Sibianul Dragoş Mihăilă, şef de promoţie – în 2023 – al Universităţii de Medicină şi Farmacie din Cluj-Napoca!

Debutul anului universitar 2023 şi evenimentele de tip „Ziua Educaţiei” – organizate la Biblioteca Judeţeană ASTRA – ne permit să redescoperim oamenii din jurul nostru. Studenţii reprezintă generaţia de mâine, care va prelua – la un moment dat – frâiele conducerii societăţii şi vor construi România anilor 2100. Recent, la sugestia unui prieten, am avut şansa să-l cunosc pe proaspătul absolvent al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” Cluj-Napoca.

Imagine intercalată
Imagine intercalată

Am dorit să-l cunosc şi datorită faptului că am aflat că părinţii sunt medici sibieni: tatăl, şeful Clinicii de Hematologie din Spitalul Clinic Judeţean de Urgență Sibiu și mama – medic primar igienă în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu. Ex-studentul Dragoş Mihăilă a oferit primul său interviu cotidianului „Tribuna”, fapt pentru care îi mulţumim și îi prezentăm profilul educaţional. Dragoş Mihăilă s-a născut la Sibiu, în 29 aprilie 1998. Este unul dintre absolvenţii Colegiului Naţional „Samuel von Brukenthal” (şef de promoţie în 2017), care s-a îndrăgostit de biologie și s-a calificat – în fiecare an de liceu – la olimpiada naţională de biologie. În clasa a XII-a a făcut parte din lotul naţional de biologie, unde a aprofundat această disciplină, timp de două săptămâni la Cluj-Napoca. Pentru a-l cunoaşte pe tânărul absolvent de facultate, l-am invitat la sediul cotidianului, rugându-l să răspundă la câteva întrebări pe care le dorim simple şi extrem de bine ţintite:

Reporter: Există un secret al succesului, în acest domeniu?

Dragoș Mihăilă: Dorind să devin medic, am ales să studiez la Universitatea din Cluj-Napoca, unde timp de şase ani, am avut ocazia de a învăţa din experienţa vastă a şcolii medicale clujene şi de a întâlni mentori deosebiţi, care au contribuit la formarea mea şi faţă de care am o recunoştinţă şi un respect deosebite. După şase ani grei, dar totodată extrem de frumoşi, am terminat facultatea de medicină ca şef de promoţie, iar în urma examenului din septembrie, am fost admis la Școala Doctorală, tot la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca, cu o temă de cardiologie; acum, mă pregătesc pentru examenul de intrare în rezidenţiat.

Referitor la secretul succesului în facultatea de medicină, cred că cel mai important aspect este felul în care studentul se raportează la procesul educaţional, care din punctul meu de vedere trebuie privit ca un proces continuu, mai degrabă decât ca un şir de eforturi episodice de scurtă durată. Pentru mine, anii studenţiei au reprezentat o îmbinare de pregătire constantă, în care fiecare informaţie asimilată a ajutat la studiul următoareia şi momente binemeritate de pauză, pe care am încercat să le echilibrez, în aşa fel încât să nu existe sincope semnificative în acest proces educaţional. În rest, nu cred că există alte secrete sau formule ale succesului dar cred că este esenţial să se ţină cont de faptul că fiecare persoană are propriul ritm şi stil de învăţare şi îi încurajez pe actualii şi viitorii studenţi să stabilească individual care este modelul de studiu potrivit lor. Le recomand, celor care nu s-au hotărât încă, să urmeze facultatea de medicină, să nu se lase copleşiţi de volumul enorm de informaţie (cu care se vor întâlni încă din prima lună de facultate) şi să ţină cont de faptul că, deşi nu va fi un drum uşor, vor avea parte de satisfacţii şi împliniri deosebite, nu numai la absolvirea facultăţii, ci şi pe parcursul acesteia, după fiecare examen, dar mai ales după fiecare întâlnire cu pacienţii, când vor simţi că eforturile depuse au meritat cu adevărat.

R: Cum ar putea elevii, profesorii – respectiv sistemul educațional – să diminueze rata analfabetismului funcțional?

D.M.: Cred că se poate face o diferență între elevi, după vârstă; în primii ani de școală și poate chiar înainte de aceștia, la grădiniță, cea mai importantă este educația pe care viitorul sau proaspătul elev o primește de acasă, în sensul insuflării unei pasiuni pentru a învăța; trebuie ca părinții și profesorii pe care elevii îi au în primii ani de școală să reușească să identifice ce este util pentru a stimula fiecare elev să învețe din plăcere, pentru că atunci când dorința aceasta de a învăța vine din proprie inițiativă și din plăcere este mult mai ușor de realizat de către copil decât atunci când trebuie să o facă din obligație. Iar atunci când elevii ajung în gimnaziu sau la liceu, cred că este foarte important ca ei să aibă în școală un model într-un profesor, la o materie pentru care elevul are o înclinație specială și care să-i stimuleze interesul pentru a cunoaște informația mai în profunzime decât e predată la școală, reușind astfel să stimuleze și studiul individual în domeniul respectiv pentru care elevul sau/și studentul are o înclinație; cum s-a întâmplat și în cazul meu, în liceu mi-am descoperit pasiunea pentru biologie, fapt la care a contribuit și doamna profesoară Lucia Todoran. Cel mai important în prevenirea analfabetismului funcțional, după părerea mea, este îndrumarea elevilor spre a învăța din propria lor dorință subiecte și materii care îi pasionează, astfel încât să nu trebuiască să fie împinși de la spate.

R: Care este relația ta cu Sibiul? Dacă ai face o comparație între Sibiu – orașul studiilor primare și liceale și Cluj-Napoca – orașul studenției, pe care-l iubești mai mult?

D.M.: Eu sunt foarte atașat de Sibiu, de orașul meu natal, care mi se pare a fi unul dintre cele mai frumoase din România. Chiar și în timpul studenției la Cluj-Napoca, deși m-am simțit foarte bine acolo, am venit frecvent acasă pentru că nu am putut să nu mă întorc la Sibiu, ori de câte ori am avut ocazia. Pe perioada rezidențiatului mi-aș dori să rămân și să mă formez în specialitate la Cluj-Napoca, pentru a putea beneficia de experiența vastă a medicilor de acolo și a școlii medicale clujene. Ulterior, mi-aș dori să revin în Sibiu, acasă!

R: Ce presă citești – cea tipărită sau cea online – și ce relație ai cu cotidianul Tribuna?

D.M.: Sincer, având în vedere că am fost plecat 6 ani la Cluj-Napoca, am vrut să fiu la curent cu noutățile din Sibiu și mi-a fost ușor să citesc Tribuna online, care era la îndemână; era singura posibilitate să mă informez periodic. Deși presa online este utilă, deoarece ușurează accesul la informație, nu ar trebui să anuleze tradiția presei scrise fizic. Sibiul merită să aibă un cotidian tipărit. Suntem o comunitate care ține la tradiție și nu cred că ar trebui ca tehnologia și mediul online să anuleze complet lucrurile cu care suntem obișnuiți. Are un alt farmec atunci când citești și răsfoiești un ziar sau o carte în format fizic, comparativ cu ceea ce găsești în mediul online, numai că în ziua de azi este mult mai facil accesul online!

Țin minte că de mic eram obișnuit acasă cu Tribuna, pe care părinții și bunicii o citeau constant, fiind abonați. Este important ca ziarul să se mențină în format fizic.

Mulțumesc Dragoș! Te felicităm pentru frumoasele rezultate, așteptându-te să te-ntorci în Sibiu! Să ne revedem sănătoși, iar până atunci să auzim numai de bine!

Marius HALMAGHI

 

 

12 octombrie 2023 la 11:24

Leave a Reply

Stiri similare:

Vezi mai multe >
Autor Adrian POPESCU
acum 6 ore
Radu Carp: „Realitatea augmentată din mentalul uman are nevoie azi de lumina înțelepciunii”
Asistența prezentă, în sala Sala Festivă a Bibliotecii ASTRA, la dezbaterea focusată pe logica stategiilor doctrinale paradoxale din...
Eveniment
5 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 6 ore
Viceamiralul Jan De Beurme a avut întrevederi cu membrii Comandamentului NATO de la Sibiu
În contextul derulării exercițiului Dacian Spring 2025, Inspectorul General al Inspectoratului General al Apărării din Belgia, viceamiralul Jan...
Eveniment
2 min de citit
Autor Adrian POPESCU
acum 7 ore
Inaintări în grad la Comandamentul NATO Sibiu
Militari din HQ MNC-SE au fost înaintați în grad pentru contribuțiile lor. Printre aceștia, generalul de brigadă Constantin...
Actualitate
2 min de citit
acum 8 ore
FUMATUL INTERZIS ÎN PARCURI ȘI STAȚII BUS, LA CLUJ
Consiliul Local al municipiului Cluj Napoca a adoptat cu 22 voturi pentru și trei abțineri hotărârea prin care...
Eveniment
1 min de citit