Tribuna
Sibienii fac cozi la vulcanizare, să-şi „încalţe” maşinile pentru iarnă
Laura BUCIU
2392 vizualizari
Sibienii fac cozi la vulcanizare, să-şi „încalţe” maşinile pentru iarnă
© Razvan Negru

Zăpadă, gheaţă, polei, condiţii meteorologice în care este obligatoriu ca toate vehiculele să fie dotate cu anvelope de iarnă. Cum în Sibiu a dat deja prima ninsoare, zeci de şoferi încearcă să găsească o vulcanizare unde să îşi „încalţe” maşini pentru a nu mai fi luaţi pe nepregătite, aşa cum s-a întâmplat în urmă cu aproape două săptămâni. Astfel, dacă încercaţi să găsiţi un loc liber, e bine să vă înarmaţi cu răbdare.

 

Două ore minim pentru „încălţarea” de iarnă

 

În 20 – 30 de minute, la o vulcanizare poate primi „ghete” de iarnă orice maşină. Ce te faci, însă, atunci când te trezeşti de dimineaţă, crezând că vei ajunge primul şi găseşti pe alţii, care au făcut deja coadă în faţa vulcanizării, chiar dacă programul de lucru încă nu a început?

  • „Am venit de la 7.30. Erau alţii în faţă. Am terminat şi eu pe la 10. Am întârziat şi la serviciu, dar asta e, am anunţat. Am înţeles că vine din nou frigul şi nu am vrut să mai risc”, a spus Virgil, unul dintre şoferii care marţi şi-au echipat maşina pentru iarnă.

Aceştia spun că nu are rost să umble prin oraş în speranţa că vor aştepta mai puţin în altă parte, deoarece peste tot este aglomerat.

  • „Am venit şi stau aici, că nu are rost să mă mai duc să caut. Până umblu, tot atâta timp pierd. Stau aici şi văd eu când termin”, a spus un bărbat care aştepta la o vulcanizare pe malul Cibinului.

 

Laşi maşina şi cheile

 

Cei care nu se grăbesc sau au o altă variantă de transport pot lăsa autoturismul la vulcanizările mari din oraş, iar angajaţii acestora se ocupă de tot ceea ce înseamnnă schimbul anvelopelor fără să fie prezent proprietarul. Practic, acesta vine, lasă maşina şi cheile, urmând să fie sunat pentru a ridica maşina „încălţată”. În felul acesta, nu se mai pierde timpul şi totul se desfăşoară fără bătăi de cap şi nervi din partea celor care aşteaptă.

Preţul pentru schimbarea anvelopelor este cuprins între 40 şi 80 de lei, iar pentru a face faţă cererilor mari din această perioadă sunt vulcanizări care au program de funcţionare şi sâmbăta. Dimineaţa, vulcanizările se deschid la ora 8, iar cele mai multe închid la ora 20.

 

Nu contează data, ci condiţiile meteorologice

 

Legislația în vigoare nu condiţionează utilizarea anvelopelor de iarnă de o anumită dată calendaristică, ci de starea părţii carosabile. Autovehiculele cu greutatea de peste 3,5 tone trebuie echipate cu dispozitive antiderapante atunci când ninge sau când e polei ori gheaţă.

Nerespectarea acestor obligații se sancționează cu amendă între 9 și 20 de puncte-amendă. Potrivit codului rutier, punctul de amendă reprezinta 10% din valoarea salariului minim, care în prezent este 1.450 de lei. Cu alte cuvinte, amenda pentru poate pleca de la 1.305 lei, dar poate ajunge şi la 2.900 de lei.

Mai mult, se va reține certificatul de înmatriculare/înregistrare al autovehiculului, eliberându-se o dovadă înlocuitoare, fără drept de circulație.

Când partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, polițiștii vă recomandă să circulaţi cu o viteză care să vă permită să opriți în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la necesitatea respectării legislaţiei.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
SEVIS

E-pneu

PARCUL MEMORIAL  MULTICULTURA

Vacanta Eurotrip
info
A.D.I. Eco Sibiu
EVENIMENT TV
Muzeul Astra
codul postal
VISA MEDICA
Licitatie publica

accentmedia