Tribuna
Sfatul specialiștilor pentru post și Paști: nu cumpărați urzici, ciuperci sau pește de la comercianți neautorizați
Sorana MAIER
1943 vizualizari
Sfatul specialiștilor pentru post și Paști: nu cumpărați urzici, ciuperci sau pește de la comercianți neautorizați

Perioada Sărbătorilor de Paști însemnă un consum mai mare de produse alimentare din cele mai diverse, de la produse de morărit şi panificaţie, patiserie şi zaharoase, soia, fasole, , legume, fructe, verdețuri proaspete, alimente conservate, produse naturiste, ceea ce îi face pe comercianți să pună pe piaţă cantităţi mai mari de astfel de alimente decât în mod obişnuit și crește astfel și riscul de îmbolnăvire a populației.

Specialiștii avertizează faptul că prima măsură de precauție este să cumpărăm alimente doar din locuri special amenajate și de la comercianți cu autorizație.

„Având în vedere volumul mare de produse alimentare din aceste sortimente care se regăsesc la procesare sau în distribuţie pe piaţa de consum, există riscul ca pe parcursul lanţului alimentar să fie supuse contaminării cu microorganisme sau prin substanţe chimice (contaminanţi naturali care sunt introduşi accidental sau prin tratarea inadecvată a alimentelor) respectiv prin contaminare biologică cu bacterii, fungii, viruşi sau paraziţi, contaminanţi chimici - care includ substanţe chimice provenite din mediu, conaminanţi, metale grele sau alte reziduuri”, spune dr. Ioan Viorel Penţea, secretar al Colegiului Medicilor Veterinari Filiala Sibiu

Legislaţia şi regulile din domeniul siguranţei alimentelor pe întregul lanţul alimentar, obligă operatorii din acest domeniu de activitate, să garanteze că alimentele sunt sigure pentru consumatorul final şi nu prezintă risc pentru sănătatea populaţiei.

Specialiștii recomandă populație să cumpere alimente de origine non-animală specifice postului numai din spaţii sau unităţi înregistrate sanitar veterinar, care garantează, prin examen de specialitate, calitatea şi salubritatea acestora, evitând comerţul ”stradal”, aici incluzând  ciupercile, urzicuţele, sucurile sau diferite produse conservate la domiciliul unor comercianți, neautorizați.

Este importantă citirea cu atenţie a instrucţiunilor de pe etichetele produselor alimentare, ambalate, care în mod obligatoriu trebuie să conţină informaţii privind elementele componente, modul de păstrare, preparare corectă şi termenul de valabilitate.

Alimentele trebuie păstrate corect pentru a evita deprecierea calitativă, în frigider, în spaţii uscate la temperaturi optime, după caz.

Evitarea manipulării alimentelor de către persoane care prezintă leziuni la nivelul degetelor de la mâini; păstrarea în condiţii de maximă igienă a tuturor suprafeţelor destinate preparării alimentelor (mese, blaturi, veselă, etc); folosirea la prepararea alimentelor numai a apei potabile; spălarea atentă a fructelor, a zarzavaturilor şi verdeţurilor folosite în reţetele culinare sau când acestea se consumă crude; asigurarea condiţiilor de protecţie necesare evitării oricărui contact între alimentele destinate consumului protecție față de insecte, rozătoare, sau alte animale; gestionarea corectă a resturilor menajere sunt între sfaturile specialiștilor.

          

Pește, fără ochi tulburi și mucus

În ceea ce privește aprovizionarea cu peşte sau produse din peşte, alimente care se pot consuma în anumite zile din perioada Postului, dr. Ioan Viorel Penţea atrage atenția asupra faptului că este permisă doar comercializarea acestuia numai în unităţi specializate, sau secţii ale magazinelor alimentare înregistrate sanitar veterinar.

Peştele în stare vie se păstrează în vase speciale cu apă, maxim 24 de ore. Suprafaţa peştelui trebuie să fie curată, fără lovituri şi semne de boală, solzii de culoarea naturală, caracteristică speciei date şi să fie lipiţi strîns de corpul peştelui.

Nu cumpăraţi peşte, dacă are ochii tulburi sau urechile dezlipite de branhii, dacă are un miros specific neplăcut, iar la apăsare degetul intră cu uşurinţă în carne lăsînd urme care nu mai revin la normal.

Peştele refrigerat este acel peşte la care temperatura corpului în profunzimea ţesutului muscular variază de la minus un grad Celsius la plus 5 grade Celsius. Nu cumpăraţi peşte refrigerat cu leziuni mecanice, cu consistenţă slab compactă, cu miros de fermentare în branhii, cu prezenţa stratului exterior mucilaginos (cleios).

Peştele congelat se consideră acel peşte procesat la care temperatura în profunzimea ţesutului muscular este coborâtă pînă la minus 18 grade Celsius cu menţinerea calităţii gustative şi a valorii nutritive a peştelui viu. Nu cumpăraţi peşte congelat cu prospeţime îndoielnică, cu miros de rânced, cu nuanţă gălbuie a pielii şi a stratului de grăsime, precum şi cu gust amar. Verificaţi pe etichetă data recoltării şi data congelării.

Peşte în conserve şi semiconserve ambalat în cutii metalice sau din sticlă este divers: conserve naturale, conserve din peşte în suc propriu, conserve din peşte cu adaos de ulei vegetal, conserve din peşte în sos de tomate, şprote în ulei, semiconserve cu diferite adaosuri şi multe altele.      

Nu cumpăraţi conserve fără etichete, în cutii ruginite, cutii deformate, bombate şi cu ermeticitatea deteriorată, nu consumaţi conserve şi semiconserve din peşte înainte de a verifica aspectul exterior (miros, culoare), precum şi conţinutul (gustul), consistenţa (uniformitatea şi densitatea) acestora, este sfatul specialistului.

Sortimentele de peşte sunt însoţite obligatoriu de certificat de confirmitate privind calitatea, originea acestuia şi valabilitatea, eliberat sub responsabilitatea operatorului economic furnizor.

 

Urmează controale

 

În această perioadă,  personalul de specialitate din cadrul servicilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor și-a intensificat controalele și verifică respectarea normelor de funcţionare şi igienă în obiectivele furnizoare de materii prime, în unităţi de procesare, unităţi de depozitare şi comercializare, pieţe agroalimentare şi alte obiective care pot fi considerate în anumite condiţii cu risc alimentar.

Medicii veterianri asigură asistența de specialitate în funcţie de cerinţele legislative, la nivel judeţean, la circumscripţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor locale şi în unităţiile de procesare şi desfacere cu volum mare de produse alimentare.

În plus, fac controale şi inspecţii planificate, corelate cu gradul de risc a unităţilor, supraveghează prin analize de laborator calitatea materiilor prime, produse finite, din probe pentru examene fizico-chimice, microbiologice, pentru determinarea aditivilor, a contaminanţilor, pesticide, precum şi prin teste de sanitaţie pentru supravegherea stării de igienă a unităţilor.               

Dacă constatați nereguli în privința calității unor produse alimentare solicitați  medicii veterinari arondaţi, sau specialiştii în domeniu din cadrul D.S.V.S.A. judeţeană, pentru a se interveni.

       

 

 

 

 


comentarii
1 comentarii

Cand am cumparat de la Carrefour somon infestat cu ....... era neautorizat?
22.03.2019 19:09
Din aceeasi categorie
sevis

ADR CENTRU

Vacanta Eurotrip
espressor
paltinul
info
Pastravaria Laita
Licitatie publica

accentmedia