Specialistul Anca Alungulesei, terapeut în nutriție și hipnoterapeut a explicat în cadrul evenimentului „ParentX”, desfășurat sâmbătă la Sibiu, despre legătura dintre corp, minte și mâncare. Tot ce se întâmplă cu noi și cu organismul nostru este o luptă continuă. Mâncarea este instrumentul principal care asigură oamenilor supraviețuirea, de aceea nu se poate rupe legătura afectivă cu mâncarea. Hrana oferă un confort, este absolut normal și natural să apelăm la mâncare însă e nevoie să fie dozată la timp pentru a nu se trece dintr-o extremă în alta.
Anca Alungulesei spunea că: „Este nevoie să nu mai luptăm cu mâncarea, ci să o vedem dintr-o altă perspectivă, să creem acestă punte de legătură între mine și greutatea mea”.
„Să nu mai ținem diete”
Atâta timp cât corpul este exploatat cu diete și cu abonamente la sală, el va fi chinuit. Majoritatea persoanelor merg la sală ca să își biciuie corpul, acesta deveninddin ce în ce mai slab și toate acestea doar pentru a ajunge în conformitate cu standardele normelor unei societăți.
Dieta înseamnă să adopți un stil de viață sănătos care ți se potrivește și care te face să te simți confortabil cu valorile tale. Dietaînseamnă pentru orice persoană chin, restricție, stres, depresie. De-a lungul timpului s-a promovat ideea aceasta de privare de plăcerie alimentare.
„Mâncăm și ne pedepsim corpul crezând că ne facem o plăcere”
„Mâncarea adusă în corp fără o înțelegere profundă înseamnă o batjocorire. Atunci când nu mai suporți cum arată corpul tău, iar ceea ce faci este să îți negi corpul, înseamnă deja să te negi pe tine. Ești într-o poziție de ură față de tine însuți și efectiv nu vei avea nici o șansă de reușită” a mai explicat Anca Alungulesei.
În momentul în care greutatea corporală este mare, ea vrea să îți spună ceva. Numărul de kilograme pe care o persoană îl are în viață spune ceva despre ce e în mintea și sufletul omului.
„Din practică pot să confirm faptul că persoanele care s-au confruntat aproape toată viața cu o greutate mare au defapt o poveste fantastică în spate, doar că ei nu pot vedea beneficiile care curg din acestă greutate, pentru că acele kg, m-au făcut pe mine să devin femeia care sunt astăzi (puternică, independentă, care se descurcă în orice situație, care își crește copiii). Fiecare își cunoaște povestea de viață. Dar dacă anumite evenimente din trecutul meu nu au fost așa cum, acum nu mi-aș mai dori să fie, fiecare în parte m-au ajutat pe mine să devin omul care sunt astăzi. Deci renegarea aceasta a greutății de fapt reprezintă, renagarea ta ca ființă, tu nu accepți această parte din tine”, le-a spus sibienilor Anca Alungulesei-specialist în nutriție și hipnoterapeut.
Psihodieta ține de atrenament, de percepția la nivel mental, de corp și relația cu mâncarea
Primul pas este acceptarea. Acceptarea nu înseamnă a stagna și a nu ajunge acolo unde trebuie. De multe ori este înțeleasă prost această acceptare. Este vorba despre acceptarea în care persoana se vede așa cum este. Nu este vorba despre perfecțiune, ci despre a face lucrurile cât mai bine în acord cu cine ești tu azi. Nu e vorba despre a mânca la riglă întotdeauna, poți face excepții atâta timp cât excepția rămâne excepție.
Trebuie să înțelegem că este o călătorie, relația cu mâncarea și greutatea este o călătorie de dezvoltare personală.
„Nu mă dezvolt personal ca să înțeleg mai bine emoțiile, ci să înțeleg și partea cu greutatea pentru că greutatea îmi arată mie de fapt tot ce eu am simțit și trăit de-a lungul timpului despre mine. Eu decid ce mănânc, când mănânc, dar mai ales când mă opresc și ca să ajungi acolo, e nevoie să creez această punte de legătură”, a concluzionat nutriționista.
S-a deschis trecerea peste calea ferată de pe Calea Turnișorului |
Junii Sibiului, la Viena, 2014 |
Junii Sibiului, la Viena- 2014 |
Hotelul de Gheata de la Balea lac |
Premiera nationala in chirurgia valvei aortice |
Ansamblul "Cindrelul |
Asfalt de autostrada pe Calea Poplacii |
Film prezentare |
Bătaie după accident pe strada Podului |