Tribuna
PNL
Sibienii au la dispoziție un Compartiment de recuperare respiratorie la Spitalul de Pneumoftiziologie
Sibienii au la dispoziție un Compartiment de recuperare respiratorie la Spitalul de Pneumoftiziologie

Sibienii care suferă de afecțiuni pulmonare cronice, precum și cei cu deformații scheletice ale cutiei toracice (în special copii și tineri) pot primi îngrijiri de specialitate, pentru recuperare respiratorie, la Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu oferă noi servicii pentru persoanele Spitalul de Pneumoftiziologie din Sibiu. Pacienții pot beneficia de recuperare medicală respiratorie în cadrul noului compartiment înființat în cadrul unității medicale. Pacienții au la dispoziție 12 paturi pentru adulți și 2 pentru copii, serviciile medicale realizate aici fiind decontate de Casa de Asigurări de Sănătate.

„Am decis să extindem gama serviciilor oferite pacienților spitalului nostru și să înființăm un Compartiment de Recuperare medicală respiratorie, întrucât beneficiile oferite bolnavilor prin intermediul acestuia sunt multiple. Îmbunătățirea calității vieții pacienților constă îndeosebi în creșterea gradului de independență, prin reducerea numărului  și duratei spitalizărilor cauzate de unele afecțiuni pulmonare, prin ameliorarea simptomelor, prin creșterea abilității de a realiza activități cotidiene, prin îmbunătățirea stării de bine la nivel emoțional, precum și prin posibilitatea de a se reîntoarce la muncă”, spune Cristian Roman, manager al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.  

 

Ce înseamnă reabilitarea respiratorie

 

Reabilitarea pulmonară reprezintă o intervenție multidisciplinară, care se adresează atât pacienților cu boli respiratorii cronice, cât și familiilor acestora, pentru menținerea unui nivel maxim individual de independență și funcționalitate în cadrul familiei și al comunității. Echipa multidisciplinară include, alături de medicii pneumologi, asistente medicale generaliste și cu specializare în nutriție și dietetică, medic reabilitare respiratorie și kinetoterapeut cu experiență în kinetoterapia respiratorie.

„Dintre afecțiunile care pot beneficia de reabilitare respiratorie menționăm: bolile respiratorii obstructive - bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC), astmul bronșic, bronșiectaziile, fibroza chistică, precum și bolile pulmonare restrictive - bolile pulmonare interstițiale (fibroza pulmonară, boli pulmonare profesionale, sarcoidoză, sclerodermie, pleurezii), deformări ale peretelui toracic (cifoscolioză, spondilită anchilozantă) și boli neuromusculare cu disfuncție respiratorie”, declară dr. Ioan Drăghilă, director medical al Spitalului de Pneumoftiziologie Sibiu.

Primul pas pentru introducerea unui pacient în programul de recuperare respiratorie îl reprezintă evaluarea pacientului de către medic, analizându-se istoricul medical și problemele psihosociale. Din istoric se vor afla date referitoare la afecțiunea pacientului și severitatea acesteia. De asemenea, se analizează alte boli asociate, care pot exclude sau amâna participarea la programul de reabilitare. La evaluare se au în vedere: radiografia toracică, electrocardiograma, probele funcționale respiratorii, analizele de laborator, pulsoximetria, gazele din sânge în repaus și la efort.

Un program de reabilitare respiratorie va include: educație medicală, regim igienico-dietetic, tratament medicamentos, oxigenoterapie, consiliere pentru renunțare la fumat, precum și kinetoterapie respiratorie.

Compartimentul de recuperare medicală respiratorie cuprinde saloane de internare pentru pacienți și o sală de kinetoterapie dotată cu aparatura necesară testării și antrenării la efort a pacienților, precum bicicletă orizontală, bicicletă eliptică, bicicletă medicinală, bandă de alergat, spalier, etc.

„La inițierea kinetoterapiei respiratorii este absolut necesară evaluarea amănunțită a stării fizice și funcționale respiratorii, precum și identificarea resurselor  pacientului în vederea adoptării unui program  individualizat, adaptat acestora, acest fapt contribuind la siguranța intervențiilor, evaluării situațiilor în care este necesară suplimentarea de oxigen, și, de asemenea, evitării posibilelor complicații ale comorbidităților cardiovasculare”, spune dr. Cosmina Diaconu, medic primar reabilitare medicală.

Pacienții vor putea continua exercițiile la domiciliu, conform unor indicații primite la încheierea ciclului în cadrul compartimentului de recuperare respiratorie.


comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia