Tribuna
PNL
Sibienii „exportă” miei în Vâlcea și îi „răscumpără” în supermarket
Sibienii „exportă” miei în Vâlcea și îi „răscumpără” în supermarket

 

Cu toate că este vestit în întreaga țară pentru creșterea oilor, județul Sibiu e deficitar la capitolul abatoare pentru sacrificat mieii. O dată cu schimbarea regulilor ce stabilesc comercializarea cărnii de miel, mulți crescători s-au orientat către comerțul en-gros, vânzând mieii „în viu” unor firme de intermediere din țară sau din străinătate. Carnea de miel pe care sibienii o pot cumpăra de la supermarket provine, de fapt, în unele cazuri de la crescători din județul Sibiu care au vândut animale vii unor firme din alte județe, acolo au fost sacrificați, iar după aceea pulpele, coastele sau organele ambalate revin în zona din care provin. 

„Regulile s-au schimbat și mieii trebuie să aibă o ștampilă de conformitate, să fie verificați de specialiști. De aceea îi vindem la firme. Măcar iau cantități mari și reușim să mai acoperim din cheltuieli. Anul acesta am vândut cu 10 lei kilogramul de miel în viu unei firme din Vâlcea. Desigur, dacă ar exista un abator mai mare sau chiar mai multe abatoare în județ ar fi mai bine, am putea vinde la un preț mai avantajos. În plus, și cei care cumpără ar putea plăti mai puțin pe kilogramul de carne, dacă nu ar mai exista și alți intermediari”, spune Marius Mașca, un crescător de oi din Slimnic. De la firma din Vâlcea căreia Marius i-a vândut mieii, am găsit carcase într-un supermarket din Sibiu. Prețul per kilogram este de 26 de lei pentru mielul care a fost cumpărat cu 10 lei/kg „în viu”.

„Cine crede că e ușor cu oile, se înșală!”

Mulți cred că pentru crescătorii de oi viața e simplă și înseamnă doar câștiguri mari, însă Marius Mașca îi contrazice. „Cine crede că e ușor să crești oi, se înșală. Nu mai e plătită carnea, nu mai e plătită lâna, iar cheltuielile sunt mari. Animalele trebuie îngrijite, tunse, hrănite, ciobani găsești tot mai greu. Te trezești de dimineață de la 5 și termini treaba seara târziu. Când te pui în pat ești rup de oboseală, adormi imediat și a doua zi o iei de la capăt. Mulți cred că oile înseamnă o grămadă de bani, dar nu mai sunt câștigurile care erau acum 30-40 de ani. Lucrurile s-au schimbat, crescătorii nu se bucură de un sprijin consistent din partea statului, așa că oieritul nu mai e o afacere” spune crescătorul din Slimnic.  

Taie și pregătește un miel în 20 de minute

Au apus vremurile în care crescătorii vindeau direct animalele sacrificate către cei ce veneau la stână să se aprovizioneze pentru Paști și nu numai. De când comercializarea cărnii de miel e supusă unor reguli sanitar-veterinare stricte, la stână se taie miei doar pentru consumul propriu ori pentru rude sau prieteni. Marius își amintește că taie miei de când avea 12 ani: „Am început să tai miei pe la 12 ani, dar de înjunghiat m-am apucat numai pe la 15-16. Inițial, îi tăiam pe cei gata înjunghiați și încetul cu încetul am învățat să îi jupoi, să îi curăț, să îi porționez. Acum îmi ia cam 20 de minute să-l fac cu totul, să-l înjunghii, să-l jupoi și să-l curăț. Trebuie să ai o anume dexteritate pe care o capeți în timp. De tăiat, nu mai tăiem decât pentru noi și, așa, pentru o rudă sau un prieten. Mulți mă întreabă cum de mă mai ocup de creșterea oilor, din moment ce nu se mai câștigă bine din această activitate. Eu așa m-am învățat, îmi place ceea ce fac, îmi place să stau în natură, să mă ocup de animale și când faci ceva cu pasiune, treci mai ușor peste greutățile financiare. Eu nu pot să stau degeaba, dacă vrei să mă omori, mă muți la bloc”. 

Carnea de miel se vinde, în acest an, cu prețuri cuprinse între 23 și 29 de lei/ kilogram.

D.B.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

management dirigentie inofrmare

Comunicat de presa Miodent srl

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia