Tribuna
Sibienii preferă să-și amâne vacanțele, nu să le anuleze
Andra MARINESCU
899 vizualizari
Sibienii preferă să-și amâne vacanțele, nu să le anuleze
Programarea vacanței e o preocupare care începe pentru mulți încă din luna ianuarie. Atrași de reducerile consistente la ofertele early booking, mulți turiști își rezervă încă de la începutul anului vacanța pentru vară sau chiar toamnă. Există, însă, și amatori de citybreak-uri sau sejururi programate în lunile aprilie - mai. Cei ce au optat pentru astfel de pachete și-au văzut planurile date peste cap de coronavirus. Ce se întâmplă cu turiștii care și-au rezervat vacanțe înainte de izbucnirea crizei provocate de COVID-19?

Potrivit unei agenții de turism din Sibiu, cei mai mulți sibieni au optat să își petreacă vacanțele, până în jurul datei de 1 mai, în țară sau în capitalele Europei. Aceștia au ales să își reprogrameze, în mare parte, concediul.

"Nu avem multe pachete gata făcute, care să fie anulate. Dacă avionul s-a anulat, clientul beneficiază de restituirea banilor. Dacă zborurile nu s-au anulat, s-a considerat că e alegerea clienților să nu mai călătorească, astfel nerespectând contractul, și nu își vor mai recupera mulți bani. Dacă vorbim despre vacanțele până la 1 mai, se poate face ceva cu ele. Noi am avut noroc - să zic așa - de clienți înțelegători. Marea majoritate au optat pentru varianta de a-și amâna vacanța sau de a folosi banii pe care i-au dat pentru o vacanță ulterioară. Toată lumea înțelege ca banii plătiti ca avansuri pentru servicii care se vor presta în viitor, au fost dați mai departe către tour-operatorii care organizau respectivul pachet. Pe partea de vacanțe, noi funcționăm ca o agenție detailistă, care revinde pachetele tour-operatorilor. Nu avem hotelurile noastre sau avionul nostru, deci banii nu rămân la noi ca să avem de unde să restituim în acest moment. Pentru vacanțele cu plecare după 1 mai, foarte puțini clienți ne-au comunicat că ar vrea să anuleze. Lumea încă mai așteaptă, să vadă ce se întâmplă", a spus Codruța Jold, managerul unei agenții de turism din Sibiu.

Conform acesteia, agenția pe care o reprezintă a vândut cele mai multe vacanțe până în 1 mai în țară sau în capitalele europene.

"Pentru perioada 15 martie – 1 mai avem vândute pachete interne, mai ales pentru perioada Paștilor, la Sovata, Băile Felix, citybreak-uri la Paris, Disneyland, Barcelona, Londra, cam în toate capitalele europene, în Dubai, sau pe litoralul bulgăresc. Aceste vacanțe se vor reprograma. În majoritatea cazurilor, clienții pot merge în aceleași condiții, cu aceiași bani, până în primavara sau chiar toamna viitoare", a explicat Codruța Jold.

Planuri amânate în Turcia

Lăcrămioara și Ionuț aveau în plan să meargă în Kusadasi, în Turcia, la mijlocul lunii mai.

Aceștia au decis, însă, să își amâne vacanța, chiar dacă pandemia ar fi trecut, poate, până atunci.

"Ne dorim o vacanță relaxantă, fără griji. Chiar dacă în 1 mai ar fi anulată - să zicem - starea de urgență, iar cazurile de coronavirus s-ar împuțina, nu dorim să riscăm și să mergem pe litoral, în țări străine. Vom aștepta o perioadă și ne vom reprograma vacanța, astfel încât să ne simțim bine în acele zile. Am discutat cu agenția de turism și așteptăm un răspuns. Sperăm să fie înțelegători", au povestit cei doi tineri.

comentarii
1 comentarii

mereti sănătoși....și veniți în carantina....
gica
26.03.2020 18:07
Din aceeasi categorie
Muzeul Brukenthal

Infinity Ink. Photography

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia