Tribuna
SEVIS
Sfântul Teodor Tiron, "cel cu coliva"
Sfântul Teodor Tiron,
© doxologia.ro

Sfântul Teodor Tiron sau cum îl numim noi românii ,,Sfântul Toader”  ne aminteşte în special nouă ortodocşilor de Sâmbăta lui Toader, cu colivă şi pomeniri pentru cei adormiţi în Domnul.
De fapt sunt doi: în 8 februarie a fost Teodor Stratilat, omorât ca martir creştin în vremea persecuţiilor ordonate de Împăratul Liciniu înainte de 300 d.H. Era din legiunea Stratilaţilor, adică a luptătorilor cu sabia. A murit martir în părţile Asiei Mici. Însă, despre celălalt Teodor, din ceata Tironilor, adică luptători cu arcurile şi lancea, vom spune câteva cuvinte.
El era comandantul legiunii de 893 de ostaşi romani, supranumită ,,Minunata” pentru că era cea mai vestită în lupte.
Era în vremea când Imperiul Roman era condus de mai mulţi regenţi printre care Liciniu, Maximian, Maximin şi Galeriu, predecesorii Sfântului Împărat Constantin cel Mare (306-337), care a oprit persecuţiile contra creştinilor prin Edictul (Decretul) de la Mediolanul –Milano din anul 313.
Teodor era de neam sirian, din Cetatea Amasia. Armatele romane erau conduse de un General pornit contra creştinilor pe nume Vringa. Acesta a ordonat ca toţi ostaşii să jertfească idolilor păgâni. Mulţi au mărturisit că sunt creştini şi au refuzat. În fruntea lor şi-a mărturisit credinţa creştină şi Teodor.
În ciuda faptului că era comandant de legiune romană, a fost supus la chinuri şi aruncat în temniţă. Aici a venit din cer în realitate însuşi Mântuitorul Isus Hristos care l-a îndemnat să nu mănânce şi să nu bea din cele ale idolilor, pentru că El îi va da o altă mâncare în Împărăţia sa. Au venit cete de îngeri care cântau minunat şi erau îmbrăcaţi în haine albe strălucitoare.
Toţi care erau în temniţe au văzut această minune. Creştinii s-au încurajat iar unii dintre ostaşi au cerut să fie botezaţi creştini. Au vrut să-l pironească pe butuci în semn de batjocură la adresa lui Hristos. Dar Teodor i-a oprit, ei l-au ascultat pentru că era cu grad mare. Atunci au ridicat un rug şi i-au dat foc urmând să îl arunce pe Teodor, dar el le-a luat-o înainte şi a intrat cu curaj în foc. Focul ca prin minune a luat forma unei flăcări de lumânare şi nu a ars trupul sfântului. Ordonanţa lui, Uar, a văzut cum sufletul mucenicului a urcat la cer ca un fulger. Mulţi au strigat că şi ei cred în Hristos. O femeie bogată cu numele Eusebia, s-a încreştinat îndată. Apoi a cumpărat cu bani grei trupul Sfîntului nears şi l-a dus în Regiunea Evhaita unde l-a îngropat, iar când s-au domolit persecuţiile a ridicat o biserică în cinstea lui Teodor.
Multe minuni a făcut Sfântul în toate timpurile, arătându-se celor credincioşi aievea adică în realitate. În vremea Împăratului Iulian apostatu, cel care s-a lepădat de credinţa creştină şi-a reluat persecuţiile, Sfântul s-a arătat Episcopului din Constantinopol.
Din porunca Împăratului s-au aruncat cărnuri şi sânge care au fost jertfite idolilor peste alimentele din pieţe. Creştinii nu aveau ce mânca, atunci Teodor l-a învăţat pe Episcop să fiarbă grâu cu miere şi să le dea de mâncare ,,colivă”. Despre Teodor cu ,,coliva” vom spune şi în Sâmbăta din prima săptămână a Postului Paştilor.
Sfinte Teodor roagă-te şi pentru noi.
                
Preot Nicolae Streza

comentarii
0 comentarii

Din aceeasi categorie
Noua ne pasa

publicare anunturi

Somarest

PORTAL MEDICAL

Comunicat_de_Presa_benef-finali-Amador-Concept

Comunicat de presa Jujube Atelier

COMUNICAT DE PRESA

Vacanta Eurotrip
info
Palatul Brukenthal Avrig
Licitatie publica

accentmedia