocatei cimpan
bataie de joc la adresa sibienilor
adi3
28.01.2021 15:35
De ce e nevoie de intermediari intre primarie si intreprinderea de salubritate? De ce e nevoie de ADI_ECO ?!!
Nu ar fi mai economic pentru primarie sa renunte la acesti intermediari care nu fac decat sa mareasca costul la salubritate?
Cititescu
29.01.2021 15:26
Acest nou sistem de taxare este abuziv si discriminatoriu! Mai mult pune in pericol sanatatea cetatenilor din Sibiu!!
Platim in plus pentru mai putin!
Suntem informati dupa ce am primit serviciul ca s-au schimbat conditiile!!
Pentru a trece la ECO trebuie sa golesc tomberonul negru 1 data pe luna!!! Pai ce facem stimabililor, ne facem groapa de gunoi in curti?! Daca tin gunoiul in tomberonul negru 1 luna, va dati seama ce miros si ce risc de imbolnaviri.
Cei de la casa nu au posibilitatea ca cei de la bloc, sa recicleze si sa treaca la ECO (vezi programu recicleaza activ).
Vasile
19.02.2021 19:43
Din aceeasi categorie
Electrica Furnizare

publicare anunturi

Somarest

Q-House

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia