Tribuna
PNL
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cine lucrează în această zi se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului. Semnificaţii povestite de vocea tradiţiei!
Rareș BIŢU
3363 vizualizari
Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil. Cine lucrează în această zi se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului. Semnificaţii povestite de vocea tradiţiei!

Sărbătoriţi pe 8 noiembrie, Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril sunt cei mai cunoscuţi în tradiţia bisericii Ortodoxe, ei fiind totodată şi patroni spirituali ai Jandarmeriei Române. Cei care poartă numele de Mihail, Gavril, Mihai, Mihaela, Michi, Mişa, Mihăiţă, Mişu, Mihnea, Mihăilă, Mihalache, Mihalcea, Mihu, Gabriel, Gabriela, Gabi, Gabiță, Gavriil, Gavrilă sau alte derivate își serbează joi ziua numelui. 

Tradiţia spune că cei doi sfinţi sunt purtători de sabie care simbolizează biruinţa, sunt păzitorii oamenilor de când se nasc şi până pier, dar şi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor în drumul lor spre Rai. De Sfinții Arhangheli Mihail şi Gavriil sunt strict interzise îndeletnicirile casnice: cine nu se spune acestei reguli e sortit să aibă parte de mare chin înaintea morții.
În fiecare an, pe 8 noiembrie, Biserica cinsteşte Soborul Sfinţilor Mihail şi Gavril şi al tuturor Puterilor cereşti celor fără de trupuri. Joi, 8 noiembrie, nu sunt prăznuiţi doar Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil, ci toate cetele îngereşti care nu s-au despărţit de Dumnezeu.

Hotar între toamnă şi iarnă

 Ziua de 8 noiembrie este totodată un hotar între toamnă şi iarnă. Oamenii din popor cred că Mamareaua, soția lui Scaraoţchi vrea cu orice preț ca iarna sa se abată imediat asupra oamenilor, însă Mihail are rolul de opri venirea brusca a anotimpului rece.
În viziunea populară, Arhanghelii Mihail şi Gavriil asistă la Judecata de Apoi, ard păcatele şi patimile omeneşti şi purifică, prin post, conştiinţa oamenilor. Despre Arhanghelul Mihail se spune că păzeşte la căpătâiul omului muribund şi-i apără sufletul să nu i-l fure Satana. Semnificaţia numelui Mihail este “Acela care este ca Dumnezeu”.
În folclorul religios românesc, Arhanghelul Mihail este un personaj mai venerat decât Arhanghelul Gavriil. Oamenii spun că el poartă, uneori, cheile raiului, este un înfocat luptator împotriva diavolului şi veghează la capul bolnavilor, dacă acestora le este sortit să moară, sau la picioarele lor, dacă le este hărăzit să mai trăiască. De multe ori îl întâlnim alăturându-se Sfântului Ilie, atunci când acesta tună şi trăsneşte, sau orânduieşte singur grindina. El ţine şi ciuma în frâu, asemenea Sfântului Haralambie. Numele, de origine evreiasca (Miha'El), se talmaceste "Cine este ca Dumnezeu?" (mi, "cine"; ke, "ca"; El, prescurtare de la Elohim).

Prăznuită din veacul al cincilea

Ziua de 8 noiembrie a început a fi prăznuită în Biserică ca sărbătoare a îngerilor, în veacul al cincilea şi s-a răspândit repede în tot Răsăritul creştin. Vorbind despre îngeri, Biserica ne învaţă că sunt duhuri slujitoare, slugi credincioase lui Dumnezeu, trimişi de acesta să fie prieteni şi ocrotitori ai oamenilor.
La început toţi îngerii au fost buni şi înţelepţi. După încercarea la care i-a supus Dumnezeu, înainte de Facerea Lumii, o parte dintre ei, adică cei conduşi de Lucifer, s-au răzvrătit. Atunci, spune Scriptura, a fost mare război în cer. Mihail şi îngerii cei buni au învins, iar cei răi au fost aruncaţi din cer, devenind demoni. Peste soborul îngerilor buni, Dumnezeu l-a rânduit, pe veci conducător, pe Arhanghelul Mihail.
Arhanghelul Mihail este considerat căpetenia oştilor cereşti-îngereşti, acela care, la sfârşitul lumii, va lupta cu diavolul şi despre care se spune că nu stă în Rai decât în Vinerea Mare şi de Paşti, în restul timpului fiind în misiune pe pământ. 
Arhanghelul Gavriil a fost trimis de Dumnezeu la Fecioara Maria să-i vestească taina cea mare a întrupării Domnului şi tot el a adus drepţilor Ioachim şi Ana vestea zămislirii Maicii Domnului. În ebraică, Gavriil înseamnă "Omul lui Dumnezeu".
În trecut, în Bucovina, Arhanghelii erau sărbătoriţi pentru că “ei sunt ei sunt păzitorii oamenilor de la naştere şi până la moarte, rugându-se lui Dumnezeu pentru sănătatea acestora”.

"Turta arieţilor"

În zonele muntoase, în care Arhanghelii erau celebraţi şi ca patroni ai oilor, stăpânii acestor animale făceau o turtă mare din făină de porumb, numită “turta arieţilor” (arieţii fiind berbecii despărţiţi de oi), care era considerată a fi purtătoare de fecunditate. Această turtă era aruncată în dimineaţa zilei de 8 noiembrie în târla oilor. Dacă turta cădea cu faţa în sus era semn încurajator, de bucurie în rândul ciobanilor, considerându-se că în primăvară toate oile vor avea miei. Dacă turta cădea cu faţa în jos era supărare mare şi semn rău de oi sterpe şi vremuri fără rod.
În calendarul popular, soborul Sfinţilor Mihail şi Gavriil este serbat trei zile, în 8, 9 şi 10 noiembrie. Prima zi se numeşte capul Arhanghelului, a doua zi mijlocul Arhanghelului, iar a treia zi coada Arhanghelului.
Un vechi obicei spune că de sărbătoarea Sfinţilor Mihail şi Gavril se aprind lumânări atât pentru oamenii în viaţă, cât şi pentru cei trecuţi la cele sfinte fără lumânare sau dispăruţi în împrejurări năprasnice.
Altfel, în ziua Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavril se face mare pomenire pentru toţi morţii din familie. 
Credinţa populară spune că cel care lucrează în această zi, de Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril, se va chinui în ceasul morţii până la ieşirea sufletului.
De asemenea, în credințele populare Sfântul Mihail este și protectorul Lunii și al Soarelui și că ori de câte ori diavolii încearcă să le fure de pe cer (eclipse), nu ezită să se lupte cu ei.

"Moşi de Arhangheli"

Ziua de 8 noiembrie mai este numită şi “Vara Arhanghelilor”, care ţine o zi. Pe lângă aceasta, între Arhangheli şi Crăciun trebuie să mai fie între două şi patru zile senine şi călduroase care se numesc popular “Vara iernii”.
În sâmbăta dinaintea sărbătorii se fac praznice pentru sufletul morţilor. Ofrandele date de pomană pentru morţi, din Ajun sau din Ziua Arhanghelilor, se numesc “Moşii de Arhangheli”.
Drept recunoştintă pentru aceşti doi îngeri, Biserica ortodoxă a rânduit ca aceştia să fie pictaţi pe două dintre uşile Sfântului Altar. Unul cu crini în mâna, semn al bunei vestiri, iar celalălt cu o sabie de foc, semn al pazei care i-a fost rânduită la poarta Edenului. În popor se spune că fiecare om are câte un înger păzitor.
Sfinţii Arhangheli sunt şapte: Mihail, Gavriil, Rafail, Salatiil, Uriil, Gudiil şi Varahil, dar cei mai cunoscuti sunt Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Avand in vedere ca numele celor doi Arhangheli se termina cu forma prescurtata a numelui lui Dumnezeu El (Elohim) (Il in limba greaca), sunt consideraţi implinitori ai voii lui Dumnezeu. Asadar, cei care nu cinstesc pe Sfintii Ingeri nu cinstesc nici puterea lui Dumnezeu care se manifesta prin ei.

 

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Forumul German

qhouse sibiu

Palatul Brukenthal Avrig

sevis

Vacanta Eurotrip
info
publicare anunturi
Licitatie publica

accentmedia