Tribuna
Sibienii, învățați cum pot fi prevenite dezastrele
Sibienii, învățați cum pot fi prevenite dezastrele

Weekendul trecut, în parcarea Sălii Transilvania din municipiul Sibiu  a avut loc cea de-a doua ediție a evenimentului „Zilele prevenirii dezastrelor”. Acesta a fost organizat de Asociația Energia Inteligentă, cu sprijinul Departamentului pentru Situații de Urgență, care a pus la dispoziția vizitatorilor Centrul Mobil de Instruire a Populației,  dar și cu susținerea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Cpt. Dumitru Croitoru” al județului Sibiu, ai cărui reprezentanți au susținut acțiunile de informare.

Clubul Câinilor Utilitari (CCU) s-a alăturat Asociației Energia Inteligentă, în calitate de partener și la această ediție a evenimentului „Zilele prevenirii dezastrelor” și a susținut prin echipele om-câine, pregătite în cadrul organizației, demonstrații de dresaj canin și sesiuni de informare în ceea ce privește utilizarea câinilor în activitățile de căutare-salvare. O acțiune simulată de căutare-salvare persoane dispărute în dărâmături, a fost organizată vineri, în colaborare cu ISU Sibiu în Castelul Turnu Roșu – Boița, iar în ziua următoare voluntarii CCU s-au alăturat acțiunii de căutare a studentei Angelika Maurer, dată dispărută în urmă cu o lună, în sprijinul Inspectoratul Județean de Poliție Sibiu.

Lt. col. Trefaș Lucian, Inspector șef al ISU Sibiu a declarat că: „Pregătirea individuală este un element important pentru o bună gestionare a diferitelor situații de urgență cu care ne putem confrunta oricând, în orice moment al vieții. Acest fel de activitate care aduce împreună atât instituțiile cu diferite atribuții în gestionarea situațiilor de urgență,  cât și societatea civilă, la activități de pregătire, așa cum de cele mai multe ori se întâmplă în cele mai multe cazuri reale de situații de urgență, este un beneficiu pentru noi toți. Putem astfel să ducem la alt nivel nu doar pregătirea noastră, ci și pregătirea populației. Pe această cale, felicit această inițiativă a Asociației Energia Inteligentă și le mulțumesc pentru buna colaborare pe care o avem în sprijinul cetățenilor.”

 

La rândul ei, Daniela Cîmpean, președinta Consiliului Județean Sibiu a pledat pentru importanța informării populației: „Încă din toamna anului trecut, când un eveniment similar a avut loc tot în județul Sibiu, la Mediaș, ne-am dorit ca aceste informații, care sunt vitale în caz de forță majoră, să ajungă la cât mai mulți oameni. Cred că un om informat este un om pregătit, că paza bună trece primejdia rea și că, la finalul acestor zile în care publicul larg a avut acces la prezentări aplicate privind comportamentul în caz de incendii sau dezastre naturale, am aflat lucruri ce pot face diferența dintre viață și moarte, dintre victimă și supraviețuitor.” 

 

21 de voluntari cu câini salvatori au încântat publicul sibian

Vlad Popescu, Director al Clubului Câinilor Utilitari a explicat importanța pe care câinii utilitari o pot avea în acțiuni de salvare: 

„În perioada 10-11 martie, 21 de voluntari cu câini salvatori ai Asociației Clubul Câinilor Utilitari au participat la evenimentul “Zilele Prevenirii Dezastrelor”, organizat de Asociația Energia Inteligentă, la Sibiu. Aceștia au derulat acțiuni demonstrative de dresaj și exerciții de căutare în dărâmături în colaborare cu ISU Sibiu, cu scopul de a crește capacitatea de intervenție, dar și interoperabilitatea dintre autorități și voluntari.

Planificarea și strategia exercițiului de căutare în dărâmături a ținut cont de experiența acumulată de colegii noștri care au participat la misiunea de sprijin din Turcia, recent lovită de cutremur. Exercițiul de intervenție a fost compus din instalarea bazei centrului de comandă, stabilirea modului de comunicare și coordonare, și nu în ultimul rând, căutarea, identificarea și extragerea presupuselor victime de către echipele mixte formate din echipaje ISU Sibiu și voluntari cu câini salvatori.”

Evenimentul s-a bucurat de un mare interes, atât din partea copiilor, cât și din partea adulților care au luat parte la acțiunile derulate în cadrul proiectului, pentru un plus de informații și mod de comportare. Vizitatorii, în special cei mici, s-au arătat extrem de încântați de sesiunile de dresaj canin organizate de voluntarii CCU și s-au bucurat de momentele în care au interacționat cu cățeii.

„Zilele Prevenirii Dezastrelor” este un proiect ce are ca principal scop acțiunea de informare precum și responsabilizarea comunităților locale, prin creșterea gradul de conștientizare a măsurilor de prevenire cu privire la diverse situații de urgență care ne pot pune viața în pericol.

 

 







comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
adi eco

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
Licitatie publica

ACCENT MEDIA