Tribuna
SEVIS
Sibienii nu se tem foarte tare de vaccinul AstraZeneca
Liuba STARII
796 vizualizari
Sibienii nu se tem foarte tare de vaccinul AstraZeneca

Controversele apărute în legătură cu posibile efecte adverse ale vaccinului AstraZeneca  i-au făcut pe mulți dintre români să se răzgândească în privința imunizării cu acest ser. Cu toate că medicii susțin că vaccinul are mult mai multe efecte benefice decât riscuri o treime dintre cei ce se reprogramaseră pentru imunizarea cu AstraZeneca au renunțat preferând să aștepte un loc disponibil în centrele în care se folosește substanța produsă de Pfizer sau Moderna. S-a vorbit în ultima vreme despre apariția unor cazuri izolate de tromboză la pacienții vaccinați cu AstraZeneca,dar specialiștii dau asigurări că serul rămâne util în combaterea noului coronavirus și ca riscurile apariției unor complicații sunt mici. Au existat mai multe state europene în care vaccinarea cu Astra Zeneca a fost suspendată temporar, dar în România, deocamdată, se folosește acest ser. Reporterii Tribunei au încercat să afle care este părerea sibienilor în privința controversatului vaccin. Dacă se tem să fie imunizați cu respectivul ser sau daca au încredere în efectele acestuia. Părerile sunt împărțite și variază între asumare și refuzul vaccinării cu AstraZeneca.    

“Am diabet și nu pot să mă vaccinez. Am auzit despre AstraZeneca, dar nu am o părere prea  bună, toată lumea vorbește că nu e bun”, spune Olguța.

Lucia nu are încredere în acest ser: ”Am citit ceea ce a scris Agenția Europeană, am urmărit ceea ce s-a întâmplat și în alte țări, am auzit că l-au suspendat. M-am informat din surse veridice, reacții internaționale, nu de pe Facebook. M-am vaccinat cu Pfizer. Nu am avut reacții adverse. E normal să ne vaccinăm, mai ales în pandemie”, susține  Lucia.

“M-am vaccinat cu Astra Zeneca. Nu sunt sceptică. Vreau să călătoresc și să revin la normalitate. Nu am avut reacții adverse. Comunicarea e în urmă. Nu ni se explică. Tinerii trebuie să știe cu ce să se vaccineze. Să fie explicate efectele și contraindicațiile vaccinului. Ne lasă să le alegem, dar nu ne oferă informații clare”, este opinia unei sibience.

“Nu e mai bun sau mai rău”

Nicu optează pentru compania Johnson, dar nu vede pericolul vaccinării cu AstraZeneca: “E un vaccin ca oricare. Nu e mai bun sau mai rău. Oamenii care au alergii sau alte probleme nu trebuie să-l facă. Medicii trebuie să-l analizeze și să ne explice dacă ni se potrivește sau nu. Nu putem să ne pronunțăm. Nu avem de unde să știm. Vreau să mă vaccinez, dar aștept să vină la medicul meu de familie. Mi-ar plăcea să mă vaccinez cu Johnson, pentru că e ultimul, e verificat și e fără rapel”.

Dumitru s-a vaccinat cu Pfizer, dar admite și vaccinarea cu AstraZeneca:”Nu am avut probleme. Am auzit multe povești despre Astra Zeneca, dar nu am nimic împotrivă. Mai ascultăm, mai analizăm. Sora mea s-a vaccinat cu Astra Zeneca și se simte bine. Totuși, raportul oficial arată că sunt mai multe efecte negative, decât cele pozitive.

 “Nu vreau să mă vaccinez. Am 90 de ani și îmi ajunge. Cred în existența virusului, dar observ un interes ascuns. Tineretul trebuie să se vaccineze. Nu cred că toți mor de la Covid, câte o sută de oameni pe zi, zici că e programat, parcă nu avem război”.Constantin

“De ce trebuie să riscăm?”

Simona este sceptică: “Nu m-am vaccinat și nu planific. Încă nu le-au studiat suficient de bine. Vaccinurile se află la etapa testării. Sunt sceptică față de orice vaccin”.

“Mă voi vaccina cu Pfizer. Am mai multă încredere și nu vreau să mă vaccinez cu Astra Zeneca. Am citit date, statistici și studii oficiale. De ce trebuie să riscăm?”, remarcă Sorin.

Mihai este indiferent și nu are preferințe: “Nu mă interesează. Vreau să mă vaccinez și nu contează cu ce. Nu are importanță. Cred în eficiența vaccinului”.

“Astra Zeneca e companie cu tradiție și există de mai mult timp. Nu am încredere în zvonuri și știri false. M-am programat și îmi aștept rândul. Vreau să trăiesc și să călătoresc”, conchide Margareta.

Foto: Răzvan Negru

 

 

 

 

 


comentarii
2 comentarii

Le-a zis primarul presedinte ca vaccinurile sunt sigure. Bine, nici aspirina nu e sigura dar sibienii mandrii de orasul lor au externalizat procesul gandirii carte autoritati. Specialistii ne asigura ca serul e util. Specialistii nostrii sunt mai inteligenti decat specialistii unor state europene occidentale inapoiate care au suspendat vaccinul.
08.04.2021 14:17
Aprox 900 de vaccinuri AZ disponibile in judet - la restul sunt cozi de asteptare. La nivel national sunt aprox. 60.000 buc
Eu
08.04.2021 23:03
Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia