Tribuna
PNL
Sibianca Ana Dumitrescu a câștigat "Golden Dove", la Leipzig, cu filmul "Licu: O Poveste Românească"
Sibianca Ana Dumitrescu a câștigat
© Facebook
Filmul regizat de sibianca Ana Dumitrescu, "Licu: O Poveste Românească", a câștigat un nou premiu. Este vorba despre "Golden Dove", obținut în competiția internațională din cadrul celei de-a 60-a ediții a Festivalului internațional de film documentar și de animație de la Leipzig (DOK Leipzig Film Festival), desfășurat în perioada 30 octombrie - 5 noiembrie.

Cineasta a crescut în Franța și, în filmul său, creează povestea țării sale natale, în centrul căreia îl întâlnim pe Liviu Canțer, zis și Licu, în vârstă de 92 de ani, un bătrân cu amintiri nenumărate și de împărtășit. El a fost martor al celui de-Al Doilea Război Mondial, al comunismului, al Revoluției și perioadei ce a urmat anilor '89.
Pe măsură ce filmul se desfășoară, realizatoarea devine mai mult un vizitator decât un observator, iar între cineast și protagonist se dezvoltă o relație de încredere, relatează Agerpres. Ana Dumitrescu l-a vizitat pe Licu de mai multe ori, filmându-l în casa lui, unde istoria familiei este întotdeauna prezentă. Licu îi gătește, îi oferă țuică făcută în casă și îi arată albumele de fotografii care dezvăluie atât zile vesele, cât și triste, dar în care se vede clar un sentiment de resemnare. Juriul a apreciat abordarea realizatoarei. ''Maniera aceasta ne ajunge direct în inimi, creând o călătorie filmică de doar 86 de minute, dar care reprezintă o lecție de viață pentru noi toți'', i-a spus Anei Dumitrescu, potrivit Agerpres.
În cadrul Festivalului internațional de film documentar și de animație de la Leipzig au fost acordate, anul acesta, 21 de premii, în valoare totală de 73.500 euro.

(A. M.)

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Food will win de war

Publica anunturi

Palatul Brukenthal Avrig

anunt de intentie consultanta

Vacanta Eurotrip
info
Licitatie publica

accentmedia