FITS 2024
Tribuna
Sfatul Poliţiei: înainte de a pleca, verificaţi starea drumului!

Serviciul Rutier le recomandă conducătorilor auto să nu pornească la drum fără să verifice (de la televizor) starea traseului pe care urmează să îl parcurgă, să-şi echipeze autovehiculul pentru circulaţia în condiţii de iarnă şi să respecte semnificaţia indicatoarelor şi îndrumările agenţilor de circulaţie.
 Pentru o călătorie sigură şi pentru prevenirea producerii accidentelor de circulaţie pe fondul condiţiilor meteorologice nefavorabile, poliţiştii sibieni recomandă şoferilor să se intereseze cu privire la condiţiile de deplasare existente pe traseul pe care urmează să îl parcurgă. Totodată, Serviciul Rutier atenţionează că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie atunci când se circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei. În cazul autovehiculelor de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone şi al autovehiculelor de transport persoane cu mai mult de 9 locuri pe scaune, inclusiv cel al conducătorului auto, acestea trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe roţile axei/axelor de tracţiune sau să aibă montate pe aceste roţi lanţuri sau alte echipamente antiderapante certificate.
De asemenea, poliţiştii rutieri spun că dacă este necesar să conduceţi pe vreme de iarnă, trebuie să plănuiţi deplasarea din timp. Trebuie să vă asiguraţi că aveţi suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje să nu suferiţi din cauza frigului şi să puteţi continua drumul după deblocare.
Conducătorii auto trebuie să manifeste o prudenţă sporită şi să adapteze permanent viteza de rulare la condiţiile de drum şi trafic. Astfel, chiar dacă se află în localităţi sau în afara lor, iar partea carosabilă este umedă ori acoperită de polei, gheaţă, zăpadă sau mâzgă, şoferii trebuie să circule cu o viteză care să permită oprirea în siguranţă, având în vedere că distanţa de frânare în astfel de condiţii este mult mai mare.

Rafalele de vânt pot crea probleme

Întrucât vântul puternic afectează întotdeauna buna desfăşurare a circulaţiei rutiere, poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să-şi sporească atenţia pe toată durata deplasării, dar mai ales la ieşirile din tronsoanele împădurite şi sate, la intrările şi ieşirile de pe poduri sau la încrucişările cu autovehiculele cu gabarit mare. Rafalele de vânt laterale modifică ţinuta de drum a maşinilor, cu atât mai mult cu cât viteza cu care se circulă este mai mare.
Trebuie evitate, de asemenea, oprirea sau staţionarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor, pe care vântul puternic îi poate rupe. În condiţiile unui trafic aglomerat, precipitaţiile sau ceaţa pot determina apariţia unor blocaje rutiere temporare. Şoferii trebuie să îşi păstreze calmul, să nu uite de politeţea rutieră şi să nu blocheze  intersecţiile. De asemenea, nu trebuie să se angajeze în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.
În situaţia în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza ploii/lapoviţei/ninsorii, folosirea luminilor de către ceilalţi conducători auto reduce riscul producerii unor accidente pe fondul neasigurării la schimbarea direcţiei de mers. De aceea, poliţiştii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire să fie folosite pe timpul zilei permanent, mai ales în condiţii de vreme nefavorabilă. De aceea, şoferii trebuie să cureţe în permanenţă farurile şi blocurile de semnalizare şi să folosească corespunzător instalaţia de ventilaţie - climatizare!
O regulă general valabilă este aceea de a nu consuma alcool şi să nu onduceţi dacă simţiţi că sunteţi obosiţi!
Poliţiştii rutieri recomandă conducătorilor auto să respecte indicaţiile agenţilor de circulaţie şi ale lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii sau restricţionării temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.comentarii
1 comentarii

sSFATUL SOFERULUI:DOMNILOR POLITISTI!!! VERIFICATI DACA ADMINISTRATORII DRUMULRILOR ISI INDEPLINESC OBLIGATIILE LEGALE SI AMENDATII ORI DE CATE ORI SUNT IN NEREGULA,NU NUMAI PE CETATENII PE CARE-I PANDITI LA TOT PASUL UNEORI CHIAR INCALCAND LEGEA NUMAI CA SA-I PRINDETI IN NEREGULA
BEN
28.01.2014 03:09
Din aceeasi categorie
EVENIMENT TV
VISA MEDICA
visa medica
adi eco
Licitatie publica