Tribuna
Sibienii, invitați la cosit, în Muzeul din Dumbrava Sibiului
Sibienii și nu numai sunt invitați să cosească fâneața din Muzeul ASTRA. Instituția desfășoară miercuri, 1 iulie, un atelier interactiv de cosit din sectorul Textile și din Lunca Muzeului în Aer Liber din DUmbrava Sibiului. Acesta va începe la ora 7.


Această plecare timpurie face parte din tradiția cositului de odinioară, așa cum se întâmpla în satele arhaice ale României.
"În vechime, cositul ierbii și a holdelor de secară avea o mare importanţă într-o gospodărie din satele de odinioară. Din timp, bărbații își planificau alături de familie pornitul coasei. Flăcăii se adunau, atunci când aveau de cosit, și începeau să culce iarba la pământ până să se scuture de rouă. Femeile dar și mezinii familiilor adunate în clacă întorceau fânul cu furca de lemn, pentru a-l prinde soarele amiezii. Tehnicile de pregătire a coasei, alegerea lamei și a lemnului din care se face toporâștea, baterea lamei de coasă pe nicovală, trasul la gresie ( sau cute - piatra de ascuțit) dar și poveștile cositului de odinioară sunt momentele pe care le retrăim la muzeu. După toate aceste etape putem spune că suntem gata pentru a trage prima brazdă!”, a declarat Lucian Robu, directorul Muzeului în aer liber din Dumbrava Sibiului.
Potrivit acestuia, vor fi puse la dispoziția publicului coase pentru toți cei care sunt dornici să lucreze în rând cu clăcașii Muzeului ASTRA. Ca în satul de altădată, la prânz, în hotarul fâneței, se va mânca slană cu ceapă. 
Atelierul interactiv de cosit fâneața este o componentă în cadrul programului "Grădină și peisaj în Muzeul ASTRA". (A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Infinity Ink. Photography

ciclism.sibiu.ro

Vacanta Eurotrip
info
Publica anunturi
Licitatie publica

accentmedia