Tribuna
Si-a plecat Badea Cartan. Din nou, la Roma
Andra MARINESCU
5252 vizualizari
Si-a plecat Badea Cartan. Din nou, la Roma

A iubit limba română, cultura şi învăţătura. Pentru el, arma secretă era cartea. A vrut să răspândească acest simbol şi a pornit la pas prin multe zări, ajungând şi în Ungaria, Austria, Elveţia, Egipt, Germania şi Italia. Dar nu ca să vadă locurile sau ca să descopere noi teritorii - cum s-ar fi crezut pe vremea aceea -, ci pentru a se îmbogăţi spiritual şi a vedea cu ochii lui rădăcinile neamului românesc. Tot în costum popular, în opinici şi cu desaga în spinare a mers şi până la Roma, ca să vadă cu ochii lui Columna lui Traian, la poalele căreia a presărat pământ de la Sarmizegetusa. Din dragoste pentru neam.

Ieri, Badea Cârţan a plecat din nou spre Roma din C]ri`oara. În port popular, cu opincile în picioa­re şi cu traista. Şi-a pregătit de multă vreme drumul şi a pornit, în sfârşit, la pas, dis-de-dimineaţă. Dar de aceas­tă dată are cu el şi telefon mobil şi laptop, să poată păstra legătura cu prietenii şi cunoştinţele sale. Nu, aici nu mai vorbim despre Badea Cârţan al secolului al XIX-lea, ci de cel al veacului al XXI-lea, un om mai modern decât prede­cesorul său, dar cu aceeaşi dorin[ de a ajunge la Columna lui Traian şi, în plus, de a povesti despre cio­banul Badea Cârţan celor pe care îi întâlneşte.

"Ce mai faci, măi, Mirele?"

A venit din Vatra Dornei la Muzeul Sătesc "Badea Cârţan" din Cârţişoara. Are 44 de ani, ambiţie şi multă dorinţă de explorare. De meserie, Mirel Magop este tâmplar. Dar mult mai mult îi place să călătorească. Şi nu oricum. Ci la pas. "Eu sunt singurul român care a fost în toate oraşele pe jos. Nu ştiu de unde mi-a venit ideea aceasta, dar a fost ceva firesc", spune bărbatul. Po­ves­tea marilor călătorii a început în anul 2007, când a început să facă turul Ro­mâniei. De atunci, iarna i-a fost dată să muncească, iar vara să călătorească. "Când am terminat, am zis: «Ce mai faci, măi, Mirele?» Şi-am zis să merg în lume, să fac o comparaţie între România şi alte ţări", povesteşte Mirel Magop. Şi asta a şi făcut. Le-a luat la rând. A ajuns în 34 de ţări, dacă socotim şi ţara natală. Până acum, i-au "scă­­pat", printre altele, Gre­cia, Turcia, Bulgaria, Marea Britanie, Islanda, Malta şi Cipru. Dar nu pentru mult timp. Pentru că "vreau să ajung în toate ţările", mărturiseşte dru­meţul.

Badea Cârţan are Facebook!

La Roma, a plecat singur. Şi cu desaga-i în spinare. În traistă are câteva cărţi, pe care vrea să le împartă celor pe care îi întâlneşte. Dar alte patru sute le are deja trimise în oraşele mai mari din ţară şi străinătate, destinaţii pe care are să le străbată în calea lui. "M-am gândit tot timpul dacă să merg sau nu cu cărţi. Aş fi vrut să am aceleaşi condiţii ca Badea Cârţan. Dar nu am reuşit să pun la punct toate detaliile. Badea a plecat iarna. Iarna nu îi bai dacă te ninge, dar vara-i bai dacă te plouă. Şi atunci am cort", spune Mirel Magop. La fel ca Badea Cârţan, îşi ia cu el cojocul, câteva schimburi de opinci şi încă un costum popular tradiţional. Şi cum omul zilelor noastre e unul mo­dern, nu îi lipseşte nici noua tehnologie. Şi-a luat cu el laptopul şi telefonul mobil, ca să nu piardă contactul cu patrioţii săi. Are şi Facebook: facebook.com/Ciobanasul. Aici, îşi are întreaga activitate expusă, precum şi numărul de telefon afişat.

Dragoste pentru neam şi carte

Al nostru Badea Cârţan are de străbătut aproximativ 2.800 de kilometri. Şi ce o să facă pe drum? "Nu ştiu, meditez. Mă gândesc la viaţa mea. O să mai merg, o să mă con­centrez să nu dea o maşină peste mine, o să mă feresc de pietricele să nu îmi gău­resc opincile. Nu ştiu", povesteşte Mirel Magop. În acest timp, îi va opri pe cei care îi va întâlni şi le va povesti despre Badea Cârţan. Ieri, 7 august, s-au împlinit 102 ani de la moartea lui. Mirel ar fi vrut să plece pe urmele lui acum doi ani, când se împli­nea centenarul morţii sale, dar era la Paris, iar detaliile călătoriei nu erau încă puse la punct. Înainte de a ieşi din ţară, călătorul va trece pe la Sarmizegetusa, ca să ia pământ pe care să îl presare la poalele Columnei lui Traian, aşa cum a făcut Badea Cârţan. Mirel plănu­ieşte să ajungă acolo până la data de 1 Decembrie, Ziua Naţională a României. "Pe Badea Cârţan l-am admirat pentru drumul pe care l-a făcut. Cum a putut el să meargă atât? E drum lung. E greu să mergi şi până la Sibiu. După ce am mers prin toată România, am trecut prin 30 şi ceva de ţări, am zis că nu e greu să fac ceva pentru Badea Cârţan. Ce pot să fac eu, un călător? Să îi aduc un omagiu", relatează Mirel Magop. Şi-a calculat cu atenţie şi răbdare călătoria. Mirel vrea să ajun­gă în prima zi a iernii pentru că şi Badea Cârţan şi-ar fi dorit, poate, să ajungă acolo la aşa zi de sărbătoare. "O să încerc să promovez faptul să sunt român", mai spune el. Dragostea pentru Badea Cârţan îşi are rădăcinile în faptul că acesta îşi iubea ţara. "Aflând mai multe des­pre el, m-a încercat un senti­ment de patriotism de care nu am mai putut să scap", mărturiseşte Mirel. De ase­menea, îl apreciază fiindcă a dus cărţile mai departe.

El e doar primul dac în Roma!

Ce va face în Roma mai întâi? Ei bine, destinaţia finală îi este Columna lui Traian. Acolo va presăra pământul românesc. Şi dacă va fi confundat cu un dac, aşa cum a fost odată Badea Cârţan, va spune: "Şi eu sunt primul! Mai sunt două-trei milioane în spate!". O temere are şi în faţa confuziei cu Păcală. "Eu sunt Badea Cârţan." "Da? Nu eşti Pă­cală?" "Nu, eu sunt Badea Cârţan", anticipează amuzat replicile. Cât despre mân­care şi cazare - în afara cortului - speră că va găsi oameni cum­secade. "Mi-am progra­mat acum plecarea, că e perioada prunelor, a stru­gurilor", spune Mirel. De altfel, tot amuzat, adaugă că poate se vor găsi şi mândruţe să îl încălzească. În Italia, îşi va vizita şi fosta soţie, precum şi fiul de 21 de ani.
Secretul călătoriilor sale stă în independenţă. "Sunt liber ca o pasăre. Sunt ne­bun", spune el. Călătorul nu se ataşează de oameni şi obiecte şi are cât mai puţine obligaţii. "Că numai aşa poţi să fii fericit", conchide el. Odată ajuns la Roma, nu stă prea mult. Pentru că vrea să pornească în turul lumii...

"Povestea-i adevărată/ Că Badea Cârţan odată..."

În expediţia sa, a fost sprijinit de Primăria Comu­nei Cârţişoara, care l-a ajutat cu procurarea costumelor tradiţionale. "Acum o lună şi ceva a venit la noi la Primărie şi a zis ce vrea să facă. Îi apre­ciem iniţiativa. Cu aceas­tă ocazie, promovează şi locali­tatea, şi pe Badea Cârţan, şi portul tradiţional", spune Dorin Magda, pri­marul.
Înainte de plecarea sa, marţi a avut loc şi un eveni­ment de comemorare a ma­re­lui român de acum peste 100 de ani. Astfel, a avut loc un spectacol susţinut de grupul folcloric "Zestrea" din Cluj, care a prezentat un obicei din Ţara Făgăraşului, "Cununa Secerişului", datină ce se ţinea cu ocazia sărbă­torii Schimbarea la Faţă. De altfel, atmosfera a fost între­ţinută şi de grupul vocal al Şcolii Gimnaziale "Badea Cârţan", care a desfăşurat un program artistic legat de marea personalitate. "Poves­tea-i adevărată/ Că Badea Cârţan odată/ O plecat cu o desagă/ Şi-o ajuns la Roma dragă" şi "Şi-o luptat pentru dreptate/ Pentru slovă, pen­tru carte" sunt doar câ­teva din­tre versurile melodiilor cântate.





comentarii
19 comentarii

pare cam nemancat moldoveanu...
cartarosan
08.08.2013 07:37
Bravo lui!
Florin
08.08.2013 09:18
cand a ajuns badea cartan la roma ,la baza columnei a dormit iar cetatenii romani credeau ca s-a coborit de pe columna.Ideia este geniala ,bravo lui,sa-i ajute dzeu ,sanatos sa fie in calatoria lui.Cat despre cartarosanul ce-l face nemancat,inca o dovada de multimea mitocanilor ingusti la minte si invidiosi...
mihai cel batran
08.08.2013 09:34
cred ca a fost mult mai destept ca multi romani actuali pentru ca a inteles ca suntem un popor latin si de la ram ne tragem si nu suntem pravoslavnici.Poate daca era ortodox fugea la moscova.
mihai
08.08.2013 10:49
Ba, nesimtitule, daca erati oameni adevarati, unul dintre voi trebuia sa faca traseul acesta pe jos, in memoria consateanului vostru, nu sa vina un patriot tocmai din Moldova ca sa refaca drumetia!!!
@ cartarosan
08.08.2013 10:50
Liviu din Avrig
08.08.2013 11:49
Cinste lui si celor care l-au incurajat si ajutat in acest demers ! Act de curaj,de patriotism.
Liviu din Avrig
08.08.2013 11:52
Cinste lui si celor care l-au incurajat si ajutat in acest demers ! Act de curaj,de patriotism.
Liviu din Avrig
08.08.2013 11:52
Prima atestare a vlahilor : anul 976,aprilie 16.
" David, fratele tzarului bulgar Samuil, este prins si ucis intre Prespa si Castoria de catre niste vlahi chervangii ,in locul numit "Stejarii Frumosi"( Chedren ).
Prin urmare ,un adevarat badea C^rtan ar trebui sa parcurga chiar acest traseu ,cu laptopul aferent...
kie
08.08.2013 14:33
Cand badea Cartzan a ajuns la baza Columnei, cetatenii Romei erau atat de naivi, incat credeau ca a cobor^t de pe Columna !
abc
08.08.2013 14:38
Cand cetatenii Romei l-au vazut pe badea Cartzan dormind la baza Columnei , la inceput au crezut ca-i Crin Antonescu , si abia pe urma si-au dat seama ca respectivul a coborat de pe Columna...
kie
08.08.2013 14:48
Sa-si ia ca rezerva niste opinci de anvelopa.
badea sc^rtzan
08.08.2013 17:10
Sa probeze mai intai opincile, inainte de a porni la drum lung. Sa faca traseul " Poiana Negrii- 12 Apostoli-Varful Tamau-Varful Maieris- Varful Pietrosu Mare (2102 m )) Negoiu Unguresc ( 2068) Pietricelu ( 1991) Retitis ( 2021)Iezerul Caliman- Caliman Cerbuc ( 2014)-Caliman Izvor ( 2032)-Gura Haitei- Vatra Dornei.
abc
08.08.2013 17:30
Si vrea sa mearga astfel costumat prin Europa ? Cred ca numai in ziua de Hallowen ar putea trece neobservat.
kie
08.08.2013 17:47
Sa-si incerce opincile si pe Giumalau ( 1857 m ). Si de acolo sa coboare direct pa paraul Colbu, langa Cheile Zugrenilor ( panta 70 de grade ).
kie
08.08.2013 18:02
acum o ora statea pe o banca in parcul astra si vorbea la telemobil. Circ pentru fraieri. O modalitate de a iesi in evidenta, tipic moldoveneasca.
hitler
08.08.2013 23:48
"Suedezul"
09.08.2013 18:34
La ce numar de telefon poate fi contactat?
Ioan
10.08.2013 13:14
Ei bine, iata cati prosti contine poporul roman. Asta e un tip care, indiferent cum reuseste sa faca acest traseu, realizeaza o promovare a tarii cu mult mai buna decat udrea cand era ministresa sau orice alt proiect al ministerului turismului. Daaarrr pt ca suntem latini ( sau balcanici, naiba sie ce mai suntem ), trebuie sa existe carcotasi, bulangii, prostanaci, etc. N-am fi noi daca nu ar exista prostovanii astia. Bai fete triste exista vreunul dintre voi capabil sa faca ceva frumos pt Romania? Sau s-o bagam in masa de tara si sa fugim in lume, ca de, ce vis romanesc mai frumos poate fi decat ala de a pleca din tara, apoi sa revenim intr-o masina second pe la tara si sa avem aerul de mare realizare?
Paulescu Bogdan
10.08.2013 17:26
Din aceeasi categorie
Targul de Cariere

Comunicat de presa

EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
Cartuse toner, unitati cilindru
adi eco
Licitatie publica

ACCENT MEDIA